Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Ενα πολυ ωραιο θεμα : η φιλία στην εποχη μας

Μια αλλη προσκληση που ελαβα σημερα ειναι απο τον διαδικτυακο φιλο ωκεανο και αφορα τη φιλία στην εποχη μας.

Ειναι ενα παρα πολυ ενδιαφερον θεμα και ευχαριστω τον "ωκεανο" που με προσκαλεσε να πω τη γνωμη μου. Εγω γενικα ειμαι κλειστος ανθρωπος και εχω καποιες αρχες να τις πω, ιδιομορφιες να τις πω, παραξενιες να τις πω, τελος παντων ας πουμε οτι καταλαβατε. Δεν ειμαι και πολυ ευκολος ανθρωπος. Αυτο συμβαινει παντα στην αρχη μιας γνωριμιας και αναλογα πως θα προχωρησει, ανοιγομαι ή οχι.

Παλια ειχα περισσοτερους ανθρωπους που θεωρουσα φιλους μου, αν και σχεδον ποτέ δεν ηταν πολλοι στον αριθμο. Να ξεκαθαρισω οτι για μενα φιλος ειναι αυτο που αναφερουν οι νεοτεροι ως "κολλητο". Αυτη τη λεξη εγω δεν τη χρησιμοποιω, για μενα υπαρχουν οι φιλοι και οι γνωστοι ή αλλιως η παρεα. Πιστευω λοιπον οτι οι καλυτεροι φιλοι ειναι αυτοι που γινονται σε μικρη ηλικια. Δεν εχει την ιδια γευση ενας φιλος που γνωριζομαστε πολλα χρονια, απο εναν που γνωριζω λιγοτερα. Εγω εχω την τυχη τον καλυτερο μου φιλο να τον γνωριζω απο τα πολυ μικρα μας χρονια. Πριν παμε στο δημοτικο ειχαμε ηδη γνωριστει. Δηλαδη ειμαστε φιλοι σχεδον ολη μας τη ζωη και θα ειμαστε και για την υπολοιπη. Για μενα λοιπον αυτη η σχεση ειναι η πιο δυνατη απο ολες οσες φιλιες εχουν δημιουργηθει ειτε στην εφηβεια ειτε αργοτερα.

Επειτα εγω θεωρω οτι οι φιλιες δεν μπορει να ειναι πολλες σε καθε ανθρωπο. Γιατι δεν μπορεις να μοιραζεσαι πραγματα με πολλους ανθρωπους, και αυτο φυσικα να γινεται και απο τις δυο μεριες. Για μενα αρκουν λιγοι και καλοι, δεν ημουν ποτε ανθρωπος της ποσοτητας (εκτος απο τη σωματοδομη χαχαχαχα). Επισης να πω οτι στη φιλια δοκιμαζεσαι σε βαθος χρονου. Ειναι μια σχεση που για να διαρκεσει θελει και να δινεις και να παιρνεις. Και φυσικα δεν εννοω πραγματα που εχουν σχεση με την υλη, η φιλια για μενα ειναι ιερο πραγμα. Ποτε δεν μετρησα ενα ανθρωπο με βαση την κοινωνικη του θεση ή τα χρηματα που βγαζει ή το τι αμαξι εχει και λοιπες τετοιες αρλουμπες. Και ποτε δεν θα μετρησω. Η φιλια ειναι ενωση ψυχων και χαρακτηρων.

Επισης να πω οτι για μενα ειναι φιλοι μου και αρκετοι ανθρωποι που ειμαστε συγγενεις, αλλά οχι ολοι. Εχω διαλεξει καποιους πιο κοντινους συγγενεις μου και ειμαστε και φιλοι περα απο την σχεση αιματος που ετυχε να εχουμε. Και οταν λεω κοντινους, δεν εννοω στο βαθμο συγγενειας, αλλά στη σκεψη, στο χαρακτηρα και στον τροπο ζωης. Πολυ περισσοτερο φιλος μου ειναι ενας μακρινος μου ξαδελφος απο καποιους πιο κοντινους συγγενεις, ακομα και πρωτου βαθμου.

Μεγαλωνοντας βεβαια, θεωρω οτι ειναι δυσκολο να κανω νεους φιλους, επαναλαμβανω με την κυριολεκτικη και πραγματικη εννοια της λεξης για μενα. Και μου εχει συμβει και να χαλασω φιλια πολλων ετων μετα απο παρεξηγηση, για λογο που εγω θεωρησα τοτε παρα πολυ σοβαρο. Καλυτερα με λιγους και εκλεκτους, παρα με περισσοτερους. Αλλά τωρα ειναι πολυ πιο ευκολο να κανω παρεες, και αρκετες απο αυτες καλες.

Πιστευω οτι τις περισσοτερες φορες εμεις οι ανθρωποι κανουμε τις σχεσεις μας να φαινονται και να ειναι δυσκολες. Πολλοι εχουμε απαιτησεις απο τους συνανθρωπους μας χωρις ομως να ειμαστε διατεθειμενοι να δωσουμε κατι απο τον εαυτο μας. Και πολλοι κρυβομαστε πισω απο μασκες και δεν αφηνουμε τον εαυτο μας ελευθερο να απολαυσει τις μικρες χαρες. Σιγουρα υπαρχουν δυσκολιες, αλλά πολλες φορες βαζουμε και οι ιδιοι εμποδια. Και στο τελος μενουμε μονοι μας να κλαιμε τη μοιρα μας. Παλιοτερα οι ανθρωποι ηταν πιο ανοικτοι και δεν εθεταν χαζες προφασεις οπως "δεν εχω χρονο", "δεν προλαβαινω", "δεν εχω λεφτα για να ανταπεξελθω στις κοινωνικες μου υποχρεωσεις", "εχω πολλες δουλειες" και διαφορα τετοια ανοητα δηθεν "επιχειρηματα". Παλια ποσοι ειχαν αυτοκινητο; Και ομως βρισκονταν και επικοινωνουσαν και πιο συχνα και κυριως ανοιγαν την καρδια τους στους γυρω τους. Σημερα παραβλεπω "κλειδωμενες" καρδιες και αυτο δεν μου αρεσει καθολου.

Και κατι τελευταιο πολυ πολυ βασικο για μενα. Τον πραγματικο φιλο τον βλεπω εγω σε στιγμες χαρας και οχι λυπης. Μπορει να ακουγεται λιγο παραξενο, αλλά πιστευω οτι ειναι πιο ευκολο να βρεθουν ανθρωποι κοντα σου σε μια λυπη παρα σε μια χαρα. Και για μενα αυτοι που χαιρονται με τη χαρα μου, ειναι πολυ σημαντικοι ανθρωποι. Το ιδιο κανω και εγω βεβαια ως χαρακτηρας, χαιρομαι ειλικρινα με τη χαρα ανθρωπων που βρισκονται κοντα μου. Ποτε δεν εχουν περασει απο το μυαλο μου αισθηματα ζηλειας ή φθονου ή κακιας για ανθρωπους που αγαπαω σε περιπτωσεις που εκεινοι χαιρονται ειτε μετα απο καποια επαγγελματικη τους επιτυχια ειτε μετα απο προσωπικες στιγμες χαρας. Γιατι μη μου πειτε οτι δεν εχετε συναντησει ανθρωπους που απο φιλοι γινονται φιδια ή τετοιες παρομοιες καταστασεις; Γιατι εγω δυστυχως βλεπω πολλους που δεν χαιρονται με τη χαρα του διπλανου τους.

Να τελειωσω καπου εδω με το θεματακι αυτο, το παρα πολυ ενδιαφερον για τη ζωη μας. Να ευχαριστησω για αλλη μια φορα τον ωκεανο για την προσκληση.
Και να καλεσω και γω με τη σειρα μου τους/τις διαδικτυακους φιλους/φιλες
Στελιο, scorpio, τριανταφυλλακι, Τασσουλα, Νατασσα, Μανο (αν τυχει και μπει εδω), Φαιη, Βασια, Γλαρενια, Μαρια, tractatus, ΠανΠαπ, Τζονακο, NDN, Μαριαννα, την ψυχη, την Κικη, το Swell, την Ελλη, την Κατερινα, τον Τρυφωνα, τον "ψαρα", την Αννα, την ενεσουλα, τη συντοπιτισσα, το ψιθυρακι, τη Νιοβη, τη Μεροπη και οποιον αλλο/η θα ηθελε να συμμετασχει ή τυχον εχω ξεχασει.

40 σχόλια:

scorpios είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΑΝΤΩΝΗ,Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΠΑΝΙΑ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΜΕ ΘΕΩΡΕΙΣ ΦΙΛΗ ΣΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ,ΑΛΛΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ....ΔΕ ΣΟΥ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΜΗ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΟΥ,ΧΑΧΑΧΑΧΑ..ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΟΥ.

αντωνης είπε...

Καλημερα φιλαρακι!!!
Σε ευχαριστω πολυ.

(Τα νευρα μου τσαταλια χθες το βραδυ. Θα σε πω)

scorpios είπε...

ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ.

tzonakos είπε...

Θα γράψω σίγουρα και εγω για την φιλία, που ειναι κάτι πολυ σχετικό και ίσως και αμφιλεγόμενο στις μέρες μας.
Σημερα εχει προστεθεί και ο "διαδικτυακός" φίλος.
Νομίζω οτι η φιλία ειναι κάτι που προσθέτει στην ζωή μας και επιτρέπει να προσθέτουμε εμείς στην ζωή άλλων.
Καλό μεσημερι φίλε Αντώνη.

αντωνης είπε...

Ετσι ειναι φιλε Τζονακο.
Καλο μεσημερι!

νατασσΆκι είπε...

Μ' αρέσει το θέμα
θα γράψω κι εγώ λοιπόν
αν και, γενικά, συμφωνώ μ' αυτά που γράφεις -και για το διαχωρισμό της φιλίας από την παρέα
Και μ' άρεσε που λες ότι οι φίλοι φαίνονται στις χαρές -το λέει κι ο δικός μου αγαπημένος φίλος αυτό, κι έχει δίκιο
:)

Καλή Κυριακή, και καλή εβδομάδα να έχουμε!
:))

αντωνης είπε...

Νατασσα καλη Κυριακη + καλη βδομαδα!
Μου αρεσει που συμφωνεις, θα περιμενω να γραψεις

lifewhispers είπε...

αντωνη,
θα σταθω σε δυο πραγματα. πρωτον , μπραβο που μπορεις και εχεις φιλους μεσα απο το οικογενειακο σου περιβαλλον. ειναι πολυ δυσκολο αυτο. με τα ξαδερφια μου που ειμαστε και συνομηλικοι δεν διακρινω κανενα κοινο σημειο.
Δευτερον, κι επιτρεψε μου να διαφωνησω, οι αληθινοι φιλοι ναι μεν θα χαρουν με τη χαρα σου, χωρις φθονο και κακια, αλλα το ρητο "οι φιλοι στην αναγκη φαινονται", για μενα ισχυει, και ειναι τρανη αποδειξη για τους αληθινους φιλους!!
ευχαριστω για την προσκληση, θα επανέλθω συντομα!
:)
αντε καλη μας εβδομαδα!

αντωνης είπε...

Καλησπερα ψιθυρακι.
Δεν διαφωνω οτι οι φιλοι στην αναγκη φαινονται. Αλλο το ενα και αλλο το αλλο.
Οσο για τους συγγενεις, την παρεα ή τη φιλια μαζι τους δεν την επιλεγω με βαση το βαθμο συγγενειας αλλά με το ποσο ταιριαζουμε.

Καλη εβδομαδα!

TzinaVarotsi είπε...

Aντώνη θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Ο φίλος φαίνεται στη χαρά περισσότερα,παρά στη λύπη.
Σ'ευχαριστώ για την πρόσκληση, θα προσπαθήσω τις επόμενες μέρες να ανεβάσω ένα ποστ :))

αντωνης είπε...

Καλησπερα Νιοβη!!!
Οποτε μπορεσεις να βρεις λιγο χρονο, γραψε.
:)

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα :-)
Φιλία λοιπόν.
Οι φίλοι δεν μας ανήκουν και δεν τους ανήκουμε, ενώ η φιλία είναι απόκτημα, με κόπο και πόνο.
Ευτύχησα να έχω λίγους φίλους πιστούς.
Έχω κι εχθρούς, αρκετούς, που κι αυτοί με δίδαξαν πολλά.

Βάσσια είπε...

Ξέχασα :-)
Θα γράψω κι εγώ με τη σειρά μου.

tassoula είπε...

Αν και συμφωνούμε απόλυτα θα γράψω για την φιλία γιατί μου αρέσει πολύ το θέμα.
Φιλιά και καλή μας εβδομάδα:))

αντωνης είπε...

@Βασια τους εχθρους, αν υπαρχουν, προτιμω να τους αγνοω. Θα περιμενω

@Τασουλα, πολλα φιλια!

NdN είπε...

Εννοείται ότι θα γράψω το συντομότερο!

Σήμερα δεν μπορώ γιατί μετά το 3-0 είμαι κουρασμένος!!! ;)

Πάντως και δική μου αρχή είναι ότι ο φίλος φαίνεται στην χαρά και όχι στην στεναχώρια. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Καλό βράδυ Αντώνη!

αντωνης είπε...

Νικο, θα περιμενω οταν ξεκουραστεις, αν και πιστευω οτι η κουραση θα ειναι απο τιποτα μπυρονια και οχι απο το 3-0 :)))

Καλο βραδυ καρντασι!

Manos S. είπε...

Μπήκα...αλλά δεν ξέρω ρε Αντώνη...θα δείξει!!! ;)

Υγ να χαίρεσαι την ομάδα σου που ξέρει να χάνει... :))))))))))))))))))

αντωνης είπε...

Μανο, καταλαβαινω. Οτι θελεις.
:)

υγ. Την ομαδα εγω την χαιρομαι, γιατι απλα ειναι η καλυτερη. Οταν μιλουν οι αριθμοι, τα λογια περιττευουν. (αναφερομαι ΜΟΝΟ στο ποδοσφαιρο)
Οσο για την αποφαση της διοικησης μιας Α.Ε., δεν εχω λογο να απολογηθω.

ωκεανος.... είπε...

καλησπερα αντωνη συμφωνω παρα πολυ με τα λεγομενα σου.. ξερεις τι ειδα;; σε οποιον προσκαλεσα ειδα.. να συμπληρονωνται οι σκεψεις κ πραγματα που ειχα παραληψει κ γω για να μην κανω κουραστικο το ποστ.. σ ευχαριστω γιατι βγηκε απο πολυ μεσα σου αυτο το ποστ κ φανηκε.. καλο σου βραδυ!

αντωνης είπε...

Γεια σου φιλε Αργυρη. Η προσκληση σου αφορουσε ενα θεμα που με αγγιζει απο μικρο παιδι και θα με αγγιζει για παντα.
Σε ευχαριστω γι' αυτην και για τα καλα σου λογια.
Καλο βραδυ!!!

marianaonice είπε...

Πολύ ωραίο θέμα! Τώρα το πήρα είδηση ότι είχα πρόσκληση! Αν εννοείς εμένα βέβαια με το Μαριάνα, γιατί λείπει ...ο πάγος, και τριγυρίζει και μία άλλη Μαριάνα Faithful στη γειτονιά μας. Χα,Χα.
Λοιπόν θα σου απαντήσω με στίχους μου:
Αγάπη,
Δυό σκιές, δυό φίλοι,
μετά η αγάπη
ένα πλατύ χαμόγελο
απ΄ την καρδιά στα χείλη!

Κρατώ αυτό που λες: ο φίλος στη χαρά σου φαίνεται!! Μεγάλη αλήθεια!
Δέχομαι την πρόσκληση και θα είναι το επόμενο ...σοβαρό μου θέμα (Χα,Χα!!) μόλις βάλω τη δουλειά σε μια σειρά!!

αντωνης είπε...

Μαριαννα, καλη μερα! Εσενα αφορα η προσκληση (αν πατησεις πανω στο ονομα, εχει παραπομπη) και ευχαριστω που τη δεχεσαι.
Και για αλλη μια φορα, πολυ ωραιοι στιχοι!

Αννα είπε...

Καλημερα Αντωνη και καλη εβδομάδα..
Ενδιαφερον το ποστ σου!!
Θα ανταποκριθω συντομα σε προσκληση σου!

αντωνης είπε...

Καλη βδομαδα Αννα!
Ευχαριστω σε.

Maria Mikro Analogo είπε...

Καλέ, που πήγε η απάντηση που σου άφησα το πρωί;;;;; Εννοείται πως αποδέχομαι την πρόσκληση! Να 'σαι καλά, υπέροχο το θέμα :)
Υ.Γ. Και να φανταστείς, ερχόμουν να σου την πω "καλά, δεν είδες που την αποδέχτηκα;" :P Τζάμπα θα τα άκουγες Αντώνη μου βραδιάτικο :D
Φιλάκια! :D

αντωνης είπε...

χαχαχαχα, μπερδεματα του διαδικτυου.
Μαρια, ευχαριστω!

Ενεσούλα είπε...

Καλημέρα!
Μόλις ήρθα και αποδέχομαι αυτή την ωραία πρόσκληση! Βέβαια, αρκετά παλιότερα είχα ανεβάσει ποστ για την φιλία, θα το βρείτε, αν θέλετε, "ΕΔΩ!
Αλλά όλο και κάτι υπάρχει να πω ακόμα!
Μουτς!

αντωνης είπε...

καλημερα και απο εδω Ενεσουλα!
μουτς!!!

AVRA είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
AVRA είπε...

καλημερα!
θα συμφωνησω και εγω με τα λεγομενα σου και ειδικα σταθω σε αυτο που ειπες σχετικα με τη λυπη και τη χαρα.

Ειναι γεγονος οτι πολλοι λυπουνται με τις δυσκολιες σου , ο πονος ενωνει τους ανθρωπους.Ποσοι ομως χαιρονται πραγματικα με τις χαρες σου ? ελαχιστοι δυστυχως και εκει ακριβως καταλαβαινεις τους πραγματικους φιλους. ποιοι σε αγαπανε χωρις να σε φθονουν.....

αντωνης είπε...

@avra
Καλημερα. Χαιρομαι που συμφωνεις. Αν θελεις και μπορεις γραψε για το θεματακι.

Καλα να εισαι κοπελλια!!!

kiki είπε...

Καλά...Αυτό το ποστ θα μπορούσα να το έχω γράψει εγώ! Απαπα...Συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος της άποψης σου και θα επανέρθω στο μπλογκ μου...

αντωνης είπε...

Κικη, χαιρομαι και σε ευχαριστω. Αλλά γιατι απαπα;;;
:)

kiki είπε...

Γιατί με τρόμαξε η σύμπτωση των απόψεων!

αντωνης είπε...

εμενα με ευχαριστει αυτο!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Α γειά σου ψυχή μου!!!
Στη χαρά σου φαίνεται ο φίλος....
Στη λύπη εγώ δεν τον χρειάζομαι...θέλω τη σιωπή μου

Σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση και εν ευθέτω χρόνω... εύχομαι να μπορέσω να ανταποκριθώ
;-))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

αντωνης είπε...

@Γλαρενια
Χαιρομαι πολυ που συμφωνεις!!!

Φιλιαααα
:)))

Θα περιμενω.

Elli είπε...

αχ τι κακό μου κάνεις!
έχετε αNεβάσει τα standards κι εσύ κι ο Ndn και δεν ξέρω πώς ν'ανταπεξέλθω!!!
Θα προσπαθήσω
:)

αντωνης είπε...

@Ellie, ελα τωρα. Σιγα που δεν θα τα καταφερεις
:)