Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Μια "πονηρή" τροπολογία...

Το θέμα το πρωτοείδα στον ΠΡΕΖΑ.
Μετά είδα και το άρθρο στο ethnos.gr.
Και επειδη ειναι ενα σοβαρο για μενα θεμα, ειπα να το κοιταξω λιγο παραπανω.

Η "λατρευτη" μας κυβέρνηση λοιπον συνεχιζοντας το "μεταρρυθμιστικό" της εργο, κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή την παρακάτω τροπολογία που αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις (και κυριως την Ο.Α.) αλλά μπορεί να έχει και εφαρμογή και σε άλλες ΔΕΚΟ (πχ τον ΟΣΕ)


Με βάση αυτη την τροπολογία οριζεται ειδικος εκκαθαριστης για επιχειρησεις οι οποιες αντιμετωπιζουν σοβαρα οικονομικα προβληματα. Ο οποιος εκκαθαριστης διοικεί, διαχειρίζεται και εκπροσωπεί την επιχείρηση. Ο εκκαθαριστής μπορεί να αποφασίζει την άμεση διακοπή ή το σταδιακό περιορισμό ή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης όπως και τη διατήρηση ή μη των πάσης φύσεως συμβάσεων της επιχείρησης.

Παρακάτω αναφέρει την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων, το οποιο μαλλον σαν ανεκδοτο μου ακουγεται. Δεξια κυβερνηση (και μαλιστα φουλ ταξικη) θα προστατευσει τους εργαζομενους μιας ή περισσοτερων εταιρειων τις οποιες ξεπουλά ή αν δεν μπορεσει να τις ξεπουλησει, τις θετει σε καθεστως πτωχευσης και ειδικης εκκαθαρισης.

(Παρακάτω γράφει πολλους νομικούς ορους τους οποιους δεν τους γνωριζω)

Για μενα λοιπον για πολλοστη φορα η κυβερνηση κοροϊδευει τους παντες. Ενω λεει οτι θελει να πουλησει διαφορες ΔΕΚΟ (για το "καλο" μας παντα), ταυτοχρονα καταθετει μια τετοια τροπολογια. Ειπαμε ρε παλληκαρια, αλλά δεν ειναι ολοι κοθωνια σαν αυτους που σας ψηφισαν περσι. ΕΛΕΟΣ δηλαδη. Καντε μας τη χαρη...

Θα περιμενω απο τα κομματα της αντιπολιτευσης τη θεση τους γι' αυτη την πολυ πονηρη και αδέξια τροπολογια. Ωστε να γινει κατανοητο στον πολυ κοσμο, οτι τελικα το μονο που τους ενδιαφερει στην κυβερνηση ειναι το ξεπουλημα καθε τι δημοσιου, χωρις ομως πρωτα να το εχουν παλεψει ωστε να δουν αν μπορουν να το κρατησουν.


Και μιας το θεμα αφορα και την Ολυμπιακή, να καταθεσω και κατι αλλο. Ειπε ο υπουργος Μεταφορων, οτι μετα την πωληση της εταιρειας ολοι οι εργαζομενοι της εταιρειας θα απορροφηθουν σε θεσεις εργασιας. Ειπε ομως και κατι που εμενα δεν μου αρεσει και δεν ειναι κοινωνικα δικαιο. Οτι δλδ καποιοι θα παρουν πληρη συνταξη ενω δεν εχουν συμπληρωσει τα συνταξιμα ετη γι' αυτο. Ποια η δικαιλογια για να γινει κατι τετοιο; Μας δουλευετε ρε;;;;;;;;;;;;; Θα πληρωνουν οι πολλοι μεχρι τα 65 τους, και αλλοι θα παιρνουν συνταξη με 20 χρονια υπηρεσιας;
Και επειδη ισως υπαρξει κανεις που θα γραψει οτι αυτο γινεται εδω και χρονια και απο τα δυο κομματα που μας κυβερνησαν, απλα να ξαναπω οτι δεν θεωρω τον εαυτο μου απολογητη καμιας μαλακιας που εχει κανει οποιοδηποτε κομμα και οποιαδηποτε κυβερνηση. Και αυτο ειναι πολυ μεγαλη κοινωνικη αδικια.


Ολόκληρη την τροπολογία μπορείτε να την βρειτε εδω



21 σχόλια:

Laplace είπε...

καλημερα φιλε Αντωνη.συμφωνω κ μετα 2 σκελη..
Απο την μια ειναι υπερ των ιδιωτικοποιησεων,απο την αλλη ειδαμε η αλογιστη καπιταλιστικη διαθεση(νεοφιλελευθερη νοοτροπια να την πω καλυτερα) των δυτικων κυβερνησεων που οδηγησε..
Το μονο που νοιαζει την κυβερνηση ειναι να ξεπουλησει οτι προλαβεικ θα προλαβει) κ να φυγει κ ας κατσει 20 χρονια παλι στο καναβατσο,δεν τους απασχολει..Αρκει να πουλησουν κ να κερδισουν οτι μπορουν...

Για τους συνταξιουχους με τα 20 χρονια προυπηρεσιας,τι να πεις..Αυτο εχει γινει κ σε αλλες πρωην δεκο,τρομερα αδικο για αλλους εργαζομενους με τα ιδια χρονια ασφαλισης..Περιμενουμε την θεση της αντιπολιτευσης..

καλημερες..

patsiouri είπε...

Και με 1500 και άνω σύνταξη...συμπληρώνω το Laplace...

Ένσταση: Τα κοθώνια θα τους ξαναψηφίσουν, θα το δεις, αναλαμβάνει ο Λάκης από σήμερα...

Matrix είπε...

Καλημέρα Αντώνη,

επειδή και εγώ το έψαξα και συνεχίζω να το ψάχνω, το βασικό που βγαίνει με τον "εκκαθαριστή" είναι ότι δεν δίνει δικαίωμα στους εργαζόμενους να ζητήσουν ούτε αποζημίωση ή να προσφύγουν νομικά.

Κάτι τέτοια δεν πρέπει να έχουμε δει ποτέ.
Δεν ζούσα τότε , αλλά ακούω κάποιους μεγαλύτερους να λένε ότι ούτε στη Χούντα δεν είχε τέτοιες εργασιακές τροπολογίες.
Χοντρό? , δεν ξέρω , άλλα σίγουρα θα έχει μια δόση αλήθειας.

αντωνης είπε...

Καλησπερα ρομποτακο.
Ειναι απαραδεκτα και τα δυο σκελη.
Αλλά για να δουμε αν θα προλαβουν...

αντωνης είπε...

Πατς, αν τον ξαναψηφισουν αυτον τον βλαχο-μπρουταλ (που λεει και μια ψυχη) θα ειμαστε για τα μπαζα. ΕΝΤΕΛΩΣ ομως...
:)

αντωνης είπε...

Matrix, το ειδα οτι εχεις βαλει παρομοια αναρτηση.
Ειναι πολλα αυτα που γραφει η (ν)τροπολογια αυτη. Και χοντρα, εχεις δικιο.
Δεν γνωριζω τι εκανε η χουντα. Τουτοι παντως μας δουλευουν κανονικα, σε ολα τα θεματα. Αλλά για πόσο ακομα;

Να 'σαι καλα!

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Αντώνη μου γελάω με το αίσχος τους!
Και γελάω φυσικά επειδή είμαι ρετιρέ των ρετιρέ κι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα.
Θα γεμίσουν την Ελλάδα απολυμένους χωρίς αποζημίωση από ΔΕΚΟ που ΑΥΤΟΙ οι ίδιοι κατέστησαν προβληματικές!
Τάζουν εθελούσιες και λαγούς με πετραχήλια χωρίς να υπάρχει αντίκρυσμα.
Σε μια γονατισμένη αγορά εργασίας, διαβρωμένη από μαύρη εργασία και ξενόφερτες παρεισφρήσεις προσθέτεις και τους εγγυημένους τρόφιμους του ταμείου ανεργίας και βρίσκεις το φάρμακο για την καταπολέμηση των υψηλών ποσοστών ανεργίας!!!
Να ..σω τα διπλώματά σας!
(μη ματιάσω εννοώ)
Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν κι αυτοί που στηρίζουν την παράταξη!
Μια παράταξη που την εγκαταλείπουν οι ίδιοι οι βουλευτές της!
ΦΤΟΥ ΣΑΣ!!!
(και πάλι μη σας ματιάσω)

αντωνης είπε...

Στελιο, θα προλαβουν;

χαχαχαχαχα, τοτε να δεις γελια...
:)

Leviathan είπε...

simfono oti peftei poli doulema...aisxos..kalo vradi!

αντωνης είπε...

Καλως το Λεβιαθαν!
Αισχος δε λες τιποτα...

:)

NdN είπε...

Εγώ πάλι την (ν)τροπολογία την πληροφορήθηκα από το μπλογκ σου και του matrix.

Θα συμφωνήσω και εγώ και στα δύο μέρη του κειμένου σου φίλε. Δεν γλινεται να βγαίνει στη σύνταξη κάποιος με 20 χρόνια και να τον πληρώνουν αυτοί που δουλεύουν. Ετσι μπαίνουν μέσα τα ταμεία.

οσο για τον εκκαθαριστή δεν ήξερα αυτό που αναφέρεται στα σχόλια, αλλά δεν μου φαινεται καθόλου απίθανο. Βέβαια μετά τα σημερινά πολιτικά νέα δεν ξέρω τι ακριβώς θα προλάβουν...ρε φίλε λες; Να ετοιμάσω βαλίτσες και να κλείσω εισητήριο για καμιά Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα; Μπα, δεν πιστεύω...

Καλό βράδυ!

αντωνης είπε...

Καλησπερα φιλε.
Ναι, και εγω κατα τυχη την ειδα πρωτα στο blog του preza. Κανενα ΜΜΑ (μεσο μαζικης αποβλακωσης) ειτε ηλεκτρονικο ειτε και blog δεν το ανεφερε (απο οσα εγω τουλαχιστον ειδα).
Ειναι πολυ σοβαρο το θεμα.

Και βεβαια δεν ειναι σωστο πλεον να υπαρχουν συνταξιουχοι με λιγοτερα χρονια ασφαλισης απο κανεναν αλλο. Οι μαλακιες του παρελθοντος πρεπει να μην επαναληφθουν. Ποτέ και απο κανεναν και για κανεναν.

Δεν ξερω φιλε, αλλά δεν μπορει να συνεχισει ετσι αυτη η κυβερνηση. Αυτη την αισθηση εχω. Σερνεται. Δε βγαζεις ενα ανοιχτο εισιτηριο για καλο και για κακο; Και αστο να βρισκεται...

Καλο βραδυ καρντασι!!!
:)

tzonakos είπε...

Aυτη η τροπολογία ειναι η επιβεβαίωση οτι ο Υπουργός λέει ψέμματα οτι θα εξασφαλίσει τους εργαζόμενους.

Με την κατάθεση της τροπολογίας - προσθήκης στο ν.3429/05 ( νόμος που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ) που φωτογραφίζει ως πρώτη ΔΕΚΟ για πλήρη εκκαθάριση την Ολυμπιακή, επιχειρείται πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με στόχο την πλήρη εκποίηση, ρευστοποίηση και μαζική απόλυση όλων των εργαζομένων στην ΟΑ ( 4000 μόνιμοι και 4000 συμβασιούχοι). Πρόκειται για τις μαζικότερες σε αριθμό απολύσεις στη χώρα.

Και για να ξεκαθαρίσω το θέμα των συντάξεων Αντώνη, δεν πρόκειται για χάρισμα, αφου τα ένσημα τα εχουν πληρώσει ήδη οι εργαζόμενοι και ειναι λίγοι όσοι θα οφελούνταν αν έλεγε αλήθεια ο Χατζηδάκης !
Επιπλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στην ΟΑ εχουν συμπληρώσει ήδη τα κανονικά ένσημα και χιλιάδες έχουν ένσημα και εκτός ΟΑ.
Μιλάμε για ανθρώπους με πάνω απο 25 χρόνια εργασίας συνολικά ( συν το στρατό για τους άντρες που μετράει συντάξιμα )

tzonakos είπε...

Δεν πρόκειται να δώσει οσα ειχε εξαγγείλει τόσο πλουσιοπάροχα στην αρχή για να ζαλίσει το κοινό αίσθημα και να στραφεί αυτο κατα των εργαζομένων.

Καταλάβετέ το !

αντωνης είπε...

Tzonako, ειναι σαφες αυτο που γραφεις στο δευτερο σχολιο και το εχουμε καταλαβει πιστευω ολοι.

Οσο για τις συνταξεις, επιτρεψε μου να διαφωνησω. Κανεις εργαζομενος σημερα και πουθενα δεν πρεπει να δικαιουται πληρους συνταξεως με λιγοτερα ενσημα απο οσα προβλεπουν οι νομοι. Δεν γινεται καποιος να αναγκαζεται να μεινει στην εργασια του μεχρι τα 65, και άλλοι να παιρνουν πληρη συνταξη με 25 χρονια εργασιας. Δλδ μπορει και στα 50 του να ειναι συνταξιουχος;

tzonakos είπε...

Συμφωνώ με αυτο Αντώνη αλλα στην ΟΑ και δεν ξέρω πού αλλού, πληρώνουν παραπάνω λεφτά στο ΙΚΑ οι εργαζόμενοι σε αντάλλαγμα λιγότερα έτη εργασίας.

Και έρχεται ενας υπουργός και λέει θα τους κάνει δώρο τα μισά απο οσα εχουν ήδη ( πχ εχεις 6100 θα σου κάνει μπόνους + 3050 να πιάσεις ( πλασματικά τα 9000+ ωστε να βγεις σε σύνταξη...
Ως εδω, καλό ακούγεται το δώρο. Ε ;

Χα ! ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ δεν λέει πόση θα ειναι η σύνταξη ; Των 9.000 ενσήμων ή των 6100 ;;;

Επιπλέον δεν αναφέρει τα εκτος ΟΑ ένσημα. Αυτα τα πετάνε ;
Δηλ. αν εχει ενας και 1500 ένησμα εκτός ΟΑ που μας κάνει 6100 πραγματικά + 1500 = 7600 πόση σύνταξη βγάζει ;

Εχεις υπ όψη σου οτι με 6000 ένσημα η σύνταξη θα ειναι 500 ευρώ ; Ενω με 9000 ισως ειναι ( υποθέτω ) 1350 ;

αντωνης είπε...

Ειναι φανερο οτι (και) αυτος ο υπουργος κοροϊδευει και σε αυτη την περιπτωση.

dyosmaraki είπε...

Αντώνη,

1. Το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης το έθιξα και εγώ στην ανάρτηση με τις γελιογραφίες και το έχω θίξει ως σχόλιο σε σχετικές αναρτήσεις άλλων blogs.

Στην συγκεκριμένη ανάρτηση ανέφερα πως η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν έκλεισε και έμειναν στον δρόμο υπάλληλοι. Είμαστε όμως ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και πριν από τα 65 δεν έχουμε δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Το θεωρώ λοιπόν άδικο από τη μια να μιλάμε για σοβαρά προβλήματα στους ασφαλιστικούς φορείς, η ίδια η ΓΕΣΕΕ να βγάζει μελέτη όπου αναφέρει πως σε λίγα χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΝ θα είναι βιώσιμα εάν δεν παρθούν μέτρα από τώρα, και την ίδια στιγμή να βγαίνει ρύθμιση για συνταξιοδότηση των υπαλλήλων της ΟΑ στα 45!!!!

Οπως και νάχει το πράγμα στα 45 ήδη αυτή τη στιγμή συνταξιοδοτούνται ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί κ.α)
Κάποτε σε σχόλιο μιας ανάρτησης για το ασφαλιστικό είχα αναφέρει πως είτε θα πρέπει ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ) να συνταξιοδοτούνται στα 55, είτε να καταργηθούν τα ειδικά προνόμια που έχουν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 45.


Οσο για αυτό που είπε ο tzonakos πως οι υπάλληλοι της ΟΑ πλήρωναν παραπάνω χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, δεν είναι απόλυτα ακριβές. Σε κάποιες εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης της ΟΑ) είτε οι διοικήσεις είτε οι σύλλογοι των υπαλλήλων αποφάσιζαν να κάνουν μια extra ασφάλιση για συνταξιοδότηση. Αυτό όμως αποτελεί μία extra συμφωνία που δεν αφορά τον επίσημο ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται οι εργαζόμενοι. Το extra ποσό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι αυτοί σε προγενέστερη ηλικία αφορά ποσό που παρέχεται από ειδικά ομαδικά συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια της εταιρείας.

2. Το θέμα της πτώχευσης έχει δύο όψεις. Υπάρχουν δύο νόμοι (αν θυμάμαι καλά άρθρα 46 και 48), εάν υπαχθεί στον έναν νόμο η ΟΑ σημαίνει πως παγώνουν όλες οι δικεδικήσεις από προμηθευτές,εργαζόμενους και ισχύει το "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος"....
Στην δεύτερη περίπτωση (που ίσως αυτό ισχύει) παγώνουν οι διεκδικήσεις όλων για ένα χρονικό διάστημα (νομίζω πως άκουσα για την ΟΑ πως δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει τίποτα για 1 χρόνο). Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται εκκαθάριση της εταιρίας -πώληση ακίνητης περιουσίας, απόλυση προσωπικού, καταβολή αποζημιώσεων κλπ) και αφού καταβληθούν αυτές οι οφειλές, (εάν μείνει τίποτα στο τέλος) οι υπόλοιπες οφειλές καταβάλλονται σε όποιον προσφύγει στα δικαστήρια πρώτος....(με ότι αυτό συνεπάγεται).
Οπως και νάχει το πράγμα η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και οι πονηριές θα δίνουν και θα παίρνουν μέχρι να οριστικοποιηθούν οι καταστάσεις....

αντωνης είπε...

Καλημερα Δυοσμαρακι,
στο πρωτο θεμα συμφωνω σε οσα εγραψες για το θεμα των ταμειων και των συνταξεων
Οσο για την Ο.Α. και τις εξελιξεις, ας περιμενουμε λιγακι να δουμε.

tzonakos είπε...

Αντώνη να πω στο αγαπητό @dyosmaraki οτι θα επικοινωνήσουμε αν θέλει με άλλο τρόπο για το θέμα.
Ομαδικά έξτρα ασφαλιστικά στην ΟΑ δεν γνωρίζω.
Θα ρωτήσω όμως.
Καλό απόγευμα.

dyosmaraki είπε...

Τzonako

Για να διευκρινίσω, το σχόλιό μου αφορά αυτό που είπες πως στην ΟΑ και ίσως σε άλλους κλάδους πληρώνουν παραπάνω χρήματα στον ασφαλιστικό φορέα με αντάλλαγμα λιγότερα έτη εργασίας.

Αυτό που λέω είναι πως η καταβολή extra εισφορών ΔΕΝ αφορά τους επίσημους ασφαλιστικούς φορείς (εκτός από τις κατηγορίες που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι οποίοι πράγματι έχουν αυξημένες εισφορές και νωρίτερη συνταξιοδότηση).

Αυτό που ίσχυε σε κάποιες εταιρείες κάποτε (νομίζω και στην ΟΑ) είναι πως κάθε νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος (ως ένα είδος παροχής) εντασσόταν σε ομαδικά συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια των οποίων τα ασφάλιστρα είτε καταβάλλονταν από τον εργοδότη είτε κρατούνταν από τον μισθό των εργαζομένων (μετά από απόφαση συνήθως του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων).

Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν όρος κάποιου extra ομαδικού ασφαλιστηρίου που καθόριζε το όριο της ηλικίας στο οποίο θα εισέπραττε ένα είδος σύνταξης ο εργαζόμενος, μια τρόπον τινα "ειδική συμφωνία" που όμως δεν είχε σχέση με τον επίσημο ασφαλιστικό φορέα.