Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

2 ανακοινωσεις για ενα θεμα που μας αφορα ολους

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας: Κέντρο Πρόληψης Αχαρνών-Θρακομακεδόνων «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», Πλατεία Αγ. Νικολάου 3, Τ.Κ. 13671, Αχαρνές, Αττική

Ε mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

1ο Δελτίο Τύπου

Τα Κέντρα Πρόληψης αυτή τη στιγμή βρίσκονται μπροστά στο «εκτελεστικό απόσπασμα».

Η νεολαία, οι γονείς και τόσοι άλλοι άνθρωποι, θα στερηθούν έναν από τους λίγους χώρους όπου δωρεάν μπορούν να «ακουστούν», να επικοινωνήσουν και να βρουν τρόπους ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής τους, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυξάνονται τα ψυχο- κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της ανέχειας και της εργασιακής ανασφάλειας, που πλέον με δραματικό τρόπο απειλούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες

Γνωρίζετε κύριοι υπεύθυνοι, ότι τα Κέντρα Πρόληψης καλύπτουν πολλές ανάγκες.

στην επαρχία, όπου σαρώνει η ανεργία, αλλά και στις υποβαθμισμένες γειτονιές πολλών πόλεων,

Το οικονομικό έλλειμμα των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ (9 εκ. από ΥΥΚΑ –ΟΚΑΝΑ και 3,5 εκ. από ΚΕΔΚΕ – ΥΠΕΣΔΑ), καταδεικνύει με αντικειμενικό τρόπο ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβερνητική πολιτική.

Και γιατί «στήθηκαν στον Τοίχο»; Μήπως γιατί δεν δούλεψαν;

Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό.

Μα για αυτό κανείς στην Κυβέρνηση δεν λέει ευθέως: «τα κλείνουμε!».

Αντίθετα με «μακιαβελικό» τρόπο, προσπαθούν να πειθαναγκάσουν τις κατά τόπους διοικήσεις των Κέντρων να υπογράψουν νέες τριετείς συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί κατά 50%, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, εάν τα ποσά αυτά δεν έχουν καταβληθεί «έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (άρθρο 2 νέων συμβάσεων).

Και πότε αυτό; Όταν δεν υπάρχει ουσιαστικά αυτή τη στιγμή καμία θεσμική δέσμευση που να υποχρεώνει το Υπουργείο Υγείας- μέσω του ΟΚΑΝΑ- να καταβάλει αυτά τα χρήματα στα Κ.Π..

Η «επικοινωνιακή συνταγή γνωστή»: Άλλο ΟΚΑΝΑ, άλλο Υπουργείο Υγείας και άλλο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο έχει πάει αυτή τη στιγμή η ευθύνη και το οποίο δηλώνει ότι χρειάζονται κι άλλες περικοπές…

Όμως η ευθύνη δεν μπορεί να χαθεί στο δρόμο. Είμαστε 400 εργαζόμενοι, αλλά ο κόσμος ξέρει την δουλειά μας. Ως πότε κάποιοι θα ποντάρουν στην υποτιθέμενη αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας και στον «κοινωνικό αυτοματισμό»!

Μας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν όχι μόνο για πάγια χρηματοδότηση των Κέντρων αλλά ακόμα και μακρόχρονη προγραμματική σύμβαση, γιατί δεν ξέρουν «από πού θα βρουν τα χρήματα». Μας δηλώνουν ότι δεν είμαστε μέσα στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ. Κι όμως το 2007 ίσως και το 2008 έγιναν πολλές προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ. Προχώρησαν σε «ανάπτυξη», χωρίς να εξασφαλίσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές, ή τα Κ. Π. θεωρούνται δομές απέναντι στις οποίες ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν Υποχρεώσεις;

Ας μιλήσει επιτέλους κάποιος αρμόδιος ξεκάθαρα και δημόσια!

Το «θέατρο παραλόγου» συνεχίζεται και στη Βουλή:

Στις 23/7/08, ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας στη Βουλή, επικαλείται «την ολοκλήρωση της οικονομοτεχνικής μελέτης» για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης , που σύμφωνα με αυτόν θα δώσει απάντηση στα προβλήματα της χρηματοδότησης του χώρου αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων συνολικά.

Αλλά οι μελέτες κ. Υφυπουργέ δεν θα μας δώσουν χρήματα για να ζήσουμε τα παιδιά μας, έτσι ώστε να έχουμε ψυχικές δυνάμεις να βοηθήσουμε και άλλα παιδιά!

Ας έρθουμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών: Στις 15/7/08 ο αρμόδιος υφυπουργός δηλώνει στη βουλή, σε απάντηση ερώτησης που κατατέθηκε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι το Υπουργείο του θα εξοφλήσει το εγγεγραμμένο για τα Κ. Π. ποσό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αμέσως μόλις ο ΟΚΑΝΑ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όταν δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών του δώσει έκτακτη επιχορήγηση.

Ας μην επικαλεστούμε τα γλαφυρά λαϊκά ανέκδοτα για την διασπορά της ευθύνης…

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κατανοούμε τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ που νιώθει εκτεθειμένη. Όμως προτάσσοντας την προστασία της από νομικές ευθύνες που θα προκύψουν από επερχόμενη διάλυση των Κ. Π., ενώ ομολογεί το πρόβλημα δεν βοηθά στη λύση του. Ο κ. Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, αντί να προσπαθεί να πειθαναγκάσει τις τοπικές διοικήσεις να υπογράψουν ανισοβαρείς συμφωνίες, θα μπορούσε να εξαναγκάσει τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών να κάνουν κάτι με τη απειλή της παραίτησης του. Διαφορετικά μπορεί να προφυλαχθεί νομικά, αλλά δυστυχώς θα το επιτύχει αυτό σε βαθιά ρήξη με τον κόσμο των Κ. Π., ο οποίος τελικά θα τον απαξιώσει ηθικά.

Τελευταία «αναζωπυρώνεται» το ενδιαφέρον φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για μια θεσμικού τύπου λύση στο πρόβλημα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης με εγγραφή των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. ΤΕΔΚΝΑ -22/7/08)

Το «Σωματείο Στελεχών Πρόληψης», έχει προτείνει θεσμικό πλαίσιο πάγιας επίλυσης του προβλήματος, που είναι η μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα και αποκεντρωμένα Ν.Π.Δ.Δ. στα οποία διοικητικά η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζει να έχει συμμετοχή, εγγραφή των προϋπολογισμών αυτών στον Κρατικό Προϋπολογισμό και επιστημονική εποπτεία αυτών από το ΥΚΚΑ και τον ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο δεν καταρχήν είναι αρνητικό σε μια οργανική ένταξη των Κέντρων Πρόληψης, στις κεντρικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης αρκεί να γίνει σεβαστή και να διατηρηθεί εμπλουτιζόμενη η "φυσιογνωμία" και ο επιστημονικός ρόλος των Κέντρων Πρόληψης και να τακτοποιηθούν εργασιακά όλοι όσοι σήμερα και με οποιαδήποτε σχέση εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης. Αυτό είναι και το κριτήριο που βάζουμε για την οποιαδήποτε άλλη θεσμική πρόταση πάγιας επίλυσης
Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με την ανανέωση της λήξασας κεντρικής προγραμματικής σύμβασης και την αφαίρεση από τις τριετείς επί μέρους συμβάσεις των Κέντρων, των «ύποπτων» διατάξεων.

Οι εργαζόμενοι των Κ. Π. δεν θα συρθούν σε «προσχηματικούς» διαλόγους για την διάλυση του εργασιακού τους πλαισίου με το «μαχαίρι στο λαιμό». Αντίθετα, όταν τον Σεπτέμβρη για τα Κ. Π. θα ξεκινά μια νέα περίοδος παρεμβάσεων και μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί τρόπος πληρωμής των χρεών, οι αντιδράσεις τους θα είναι πολύ δυναμικές και απρόβλεπτες, όπως είναι του κάθε ανθρώπου που έχει μάθει να αγωνίζεται για την ζωή και όχι να εκλιπαρεί για αυτή!

Η Πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προτεραιότητα!!







2ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης θα συμμετέχει στις 6/9/08 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ (ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ) ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΘ με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού σε αυτή.
Διαμαρτυρόμαστε για την οριστική πλέον και ‘’επιμελώς μελετημένη διάλυση’’ των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας μας, του πιο πρωτοποριακού θεσμού για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων,-σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή ένωση-, που λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία.
Τα τελευταία δύο χρόνια δώσαμε έναν ανέλπιδο αγώνα με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Υγείας και Εσωτερικών), από τα οποία το μόνο που αποκομίσαμε έως σήμερα είναι η προκλητική τους αδιαφορία, και η χωρίς αιδώ, μετάθεση ευθυνών των ηγεσιών τους. Τα χρέη τους αγγίζουν τα 12,5 εκ. ευρώ, και το πιο τραγικό είναι ότι - δέκα χρόνια μετά-δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημά μας .
Σε ότι δε αφορά το πολυδιαφημιζόμενο ,στα ΜΜΕ, εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά (που δεν περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις για τους εργαζομένους των Κ. Π.) απαντάμε το εξής: ‘’όσο πιο άδεια είναι τα βαρέλια τόσο περισσότερο θόρυβο κάνουν’’.
Με όση ψυχική δύναμη μας έχει απομείνει καλούμε τους πολίτες αυτής της χώρας να σταθούν δίπλα μας και να φωνάξουν:
Τα ναρκωτικά δεν μας τρομάζουν
Μας τρομάζουν τα προσωπεία σας….

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως είναι λίγοι για να "χαλάσει τη ζαχαρέ(νι)α της" η επανίδρυσης των κουμπάρων.
Αλήθεια τα Κ.Π. ποίος κουμπάρος τα κατατρέχει;
Η παιδαγωγός- χειρουργός γνωρίζει κάτι;
Αν ισχύει ότι λέγεται στα παρασκήνια τότε Παναγία Βατοπεδινή βοήθα μας!
Κάνε 5 μόλις από τα δεκάδες εκατομμύρια που κέρδισε για σένα πρόσφατα ο Εφραίμ σου...κάνε να πάνε στον Αλογοσκούφη και από κει στον Αβραμόπουλο και από κει στον ΟΚΑΝΑ για τα δώσει στα Κ.Π., να ξεθυμώσει ο Κακλαμάνης και ο Παυλόπουλος, να δώσουν τα άλλα 5 και έτσι να συνεχίσουν να υπάρχουν τα Κ.Π.
Κάνε να αλλάξει η αντίληψη ότι πρέπει να μικρύνει το κράτος, για να έχουν κάποιοι χώρο για φιλανθρωπίες σαν τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και τους εθνικούς εργολάβους.
Δυστυχώς η κλάψα για τα Ναρκωτικά πουλάει και δεν αφήνει χώρο στην Πρόληψη

αντωνης είπε...

Καπ κουμ, καταπληκτικο σχολιο.
Ευχομαι ολα να πανε καλα...
:)