Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

ΠΑΤΡΙΔΑ

O Pirixios Xoros [Performed at Athens Olympics]

Σπουδαιότερος από του χορούς του Πόντου είναι ο Πυρρίχειος (χορός της φωτιάς) που αποτελεί αρχαιοελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Τον χόρεψαν οι Κουρήτες, οι Αθηναίοι στα Παναθήναια και οι Λάκωνες στα Διοσκούρεια. Οι Έλληνες του Πόντου τον διατήρησαν ζωντανό έως τις μέρες μας.

Ο Πυρρίχειος είναι οπωσδήποτε πολεμικός χορός και χορεύεται με όπλα. Ο Αριστοφάνης (450-388 π.Χ) αναφέρει ότι αυτός ο χορός ήταν στρατιωτικός και ένοπλος, ο δε Πλάτων (427-347 π.Χ.) περιγράφει τον Πυρρίχειο ως πολεμικό χορό με φάσεις άμυνας και επίθεσης και με τους χορευτές παρατεταγμένους με τα όπλα τους σε στρατιωτική διάταξη. Ο Όμηρος τον θεωρούσε ως ένα από τους σπουδαιότερους χορούς. Ο Πυρρίχειος χορός λέγεται και Σέρρα, επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρρα της Τραπεζούντας.

Οι γρήγορες κινήσεις του σώματος, η σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, η βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο, οι συσπάσεις των μυών του σώματος, ο ενθουσιασμός που καταλαμβάνει τους θεατές όταν βλέπουν τους χορευτές, όλα αυτά προσδίδουν αίγλη και πρωτοτυπία στο χορευτικό αυτό σύμπλεγμα. Μπορεί κάποιος να κατατάξει τον Πυρρίχειο μεταξύ των διασημοτέρων χορών.

Παλαιότερα, ο Πυρρίχειος λεγόταν στην Κύπρο "πρόλις", στην Μακεδονία "τελεσίας", στην Κρήτη "ορδίτης ή επικρήδιος" στη Θράκη "κλαβρισμός". Παραλλαγές του, σήμερα, στην Κρήτη, είναι ο Πεντοζάλης (ή Πεντοζάλι) και ο πηδηχτός.

3 σχόλια:

krypteia είπε...

http://onlygreeknews.blogspot.com/2007/11/08122007-700.html

Roadartist είπε...

Ήταν τόσο υπέροχη η έναρξη της Ολυμπιάδας! Πραγματικά ότι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια!..

Ανώνυμος είπε...

Αντωνη μου καλημερα..δεν ξερω αν ψηφισες σημερα.Αν ναι καλες επιτυχιες.
Τωρα σχετικα με το θεμα της αναρτησης σου εγω αισθανομαι τοσο ομορφα οταν βλεπω να χορευεται αυτος ο παναρχαιος χορος...μου προκαλει πατριδολατρεια.Μετα την Ολυμπιαδα αγορασα το DVD με την εναρξη και καμια φορα το παρακολουθω ξανα και δεν τον χορταινω.
Περιεργο αλλα τελικα ο ανθρωπος επανερχεται μοιραια στις ριζες του.