Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ

Το παραθετω οπως το ελαβα και φυσικα το βαζω εδω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης , διεκδικώντας:

α) ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΧΡΕΩΝ του Υπουργείου Υγειάς προς τα Κέντρα Πρόληψης

β)Την εισαγωγή ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα Πρόληψης.

γ) Την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία και την κοινωνία της Πρωτογενούς Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στην Ελλάδα και

δ) Την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών ( πρόληψη-θεραπεία –επανένταξη), την ερχόμενη εβδομάδα θα προβεί στις παρακάτω κινητοποιήσεις:

α. Μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ προκηρύσσουν εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 07/12/2007 , όπου θα αναδείξουν με έντονο τρόπο τις δυσκολίες των εργασιακών τους χώρων.

β. Στις 6/12/07 κοινή συνέντευξη τύπου με άλλα σωματεία και επιτροπές εργαζομένων του χώρου , στις 06.12.2007 ,11.00πμ , στην αίθουσα του Οργανισμού Κατά Των Ναρκωτικών , στην Αθήνα ( Αβέρωφ 21)

γ. Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στη Θεσσαλονίκη στις 7/12/07 και ώρα 11.00

Αναλυτικότερα σας , σας επισημάνουμε , ότι τις προηγούμενες ημέρες ανέλαβε, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμοί Κατά Των Ναρκωτικών, κ. Γ . Φωτεινόπουλος. Δυστυχώς , όμως η κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης είναι τραγική και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προσαρμογής για το νέο Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρωθήκαν από τα Κέντρα Πρόληψης , οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ , ξεπερνάνε στο 95% αυτών , τις 75.000€ για την χρονιά τουλάχιστον που διανύουμε, με αποτέλεσμα , να υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι και ανεξόφλητα πάγια λογαριασμών όπως ΙΚΑ εργαζομένων, ενοίκια κλπ . Ενώ οι δράσεις περιστέλλονται και δημιουργείται ένας κυκεώνας χρεών , αφού , όταν ο εργοδότης καθυστερεί να αποπληρώσει το ΙΚΑ , στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τις ανάλογες άσκοπες και παράλογες , από πλευράς κατάχρησης δημοσίου χρήματος επιβαρύνσεις.

Οποτε το θέμα , ηρθε στην Βουλή με επερωτήσεις , διαφάνηκε ένας ανύπαρκτος συντονισμός ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Εσωτερικών για το Θέμα αυτό. Διατυπωθήκανε μεγάλα λόγια για την πρόληψη, χωρίς όμως κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πρόβλημα της υποχρηματοδοτησης και του θεσμικού ελλείμματος των Κέντρων Πρόληψης.

Έτσι , το ένα Υπουργείο μεταφέρει τις ευθύνες του στο άλλο , και η ομηρία των εργαζομένων , όπως και η αδιαφορία για το Θεσμό των Κέντρων Πρόληψης , ¨καλά κρατεί¨…, με το θλιβερότερο από όλα τα αποτελέσματα , κάποιοι συνάδελφοι μας να μένουν για μήνες απλήρωτοι.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα σε Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών, με αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει άμεση ανανέωση (αξίζει να επισημανθεί, ότι μόνο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος – ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν αποφασίσει , εγγράφως την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την επόμενη πενταετία), να διακοπεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται ο ακριβής τρόπος συνέχισης τους από το «πολλά υποσχόμενο» Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Τα Ναρκωτικά.

Για όσους , δεν γνωρίζουν αναφορικά με την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, διευκρινίζουμε , ότι απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό και έχει ως σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας ευρύτερα. Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας , έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά Των Ναρκωτικών, ως εξέχουσα , καθώς εμφανίζεται να πρωτοστατεί μαζί με τις ανάλογες δομές της Αυστρίας.

(http://ar2006.emcdda.europa.eu/el/page006- el.html

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα πολυπαραγοντικό, πολυαιτιακό κοινωνικό φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές και επιφανειακές λύσεις που έχουν ως άξονα το χαμηλό κόστος.

Η πολιτεία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων στις δομές πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, γιατί αυτοί καθημερινά γνωρίζουν άμεσα τις ανάγκες του συστήματος και μπορούν να προτείνουν μακρόπνοες στρατηγικές για τον κάθε χώρο.

Και ειδικότερα για τα Κέντρα Πρόληψης , προτείνουν :

Ø Την εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού

Ø Την πιστοποίηση των στελεχών και των Κέντρων Πρόληψης ως Φορέων Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχο – κοινωνικής Υγείας

Ø Την αναγνώριση και συνέχιση του έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα

Ø Την εξασφάλιση της περιφερικότητας και της ευελιξίας στην λειτουργία τους που βοήθησε ώστε να αναδειχθούν σε πρωτοπόρες κοινωφελείς υπηρεσίες υγείας , αναγνωρισμένες διεθνώς.

Η πρόταση για το θεσμικό είναι πρόταση τριών ομόκεντρων κύκλων , όπου πυρήνας είναι η άμεση χρηματοδότηση από τα οφειλόμενα , επόμενος ομόκεντρος κύκλος η ανανέωση της πενταετούς σύμβασης 2008-2012 και τρίτος ομόκεντρος κύκλος η οριστική λύση του θεσμικού , όπου πρέπει να κινείται και παράλληλα με τους δύο προηγούμενους .

Δυστυχώς στη χώρα μας , προφανώς , από κάποιους , η Πρόληψη θεωρείτε υπηρεσία πολυτελείας, παρόλο που έχει το χαμηλότερο κόστος . Πιο συγκεκριμένα η αναλογία υπηρεσιών πρόληψης ανά άτομο είναι περίπου 45€ ανά τριετία ή 15€ ανά έτος τη στιγμή που κάθε νέος πρέπει να είναι δέκτης των υπηρεσιών πρόληψης, κάθε κάτοικος της τοπικής κοινωνίας όπου παρεμβαίνει το Κέντρο Πρόληψης, κάθε γονέας, εκπαιδευτικός, έφηβος, επαγγελματίας υγείας, φαντάρος, στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, στέλεχος των ΜΜΕ, εργαζόμενος. Και ενώ όλοι “φωνάζουν” για την Πρόληψη χρησιμοποιώντας την ως την έννοια πασπαρτού που αγγίζει την ευαισθησία των πολλών σε δραματοποιημένες επικαιροποιημένες ιστορίες τρομολαγνικών προσεγγίσεων του φαινομένου των ναρκωτικών, αρκετές πόρτες των σχολείων μένουν κλειστές στην παροχή υπηρεσιών από τους Επαγγελματίες της, ενώ οι πολιτικοί που στήνουν πανυγηράκια κάθε Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών μιλώντας δήθεν για Πρόληψη σήμερα σιωπούν , βουβοί , μοιραίοι και άβουλοι αντάμα…

7 σχόλια:

red rose είπε...

Καλμέρα Αντωνάκη!!
"Καίει" το θέμα.. Θα περάσω αργότερα για σχολιάκι.
Φιλιά:))

red rose είπε...

Πολύ σοβαρό το θέμα που θίγεις, όπως και τόσα άλλα που μας απασχολούν. Έχω την αίσθηση όμως ότι για να μπορέσει ν'αλλάξει κάτι σ' αυτόν το δύσμοιρο τόπο πρέπει ν'αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Να νιώσουμε ότι είμαστε ενεργά μέλη και ότι κι εμείς συνεισφέρουμε στη λειτουργία του κράτους προς το συμφέρον όλων μας άρα έχουμε και δικαιώματα που πρέπει να είναι σεβαστά απ όλους .Απ την άλλη θα πρέπει και αυτοί που διαχειρίζονται την εξουσία να μας αποδείξουν ότι εργάζονται για το κοινό συμφέρον και όχι το προσωπικο. Βλέπεις εσύ να έχουμε μπει σε τέτοιο δρόμο ή τουλάχιστον να έχουμε για όραμα κάτι τέτοιο? Εγώ είμαι ψιλοαπογοητευμένη:(
Καλό σαββατοκύριακο! καλά να περάσετε:))

a.g είπε...

@rose
αν απογοητευθουν και οι ανθρωποι που εχουν και λογο και αξιες, τοτε τα πραγματα θα πανε ακομα χειροτερα. Αυτο πιστευω.
Ας μην περιμενουμε απο τους αλλους να φτιαξουν τα πραγματα, ας κανουμε και μεις οτι μπορουμε

Καλο ΣΚ!!!

Μαριλενα είπε...

(άσχετο, αλλά μπήκα για να αφήσω την)

καλησπέρα,

(μου και)

μια καλή Κυριακή να περάσετε
:)))

a.g είπε...

καλησπερες και απο εδω :)))

red rose είπε...

αυτό ακριβώς εννοούσα.. να μην τα περιμένουμε όλα απ τους άλλους. Μάλλον δεν το διατύπωσα σωστα και δεν κατάλαβες αυτό που ήθελα να πω. Χαίρομαι παντως που κι εσύ πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς έργα!
καλό απόγευμα!:)

a.g είπε...

@τριανταφυλλακι
μπορουμε τουλαχιστον να το προσπαθησουμε, και ξερω οτι υμφωνουμε
καλο απογευμα και σε σενα :)))