Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Κάποιες σκέψεις για την παιδεία

Είπαμε να γράψουμε κάποιες σκέψεις για το θέμα της παιδείας σήμερα. Θα αναρτηθούν εδώ και σε ένα νέο blog που φτιάχτηκε και λέγεται «Φάκελοι Προτάσεων» (http://efakeloi.blogspot.com/).

Καταρχάς οφείλω να πω, ότι είμαι πολλά χρόνια μακριά από το χώρο και κατά συνέπεια όσα γράψω ίσως έχουν μόνο κάποια θεωρητική αξία. Ας περάσω λοιπόν σε κάποιες σκέψεις-προτάσεις.

  1. Επιτέλους κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά. Να υπάρχουν ξεκάθαρες προτάσεις για το ποια παιδεία ταιριάζει στην Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε. Για μένα η Ελλάδα μπορεί να έχει κάποιο μέλλον μόνο στον τομέα των υπηρεσιών και ίσως και στον πρωτογενή τομέα. Οπότε καλό θα είναι να προσαρμοστεί και η εκπαίδευση σε αυτό.
  2. Να υπάρξει μια συνολική ενασχόληση με το θέμα από όλους τους ενδιαφερόμενους με προτάσεις για όλες τις βαθμίδες. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για μένα είναι οι μαθητές, οι φοιτητές, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές. Εθνικός διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο να αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θέλουμε να προχωρήσουμε
  3. Μακριά τα κόμματα από τον ασφυκτικό έλεγχο της εκπαίδευσης.
  4. Δεν χρειάζονται οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις. Το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα κομματόσκυλα που μαζεύουν «κομματικά ένσημα»
  5. Σοβαρή προσπάθεια για δωρεάν παιδεία, τουλάχιστον μέχρι το Λύκειο. Εκεί να μαθαίνουν οι μαθητές και ξένες γλώσσες και η/υ και ότι άλλο χρειάζεται για να βγει στα 18 του ένας όσο καλύτερα καταρτισμένος άνθρωπος. Το απολυτήριο του λυκείου να έχει μια κάποια αξία, και όχι όπως τώρα.
  6. Κλείσιμο όλων των φροντιστηρίων. Αυτό είναι πολύ εύκολο. Απλά δεν πηγαίνει κανένας μαθητής.
  7. Σχολεία «ειδικού τύπου», όπως πχ. Αθλητικά Λύκεια.
  8. Να ληφθεί απόφαση για την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι σε όλα τα κολλέγια που υπάρχουν και δίνουν πτυχία σε νέους. Πολλά από αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και πολλές φορές οι απόφοιτοι τους είναι σε καλύτερη μοίρα ακόμα και από απόφοιτους ΑΕΙ. Και πολλά από αυτά απλά δίνουν κάποια «πτυχία» σε νέους ανθρώπους χωρίς καμία αξία και χωρίς αντίκρισμα.
  9. Δεν είναι καλό να μπαίνει κάποιος όπου περάσει. Περιορισμός στις επιλογές του μαθητή. Δεν χρειάζεται να σπουδάσουν όλοι. Και δεν είναι καλό κάποιος να σπουδάσει ότι να ναι, απλά για να λέει ότι κάτι σπούδασε.
  10. Μεγαλύτερη ανάπτυξη στην τεχνική εκπαίδευση και στα ΤΕΙ.
  11. Κατάργηση του απαράδεκτου φαινόμενου των αναπληρωτών καθηγητών. Όσοι χρειάζονται ας είναι μόνιμοι.
  12. Σοβαρή προσπάθεια για λειτουργία των σχολείων μόνο το πρωί.
  13. Και φυσικά πόρους από το κρατικό προϋπολογισμό. Και για καλά σχολεία, και για καλοπληρωμένους δασκάλους και καθηγητές.
  14. Σύστημα δια βίου εκπαίδευσης. Εγώ γιατί να πρέπει να πληρώσω σε διάφορες «εταιρείες» για να είμαι ενημερωμένος για τις εξελίξεις στο επάγγελμα μου, τις οποίες το κράτος συνέχεια τις αλλάζει; Βλέπε πχ. τις συνεχείς αλλαγές φορολογικών νόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: