Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

ενα θεμα που "καιει"

Με παιρνει που λετε χθες το βραδυ τηλεφωνο ενας θειος να μου πει για το γιο του. Ο ξαδερφος λοιπον εχει απολυθει απο το στρατο πριν κανα 6μηνο και αρχισε να ψαχνει για δουλεια. Εχει τελειωσει το οικονομικο της Νομικης. Το καλοκαιρι "εκανε το λαθος" και πηγε με 3μηνη συμβαση στα ΕΛΠΕ. Μετα πηγε σε κατι συνεντευξεις και περασε σε μια τραπεζα. Εκει του ειπαν οτι σε 2 βδομαδες θα αναλαβει το μοναδικο ταμειο ενος υποκαταστηματος, δεν του αρεσε, μπορει και να φοβηθηκε, εν πασει περιπτωσει παραιτηθηκε.
Και τωρα παλι θα αρχισει να ψαχνει, χωρις ομως ουσιαστικα να ξερει τι ακριβως θελει να κανει. Και οπως πολλοι, λεει να δουλεψει σε λογιστηριο (τι τραβαμε και μεις οι ... χορευτριες). Αλλα δεν εχει ιδεα. Στο πανεπιστημιο απο λογιστικα δεν εκανε σχεδον τιποτα. Οχι πως αν εκανε θα ηταν καλυτερα τωρα, αλλά θα ειχε καποια ιδεα περι τινος προκειται. Και μου λεει τι να κανω;
Εδω κολλησα. Δεν ηξερα τι να του πω. Του ειπα καταρχας να ξεχασει τα ΕΛΠΕ γιατι δεν θα βρει ευκολα κατι παρομοιο. Του προτεινα να κοιταξει να κανει κανενα μακροχρονιο σεμιναριο μπας και μπει στο νοημα. Και του εστειλα και μερικα sites αναζητησης εργασιας να αρχισει να μπαινει στο κλιμα.
Μολις εκλεισα το τηλεφωνο αρχισα να σκεφτομαι και προσπαθησα να ερθω στη θεση του. Δεν ξερω, αλλά μου φανηκε δυσκολη η θεση του. Και λεω, ειναι ενας αποφοιτος ενος πανεπιστημιακου τμηματος ο οποιος μπηκε εκει χωρις ουσιαστικα να ξερει τι ακριβως θελει να κανει στη ζωη του, πιθανον γιατι ηταν καλυτερος σε καποια μαθηματα απο καποια αλλα και ισως να ηταν πιο ευκολο γι' αυτον να περασει καπου. Και βγαινει και ακομα δεν ξερει τι θελει να κανει, και λεει να γινει και αυτος του "συναφιου". Και δεν εχει και τις γνωσεις που απαιτει η αγορα εργασιας.
Καλημερα σας και καλα κρασσα.
Α ρε ξαδελφακι...


26 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Δεν ξέρω Αντώνη, είναι νέος και το καλύτερο ειναι οι νέοι να έχουν όνειρα, αλλά, έτσι όπως έχουν γινει τα πράγματα, η παραίτηση (εκτός φυσικά κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος), σήμερα έχει καταντήσει λόγος πολυτέλειας η υπαρξη της.

Στα δικα μου τα χρόνια, κάναμε επιδοτουμενα σεμινάρια στο ΕΛΚΕΠΑ και μια παράταση την παίρναμε.

Καλή του επιτυχία και υπομονή και επιμονή επισης, σε ό,τι αποφασίσει.

Βάσσια είπε...

Αντώνη καλησπέρα.
Καταρχήν θεωρώ πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος τι θέλει να κάνει στη ζωή του.
Δεν είναι το ευκολότερο φυσικά υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά, όχι ακατόρθωτο.
Χρειάζεται, είτε έτσι είτε αλλιώς, υπομονή και επιμονή και εύχομαι να εργαστεί εκεί που θα καταλήξει ότι θέλει.
:-)

αντωνης είπε...

Γεια σου Μαριλενα.
ωραιο το ΕΛΚΕΠΑ απο οτι εχω ακουσει, δεν το προλαβα.

Καλησπερα Βασια.
(αληθεια τι ειναι η διαβουλευση;)

osela είπε...

αντώνη

καλώς ήρθα.

μου φαίνεται το ξαδερφάκι σε θαυμάζει, αλλά ας μην το αναλύσω.

Πόσο είναι? 26? 27? Μπήκε σε τράπεζα και τα παράτησε? Τί περίμενε, να τον βάλουν δ/ντη? Όλοι από ταμείο ξεκινάνε, τουλάχιστον 2 μήνες. Το προσπερνάω κι αυτό.
Στα λογιστικά θέλει μεγάλη οργάνωση και προσοχή. Είναι μεγάλη η ευθύνη. Πώς το βλέπεις, θα τα καταφέρει?

Πιστεύω θα προσγειωθεί λίγο απότομα, αλλά θα συνέλθει. The hard way βέβαια, αλλά θα μάθει.

Η δουλειά δεν είναι ποτέ "αυτά που μας έμαθαν στο πανεπιστήμιο".

αντωνης είπε...

καλησπερα osela, καλως ηλθες.
δεν ξερω αν με θαυμαζει, αλλα ειμαι ο πρωτος απο τα ξαδελφια που εβγαλα το πανεπιστημιο σε καποιους φαινεται σπουδαιο.
Και γω λογιστης ειμαι, κατι ξερω. :)))

Στην τραπεζα δεν του αρεσε που του ειπαν οτι θα ειναι ο μοναδικος ταμιας στο καταστημα και θα ειχε το κεντρικο ταμειο. Του φανηκε βαρυ να το κανει τοσο νωρις. Και του ζητησε η διευθυντρια να παει πελατες στο καταστημα.

Βάσσια είπε...

Μακάρι να ήξερα- αλλά καμία άλλη δεν ταίριαζε :-)
Είμαι Ιδιαιτέρα.

αντωνης είπε...

οκ
:)))

vagnes είπε...

Καλησπερα και απο μενα
Εχω μια απορια που θελω να μου λυσετε
Γιατι οι περισοτεροι νεοι σκεφτονται εξαρτημενη εργασια και αποριπτουν μια εργασια αυτοαπασχολησης, μια οποιαδηποτε εγγασια που θα ειναι οι ιδιοι τα αφεντικα;
Με λιγοτερα πνευματικα και οικονομικα προσοντα, οι προηγουμενες γενιες τολμησαν και επιχειρησαν και δεν νομιζω να βγηκαν ολοι ζημιωμενοι, απεναντιας θα ελεγα.
Ειναι λιγοτερο τολμηροι ή τι άλλο φταιει που δεν τολμουν να επιχειρησουν με τοσα πολλα προγραμματα απο ΕΕ που ποτε πριν δεν υπηρχαν;

Μαριλένα είπε...

Γιατί συνεχώς βλεπουμε επιχειρήσεις να κλείνουν (κάθε είδους).

Οταν λοιπόν η αγορά ειναι τόσο χάλια, πως ο άλλος θα πάρει τέτοιο ρισκο;

αντωνης είπε...

Καλημερα
Στη δικη μου δουλεια, δεν μπορεις να ανοιξεις κατι δικο σου. Υπαρχουν νομικες προυποθεσεις.

Γενικοτερα πιστευω οτι παλιοτερα ηταν πολυ πιο ευκολα τα πραγματα στην αγορα, αλλά και οι προηγουμενες γενιες δεν ειχαν τοσες "αναγκες". Ζουσαν με πολυ λιγοτερα υλικα αγαθα, αλλά περνουσαν και πολυ καλυτερα απο εμας.

red rose είπε...

Αφού δεν ξέρει τι του αρέσει, ας μην απορίπτει αυτά που του προσφέρουν. Ας πάρει κάποιο ρίσκο κι ας δοκιμάσει σε διαφορετικούς τομείς να δει τι είναι αυτό που του ταιριάζει. Ακόμα κι αν δουλέψει κάπου που δεν τον εκφράζει, μπορεί παράλληλα να ψάχνει για το "κάτι άλλο". Είναι καλύτερο νομίζω από το να κάθεται σπίτι άνεργος και να περιμένει να εργαστεί μόνο όταν θα βρεθεί αυτό που θα του κάνει "κλικ". Επίσης όταν εργάζεσαι επικοινωνείς με κόσμο, ανταλλάσεις απόψεις, γνωρίζεις καταστάσεις κι όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν.

αντωνης είπε...

Εχεις δικιο rose, του ειπα ηδη οτι δεν επρεπε να παραιτηθει αλλα ειπε οτι φοβηθηκε να ειναι μονος του ταμιας.

Roadartist είπε...

"Γιατι οι περισοτεροι νεοι σκεφτονται εξαρτημενη εργασια και αποριπτουν μια εργασια αυτοαπασχολησης, μια οποιαδηποτε εγγασια που θα ειναι οι ιδιοι τα αφεντικα"

Συγνώμη πως το λες αυτό ετσι? Είναι εύκολο να αρχίσει κάποιος νέος κάτι τέτοιο στην εποχή μας, χωρίς κεφάλαιο? Είναι δύσκολες οι εποχές. Πάνε όλοι σε εξαρτημένη εργασία για πιο σιγουριά, για ενα σταθερό εισόδημα. Εχουνε αλλαξει οι εποχές. Εδώ κλείνουνε μεγάλες επιχειρήσεις, θα ανοίξεις κατι δικό σου? Παλιότερα π.χ. άνοιγες ένα βιβλιοπωλείο και μπορούσες να ζήσεις.. σήμερα υπάρχουν χιλιάδες βιβλιοπωλεία, πολύ δύσκολο να ορθοποδήσεις..αλλά και πάλι αν γίνει και εχεις τύχη, χρειάζεται για την αρχή κεφάλαιο!! Και μη μου πείτε για δάνειο..

Μετεωρίτης είπε...

καλημέρα,
διαβάζοντας την ακριβώς από πάνω μου ROADARTIST, μπορώ να πω ότι με κάλυψε απόλυτα!
Δύσκολοι καιροί...

Roadartist είπε...

πάντως εγώ δεν θα απόρριπτα με τίποτα τη δουλεια στη τράπεζα. Και ας την σιχαινόμουν! Αν είχε και καλό ωράριο, τότε σίγουρα θα το δοκίμαζα..
Αnyway σας το ξαναλέω ειναι δύσκολες εποχές...Ας μην κρίνουμε κάποιον αν δεν εχουμε βρεθεί στη θέση του. Τα φιλιά μου!

αντωνης είπε...

καλημερα, νομιζω εξαρταται και απο την δουλεια που κανει ο καθενας.
ειναι πχ ενας ξαδελφος μου ο οποιος το εκανε αυτο που λεει ο Vagnes, πηρε μια επιδοτηση απο τον ΟΑΕΔ και ξεκινησε. Αλλα το μαγαζι που εχει ειναι απο αυτα που "βρεξει χιονισει" θα εχει δουλεια. Εχει παιδικο-ανδρικο κομμωτηριο.

αντωνης είπε...

νομιζω οτι κανεις δεν κρινει, απλα λεμε τη γνωμη μας.

Roadartist είπε...

a.g. Νομίζω οτι σήμερα συμφέρει περίσσοτερο να ανοίξει κάποιος ένα κομμωτήριο παρά οτιδήποτε άλλο! Σίγουρά. Πόσοι μορφωμένοι με πτυχία και δουλεύουνε security? Anyway το να μη κρινουμε, το είπα υπαρασπιζόμενη τον ξάδελφο σου.. δεν μπορούμε να πουμε αν εκανε σωστό ή λάθος, είναι υποκειμενικό αυτό, ο κάθε άνθρωπος έχει άλλα βιώματα και ειναι διαφορετικός. Είναι σίγουρα δύσκολη εποχή για να απορρίψεις μια θέση σε τράπεζα, αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις.
Καλή σου μέρα.

αντωνης είπε...

καλη μερα artist :)))

vagnes είπε...

Βλεπω στα σχολια επικρατει ενας φοβος για το επιχειρειν με κυριο επιχειρημα οτι πολλες επιχειρησεις κλεινουν που ειναι αληθεια, ομως υπαρχουν πολλες που μενουν και συνεχιζουν με επιτυχια πολλες απο αυτες.
Γιατι επικεντρωνουμε σε αυτες που κλεινουν και οχι στις άλλες;
Γιατι αραγε δεν αξιζει το ρισκο;
Το ρισκο που αναλαμβαναν στο παρελθον με λιγοτερα πνευματικα και υλικα προσοντα πως το αξιολογουμε; Και τοτε υπηρχαν αποτυχιες.
Τοσο πια στερεψαν οι ιδεες;
Μπορεις να κανεις κατι ιδιο με καποιον άλλον αλλά με διαφορετικο τροπο πιο ποιοτικο πιο, πιο... κλπ κλπ και να πετυχεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο αυτον που μιμηθηκες.
Οι αγνωστες επαγγελματικες ειδικοτητες που υπαρχουν στις χωρες τις ΕΕ γιατι δεν αξιζει να τις διερευνησουμε;
Ακουσα μια ειδικοτητα τελευταια στη Αγγλια, "συμβουλος τεχνης" που παρεχει συμβουλες σε πελατες για επενδυση στην τεχνη, αγορα πινακων, γλυπτων, αγορα για επενδυση και μετα μεταπωληση κλπ
Αν ψαξουμε πολλα μπορουμε να βρουμε.
Εγω προσωπικα δεν θα μπορουσα να ζησω χωρις μια ελπιδα οτι αυριο θα ειμαι καλυτερα απο χτες και ας ειναι αυτο ενα μεγαλο ψεμμα.
Η ιστορια του "αλχημιστη" με συναρπαζει.
Για μενα που ειμαι επιχειρηματιας, ενα εχω να πω:
Το μεγαλυτερο ρισκο στη ζωη μας ειναι να μη ρισκαρουμε.

αντωνης είπε...

Νομιζω vagnes, οτι εχει τα υπερ της η επαρχια και σε αυτο το θεμα.
Εδω στην Αθηνα, δυστυχως ή ευτυχως φαινεται οτι ειμαστε πιο φοβισμενοι

Μετεωρίτης είπε...

vagnes,
σόρι που θα στο πω αλλά αυτά που λες είναι σαν να ζεις...
στην Ελβετία!!
Πρακολουθώ εδώ και ώρα τον διάλογο ακι σόρι ξανά, δεν θέλω να γίνω αγενής, δεν ξέρω τι ευκαιρίες προσφέρει η επαρχία αφού είμαι παιδί της πρωτεύουσας, αλλά αυτά που περιγράφεις γίνονται σε.. έναν άλλον κόσμο.

Και είανι και πάρα πολύ θεωρητικά όσα λες.
Ισως αν γινόσουν πιο συγκεκριμένος;

Roadartist είπε...

"Εγω προσωπικα δεν θα μπορουσα να ζησω χωρις μια ελπιδα οτι αυριο θα ειμαι καλυτερα απο χτες και ας ειναι αυτο ενα μεγαλο ψεμμα."

Nαι αλλά να σκεφτόμαστε και τις συνέπειες..Το μετά, αν αποδεικτεί ως ένα μεγάλο ψέμμα..εκεί ποιος θα βρεθεί μετά να σε σηκώσει? Γιατί εδώ αυτό που βλέπω ειναι οτι ο ένας παει να φάει τον άλλο. Ειδικά σε κύκλους πολιτιστικούς για να εισέλθεις, εκτός απο ένα καλό κεφάλαιο χρειάζεσαι και πολύ καλές γνωριμίες!..
Ωραία είναι τα όνειρα δεν λέω, αλλά υπάρχει ναι και ο φόβος που σου λεει οτι καθημερινά γίνονται χιλιάδες κατασχέσεις..και συνεχώς αυξάνονται οι αριθμοί στα ταμεία του ΟΑΕΔ όπου δεν νομίζω να υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ κοινωνικός σύμβουλος ο οποίος θα μπορεί να σε συμβουλεύσει για τις σωστές σου πιθανές επιχειρησιακές κινήσεις. Που ειναι και η δουλειά του αυτη.

Μετεωρίτης είπε...

ΠΑΙΔΙΑ,
έχει γίνει τόσος ντόρος με τις μαϊμουδοεπιδοτήσεις που πλέον εωπόνος να είσαι και να κρατάς στα χέρια σου το μυστικό της αιώνιας... τομάτας,
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ.

Εκτός κι αν υπάρχει καμιά άκρη εδώ μέσα, γιατί πολύ σιγουριά διακρίνω...!

vagnes είπε...

Φιλε a.g
Μια φιλη μου, ανοιξε φροντιστηριο αγγλικης γλωσσας σε ενα χωριο κοντα στην πολη μου. Ολοι οι συναδελφοι της ανοιξαν στην πολη. Αποτελεσμα ολο το χωριο αλλά και τα γυρω χωρια πηγαινουν για αγγλικα σ' αυτην, κανενας δεν ερχεται στην πολη απο τα συγκεκριμενα χωριά.
Ενας αλλος τελειωσε φαρμακευτικη και ανοιξε σε χωριο κι΄αυτος το φαρμακειο του, μια ωρα αποσταση απο την πολη.
Ενας λογιστης λογιστικο γραφειο.
Ενας γιατρος ανοιξε ιατρειο γενικης παθολογιας και νομιζω ακομη δεν εχει παρει ουτε την ειδικοτητα του.
Στην Κεφαλωνια υπαρχουν ελαχιστα φαρμακεια, στο Φισκαρδο και στην γυρω περιοχη κανενα ουτε ζαχαροπλαστειο, ουτε φουρνος, ουτε λογιστικο γραφειο, μόνο ταβερνες φαγαδικα και τουριστικα μαγαζια.
Η κορη μου και η ανηψια μου (με πτυχειο και οι δυο) εχουν το εργαστηριο τους η καθε μία που δεν υπαρχει ομοιο του στη δυτικη Ελλαδα.
Παραδειγματα μπορω να σας αναφερω παρα πολλα. Οποιος προσπαθει και θελει βρισκει λυσεις. Ο ανθρωπος ειναι γεννημενος για να τα καταφερνει σε ολες τις καταστασεις.
Αν σε καποιον αρεσει να ζει στην Αθηνα ας ανοιξει τουλαχιστον μια δουλεια δικη του σε κοντινη μικρη πολη ή χωριο.
Αν ζησετε για μια στιγμη τι θα πει
ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ τοτε μπορει να με καταλαβετε, αλλοιως μου φαινεται εξαιρετικα δυσκολο να σας πεισω...

Roadartist είπε...

vagnes καλημέρα! Δεν χρειάζεται να μας πείσεις οτι ειναι καλύτερα να έχεις δική σου δουλειά απο το να είσαι ενας εξαρτημένος υπάλληλος. Αυτο μπορεί να το καταλάβει και ο πιο αδαής..ιδιαίτερα αν εχει δουλέψει ως υπάλληλος. Δεν ειναι ομως, σου ξαναγράφω, καθόλου εύκολο.