Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Εχοντας δεσμους με τον τοπο εκεινο, και τιμωντας τον ηρωισμο και τη λεβεντια, κανω μια αναρτηση για το τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, που ξεκινησε σαν σημερα, στις 20 Μαϊου του 1941.

2 βιντεακια θα βαλω

Ενα με την φωνη του Ψαρονικου









και το δευτερο με τη φωνη του Κωστα Μουντακη









Και δυο λογια (τα βρηκα στο site της Ιερας Μονης Πρεβελης. Και για να μην με πειτε θρησκοληπτο, οποιος δεν ξερει τι σημαινε αυτο το μοναστηρι ΚΑΙ στον πολεμο του '40 ας διαβασει στο site)



ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

28 Οκτωβρίου 1940
Κήρυξη ελληνοϊταλικού πολέμου.

Νοέμβριος 1940
Η άμυνα της Κρήτης αναλαμβάνεται από τους Βρετανούς. Η 5η Μεραρχία Κρητών μεταφέρεται στην Αθήνα.

15 Απριλίου 1941
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, αποφασίζεται η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς. Στο β' 15ήμερο του Απριλίου σχεδιάζεται η μεταφορά Ελληνικών και Βρετανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.

23 Απριλίου 1941
Η Ελληνική κυβέρνηση μεταφέρεται στην Κρήτη.

25 Απριλίου 1941
Αποβίβαση στην Κρήτη σημαντικής δύναμης Νεοζηλανδών.

28 Απριλίου 1941
Υπό την προεδρία του 'Ελληνα Πρωθυπουργού Ε. Τσουδερού πραγματοποιείται στα Χανιά σύσκεψη της Ελληνικής ηγεσίας και των Βρετανών αξιωματούχων. Ζητείται ενίσχυση για τη στρατιωτική προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη άμυνα του νησιού.

29 Απριλίου 1941
Ο Διοικητής της Νεοζηλανδικής Μεραρχίας στρατηγός Φράιμπεργκ φτάνει στην Κρήτη και την επομένη αναλαμβάνει τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων του Νησιού.

Ι4 Μαϊου 1941
Στρατιωτικοί στόχοι της Κρήτης βομβαρδίζονται συστηματικά και γίνεται αρχή της μεγάλης επίθεσης που ακολουθεί.

Ι8-Ι9 Μαϊου 1941
Προσγειώνονται τα πολεμικά αεροπλάνα της γερμανικής αεροπορίας στα αεροδρόμια της Α ττικής και της νότιας Ελλάδας και προετοιμάζονται για την επίθεση.

20 Μαίου 1941
Την 6.30 πρωινή αρχίζει η γερμανική αερεπίθεση. Βομβαρδίζονται και ρίχνονται αλεξιπτωτιστές στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Συγκρούσεις κατά τόπους των Γερμανών αλεξιπτωτιστών με τα συμμαχικά στρατεύματα, τα οποία ενισχύονται από το ντόπιο πληθυσμό.

2Ι Μαίου 1941
Οι Γερμανοί ρίχνουν το βάρος της επίθεσής τους στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε. Το απόγευμα προσγειώνονται αεροπλάνα με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και υλικό για την επίθεση.
Ο Βρετανικός ναυτικός στόλος της Μεσογείου χτυπά γερμανική νηοπομπή που κατευθύνεται προς την Κρήτη. Βυθίζονται 15 επιταγμένα σκάφη με άγνωστο αριθμό θυμάτων ή αγνοουμένων.

22 Μαίου 1941
Το αεροδρόμιο του Μάλεμε καταλαμβάνεται οριστικά από τους Γερμανούς. Προσπάθεια ανακατάληψής του από ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις δεν αποδίδει.
23 Μαϊου 1941
Η ελληνική πολιτική ηγεσία εγκαταλείπει την Κρήτη με το αντιτορπιλικό «Ντικόι».
Με μήνυμά του στο Στρατηγείο ο Τσώρτσιλ τονίζει: « Η μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδηθεί».

24 Μαϊου 1941
Οι βομβαρδισμοί των πόλεων της Κρήτης συνεχίζονται. Στα Χανιά οι Γερμανοί παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο οι αμυνόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη «μέχρις η εσχάτων».

25 Μαίου 1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κάντανο. Η απρόσμενη αντίσταση του λαού της Καντάνου πυροδοτεί το μίσος των Γερμανών, που ξεσπά σε αντίποινα, με ομαδικές εκτελέσεις, πυρπολήσεις και άλλες σημαντικές κ:αταστροφές.

26 Μαίου 1941
Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς. Οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται απελπιστικά για να προστατέψουν τα Χανιά. Με δήλωσή του ο Στρατηγός Φράιμπεργκ επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία αυτές έχουν περιέλθει.
27 Μαίου 1941
Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουέιβελ στέλνει μήνυμα να εκκενωθεί το Νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Για τη διάσωση και μεταφορά τους στέλνονται πλοία του Βρετανικού στόλου. Τα Χανιά περιέρχονται στα χέρια των εισβολέων .

28 Μαίου 1941
Αρχίζει η κάθοδος για αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων προς τα Σφακιά.
Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές δυνάμεις εκκενώνουν τη νύχτα την πόλη του Ηρακλείου και επιβιβάζονται στα πλοία που καταφτάνουν για το σκοπό αυτό στο λιμάνι.
Ιταλικά στρατεύματα που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονται στη Σητεία και καταλαμβάνουν το Νομό Λασιθίου.

29 Μάίου 1941
Το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο καταλαμβάνονται από τους Γερμανούς.

30 Μαίου 1941
Ο στρατηγός Φράιμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.

31 Μάίου 1941
Το τελευταίο Βρετανικό πλοίο παραλαμβάνει μέρος των συμμαχικών στρατευμάτων.
Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.500 άτομα περίπου, παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά της Κρήτης. Η γερμανική σβάστικα κυματίζει στο Νησί, η κατοχή απλώνεται σ' αυτό και ταυτοχρόνως αρχίζει και η υψηλόφρονη αντίσταση του κρητικού λαού.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ

Η Μάχη της Κρήτης έχει μια ξεχωριστή θέση στη ροή των γεγονότων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ελληνικός λαός στη Κρήτη, εγκαταλελειμμένος από τις ηγεσίες του, με τη πλειοψηφία των Κρητικών ανδρών αποκομμένων στην κατακτημένη Ελλάδα, έδωσε ένα αγώνα έξω από κάθε λογική, κάνοντας υπέρβαση της ανθρώπινης φύσης, ακολουθώντας τους δρόμους της ψυχής του και της εθνικής του συνείδησης. Έδωσε ένα αγώνα συνειδητό, σκληρό, άνισο, χωρίς ηγεσία, μονάχα με φλογερούς κληρικούς και λαϊκούς αρχηγούς.

Η αντίσταση του Κρητικού λαού εκδηλώνεται με τη πτώση των πρώτων αλεξιπτωτιστών και συνεχίζεται αμείωτη σε όλο το διάστημα της γερμανικής κατοχής, μέχρι την συντριβή των δυνάμεων του άξονα . Η αντίσταση αυτή του άμαχου πληθυσμού, που συναντάται για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό χώρο επιφέρει πολλά πλήγματα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον κατακτητή.

«Στη Κρήτη μόνο οι πέτρες δεν σηκώνονταν μοναχές τους να μας κτυπήσουν. Κάθε έμψυχο μας πολεμούσε και μας πολεμά μέχρι την ύστατη στιγμή, κάνοντας έτσι τη μάχη αυτή μια από τις πιο παράδοξες και ένδοξες της ιστορίας», θα γράψει αργότερα στις σημειώσεις του Γερμανός αξιωματικός.wpe6.jpg (11606 bytes)

Αξιομνημόνευτη είναι και η θυσία των στρατευμένων της Αγγλίας και ακόμη περισσότερο των άγνωστων αγωνιστών των αποικιών της Μ. Βρετανίας, που απελπιστικά λιγότεροι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι αγωνίστηκαν διπλά, για το συμφέρον της γηραιάς αυτοκρατορίας και την παγκόσμια ελευθερία, κατά συνέπεια και της Ελλάδας.

Οι Γερμανοί μετά τη κατάληψη του Νησιού, δεν μπορούν να συγχωρήσουν τη συμμετοχή του Κρητικού λαού σε μια τόσο οδυνηρή γι' αυτούς αντίσταση. Αρχίζει μία νέα περίοδος με αιματηρές θυσίες και σκληρά αντίποινα σε βάρος του. Στρατόπεδα συγκέντρωσης, ομαδικές εκτελέσεις, πυρπολήσεις χωριών, φόνοι ανεξάρτητα από ηλικία, συμπληρώνουν το έργο των βομβαρδισμών.

Η γερμανική κατοχή παίρνει τέλος στις 9 Μαΐου 1945, με την υπογραφή της συνθήκης παράδοσης των Γερμανοιταλικών δυνάμεων στους εκπροσώπους των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Αγγλίας.

Το τίμημα σε αίμα που πληρώνει η Κρήτη από την εισβολή και κατοχή των Γερμανών είναι 6.593 άνδρες, 1.113 γυναίκες και 869 παιδιά.




Επισης για τη μαχη της Κρητης μπορειτε να δειτε επισης εδω

-
Βικιπαιδεια

-
Σαν Σημερα



4 σχόλια:

Laplace είπε...

μιλαμε για ιστορικα γεγονοτα που φανερωνουν την μαγκια κ την ανδρεια των ελληνων πριν τοσα χρονια..

πιστευω πως πλεον,σε αναλογη περισταση δεν θα πολεμουσαμε με τετοια ανδρεια..οχι μονο οι ελληνες,γενικοτερα οι λαοι..

Unknown είπε...

Αντωνη και παλι καλημερα.Ναξερες ποσο με συγκινησες με την αφιερωση σου στη μαχη της κρητης.Ως προς το μοναστηρι ειναι οντως αληθινο οτι διεδραματισε σοβαρο ρολο στον αγωνα.Εχει ενα πλεονεκτημα αποκρημνο μερος και κοντα στη θαλασσα.Οποτε εχω χρονο πηγαινω συχνα στου πρεβελη γιατι μ'αρεσει το απεραντο γαλαζιο που ατενιζω και η ηρεμια που σε διακατεχει μπαινοντας μεσα.Η δε εκκλησια εχει μια υπερκοσμια γαληνη μεσα που αισθανομαι την αναγκη να κατσω εκει χωρις να δουλευει το μυαλο.Νασαι καλα με τις αφιερωσεις σου που δεν ξεχνας ποσο γενναιοι υπηρξαν οι ελληνες.ελευθερια

αντωνης είπε...

Δεν ξερω φιλε laplace, μακαρι να μην ερθει ποτε ξανα εκεινη η ωρα.

αντωνης είπε...

Ελευθερια, εγω τη λεβεντια του λαου της Κρητης την τιμω και τη σεβομαι.
(και βεβαια λεγοντας λεβεντια δεν εννοω την οπλοκατοχη με την οποια δε συμφωνω).
Το μοναστηρι ειναι πολυ ωραιο, εχω παει. Και ειναι και πολυ ομορφη η διαδρομη προς τα κει, ειδικα στο κουρταλιωτικο φαραγγι. Και βεβαια ειναι πολυ ομορφη και η παραλια.