Σάββατο, 17 Μαΐου 2008

Η Ελλάδα παραδόθηκε

Του Αγίου


Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι το κράτος θα μπορούσε να παίξει με επιτυχία ρόλο επιχειρηματία.

Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα έπρεπε να κλειστούν στο καβούκι τους και να συνδιοικούνται από κυβερνητικούς εγκάθετους και συνδικαλιστικούς πατερούληδες.

Άλλο αυτό όμως και άλλο η πρωτοφανής στην Δύση πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή να ξεφορτωθεί δημόσιες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης της χώρας, υπό τους όρους που θα συνέφεραν την ελληνική κοινωνία.

Η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση του ηγέτη-Καραμανλή δεν επέλεξε απλώς έναν εξειδικευμένο συνεργάτη στο μάνατζμεντ, αλλά πούλησε την επιχείρηση και το δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας, στον πιο κρίσιμο μάλιστα τομέα του παγκόσμιου συστήματος.

Όταν μια χώρα παραδίδει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε μια άλλη χώρα, ουσιαστικά, είναι σαν να παραδίδεται η ίδια σε αυτήν.

Σημειώστε, ότι τα κράτη δεν διαλύθηκαν ακόμη και ότι υπάρχουν και λειτουργούν για να υπερασπίζονται τις επιμέρους κοινωνίες.

Κάποιοι, όμως, βιάζονται ιδιαίτερα και ας είναι πρωθυπουργοί κρατών που «υπερασπίζονται» τα συμφέροντα όχι και τόσο ισχυρών κοινωνιών!

O κ. Καραμανλής είναι πλέον εμφανές ότι αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική με όρους παράδοσης. Τα ίδια κάνει με την περίφημη «πολιτική των αγωγών», τα ίδια και με την υπόθεση ξεφορτώματος κρίσιμων τομέων, όχι απλώς της οικονομίας, αλλά της ίδιας της ύπαρξης της χώρας.

Ήθελα να ήξερα δίχως τον έλεγχο στις τηλεπικοινωνίες, τι κράτος μπορεί να υπάρξει!

Δεν εννοώ ότι οι ξένοι θα μάθουν τα μυστικά μας και άλλα τέτοια φαιδρά, υποστηρίζω ότι στον σύγχρονο κόσμο κανένα κράτος δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμα, ως φορέας πραγματικής εξουσίας και όχι απλώς ως ταμπελίτσα στον ΟΗΕ, εάν δεν μπορεί να ασκήσει πολιτικό έλεγχο στις τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Καραμανλής θεώρησε προφανώς ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να είναι από τα πρώτα που θα διαλυθούν, καθώς οι τηλεπικοινωνίες σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν χθες: αποτελούν την μοναδική υποδομή που αυξάνει δραματικά την υπεραξία και συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική, τεχνολογική, πολιτισμική και εν τέλει πολιτική εδραίωση μιας χώρας στο διεθνές σύστημα.

Ο αρχηγός της ΝΔ είναι εμφανές ότι δεν βλέπει την χώρα ως κράτος – πόσο μάλλον ως κοινωνικό κράτος - αλλά ως χώρο. Κάτι σαν οικόπεδο εκτός σχεδίου που θέλει να το εντάξει στο σχέδιο κάποιων άλλων κρατών.

Κάποτε είχαμε επισημάνει ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι πολλαπλά επικίνδυνη, κυρίως επειδή πολιτεύεται ασυνείδητα, καθώς δεν θα τολμούσαμε να πιστέψουμε ότι συνειδητά εκχωρεί τον δημόσιο χώρο - και όχι απλώς ρόλους του κράτους – σε ιδιώτες και άλλες χώρες.

Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω στο σημείωμα αυτό και την αδυναμία της αριστεράς να απογαλακτιστεί από το ιδεολόγημα του κρατισμού και να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα ζωτικών για την ανάπτυξη της κοινωνίας αγαθών αποσυνδέοντας τα από την κρατικιστική αντίληψη που συνέχει τις σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πράγματι, εάν η αριστερά ξεχώριζε πολιτικά το δημόσιο από την κρατική, αυταρχική εξουσία, τότε η δεξιά δεν θα είχε που να σταθεί!

Εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με μία μεταβολή (μεταρρύθμιση) στην κρατική λειτουργία, αλλά με εκποίηση του πλέον δυναμικού δημόσιου αγαθού.

Αυτή είναι η δραματική πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί.

Η Κυβέρνηση-Καραμανλή, σεμνά και ταπεινά, δεν μεταβάλει απλώς τα όρια της κρατικής-παρεμβατικής εξουσίας – πράγμα το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε - αλλά μειώνει δραστικά τον χώρο άσκησης πολιτικής και τα όρια της δημόσιας σφαίρας.

Δεν παραδίδει λοιπόν μέρος της κρατικής εξουσίας, αλλά το πλέον ζωτικό τμήμα του δημοσίου πού όφειλε να αξιοποιήσει δημιουργικά (πολιτικά) για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Μετά το σκάνδαλο Μαξίμου-Ζαχόπουλου είχα ισχυριστεί ότι ο κ. Καραμανλής «έκλεισε» ως πρωθυπουργός. Σήμερα, μετά από το «ξεφόρτωμα» του ΟΤΕ υποστηρίζω ότι η ΝΔ «έκλεισε» ως κυβέρνηση.

Διαλύστε και τη βουλή… να πάει στο διάολο, αφού δεν μπορεί να προστατεύσει τη χώρα. Εννοώ να πάμε αμέσως σε εκλογές και όχι να την καταργήσουμε!

Δεν φταίει ο κοινοβουλευτισμός για αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί όμως η πολιτική έκφραση του 30,4% του εκλογικού σώματος να παραδίδει το δημόσιο. Δεν νομιμοποιείται να το κάνει με καμία λογική ή ηθική.

Υπάρχει, πέραν όλων των άλλων, και σοβαρό πρόβλημα στην νομιμοποίηση της εξουσίας μέσω του υπάρχοντος συστήματος κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης και διάρθρωσης της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν το βλέπετε;
(αντιγραφη απο εδω)

20 σχόλια:

marianaonice είπε...

Καλημέρα Αντώνη!
Αυτό που γίνεται με τον ΟΤΕ και μάλιστα με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμό, είναι έγκλημα κατά της πατρίδας!!
Και το διαπράττουν αυτοί που θέλουν να λένε ότι το δόγμα τους είναι "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια"!!
Είπαμε πλέον οι έννοιες έχουν χάσει το νόημά τους και η εθνική μειοδοσία και προδοσία ονομάζεται εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση! Το θέμα είναι βέβαια ότι θα γεμίσουν και κάποιες τσέπες με όλα αυτά!
Έχεις καμία αμφιβολία γι' αυτό;;
Και η μεγαλύτερη τρέλλα σε όλα αυτά είναι ότι δεν λογοδοτεί κανείς για όλα αυτά ούτε με τους νυν ούτε με τους πρώην!
Φιλιά!!

αντωνης είπε...

Καλημερα Μαριαννα.
Ειναι τραγικο απο καθε αποψη (πολιτικη, οικονομικη κλπ) αυτο που γινεται με τον ΟΤΕ. Και μαλλον θα ακολουθησουν και οι υπολοιπες ΔΕΚΟ.

Αν αποφασισουμε ποτε να εφαρμοσουμε τους νόμους σε τουτο τον τοπο, θα πανε πολλοι μεσα και μαλλον γι' αυτο τα κουκουλωνουν ολοι μαζι εδω και χρονια.

Φιλια

Nikos.Lioliopoulos είπε...

"εάν η αριστερά ξεχώριζε πολιτικά το δημόσιο από την κρατική, αυταρχική εξουσία, τότε η δεξιά δεν θα είχε που να σταθεί!"
Σπουδαία κουβέντα Αντώνη, επέτρεψε μου να την βάλω ως σύνθημά στο μπλόγκ μου.

αντωνης είπε...

Νικο, συμφωνω οτι ειναι πολυ ουσιαστικη φραση.

:)

laplace78 είπε...

πολυ καλα τα λεει ο φιλος Αντωνη αλλα το θεμα ειναι οτι ΟΚ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ,τι θα γινει?πως θα ξυπνησουμε κ αλλους να το δουν?τι μπορουμε να περισωσουμε πλεον?

elet είπε...

Αντωνη αν καταλαβα εισαι ποντιακης καταγωγης.Η νυφη μου του 2ου γιου μου η κοπελλα ειναι ποντια .Μ'αρεσετε σαν ανθρωποι,εργατικοι,δημιουργικοι,επιμονες,αρκετα εγωιστες.Εχω διαβασει αρκετα βιβλια για την γενοκτονια των ποντιων και λογοτεχνικα οπως οι φρουροι της ανατολιας με κρυπτοχριστιανους,το αμπελι μας στο ποντο,η τριπολη του ποντου ,ευτυχισμενος που εκανα το ταξειδι του οδυσσεα.κ.α.Γενικα με αγγιζει οτιδηποτε αναφερεται για τις χαμενες πατριδες.Φιλικωτατα Ελευτθερια.

tzonakos είπε...

Μόλις σε είπανε Πόντιο :Ρ

Aντόνιο θα σχολιάσω κατι πιο ουσιαστικό αρτότερα, αυτη η ιστορία με τον ΟΤΕ, να σ πώ την αλήθεια, με εχει μπερδέψει !

αντωνης είπε...

@ρομποτακο, δυστυχως δεν εχω συγκεκριμενη απαντηση στο πως.

@Ελευθερια η καταγωγη μου ειναι απο τις χαμενες πατριδες. Ο ενας παππους ηρθε απο την περιοχη της Σμυρνης και ο αλλος απο τον Ποντο.


@Τζονακο, οκ φιλε.
Γραψε αρΤοτερα :Ρ

Ανώνυμος είπε...

Είναι χρήσιμες οι φωνές ακόμα και στην έρημο. Εστω κι αν ακούσει μόνο ένας.

Καλησπέρα

αντωνης είπε...

καλησπερα Freedula.

Εχεις δικιο
:)))

elet είπε...

ΑΝΤΩΝΗ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΡΙΖΕΣ,ΧΑΙΡΟΜΑΙ.ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.ΡΟΥΦΑΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΡΑΨΟΥΝ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

αντωνης είπε...

Ελευθερια σε ευχαριστω.

Και για να χαρεις μαλλον λιγο παραπανω, να σου πω οτι αισθανομαι "εξ αγχιστειας" Κρητικος (ειναι Κρητικια η γυναικα μου, απο το Ηρακλειο)

"Γελαστό απόγευμα" είπε...

Αντώνη μου καλησπέρα.
Ένα εκ των συνθημάτων που ακουγόταν στην τελευταία μας πορεία στο ΥΕΝ ήταν το "Πολίτες ξυπνήστε, βγείτε στον αγώνα, ετούτοι θα πουλήσουνε και τον Παρθενώνα"...
Προφητικό; Θα δείξει!
Ίσως γι' αυτό έφτιαξαν και το νέο μουσείο...
Όσο για τις "παραχωρήσεις" (ξεπουλήματα λέω εγώ) να ευχόμαστε να μην ζήσουμε καμιά εθνική κρίση (διένεξη για εδαφική ακεραιότητα κτλ)...
ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ!!!
Φιλιά.

patsiouri είπε...

Πωλείται αναπαλαιωμένο νεοκλασσικό κτίριο, πλησίον του κέντρου της πόλης.
Χωρητικότητα μεγάλη, διαθέτει και γραφείο πρωθυπουργού.
Πληροφορίες Κύριος Κώστας, 697...

αντωνης είπε...

@Νικο, ευχαριστω που το εβαλες στο μπλογκ σου.
Απλα να σου πω οτι δεν ειναι δικο μου το κειμενο.

:)

elet είπε...

Ε.τωρα και αν χαρηκα?Ολες οι καλλες ρατσες μπλεχτηκαν.Νασαστε καλα.Ελευθερια.Παντως για να σου πω την καθαρη μου αληθεια ντρεπομαι για τους ρεθεμνιωτες και δη τους μυλοποταμιτες μετα και το προχθεσινο φονικο του νεαρου φοιτητη.Ολα τα κακα νεα στο ρεθυμνο.Ευτυχως απεχω του μυλοποταμου.

τσότσος είπε...

Σωστά τα λες Αντώνη, είναι η απόλυτη ξεφτίλα αυτή η κυβέρνηση, πουλάει "ό,τι κολυμπάει"!
Το θέμα είναι πώς απελευθερωνόμαστε από αυτήν...
Άσε την Αριστερά, αυτή πάντα στον κόσμο της ήταν, οι "πράσινοι" φίλοι μας όμως; Ο κόσμος δεν τους παίρνει στα σοβαρά ό,τι και να κάνουν...
Συμπέρασμα: έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει, δεν παραδειγματιστήκαμε από τους Ισπανούς το 2004, ξαναβγάλαμε τον άχρηστο που "σκότωσε" με τις παραλείψεις του το περασμένο καλοκαίρι τόσους ανθρώπους...

αντωνης είπε...

@τσοτσο καλησπερα.
Δεν εχω απαντηση στο πως θα απελευθερωθουμε απο αυτη την αθλια κυβερνηση.

Ελπιζω μονο να γινει συντομα (αν και δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος).

tzonakos είπε...

Aκούσαμε στο ραδιόφωνο τον υπουργο να λέει οτι όλα οσα εγιναν με τον ΟΤΕ ηταν για το καλό μας, τον ανταγωνισμό, την ανάπτυξη κλπ κλπ κλπ. Κάθε δύο φράσεις που ειπε, δεν ξεχνούσε να πεί και κάτι κατα του ΠΑΣΟΚ.
Οπως οτι το Πασοκ εφτασε την πώληση μετοχών του ΟΤΕ ως 66%.
Βέβαια δεν ειπε οτι το μάνατζμεντ παρ όλα αυτά παρέμενε σε καθαρά ελληνικά χέρια.
Ανέφερε 2-3 φορές το παράδιεγμα της Ισπανίας όπου ειναι 100% ιδιωτική η τηλεφωνία. Δεν ειπε βέβαια πολλά άλλα για την Ισπανία ωστε να κρίνουμε συγκρίνοντας και μάλιστα ομοειδή μεγέθη.
Η ΝΔ ειναι τόσο φοβική και τόσο μικρή που και για τον ΟΤΕ πρέπει να λέει οτι φταίει το ΠΑΣΟΚ.
Ακόμα νιώθει σαν αντιπολίτευση ;
Αυτο το ανέκδοτο δεν το χει καταλάβει καλά ακόμη ο κόσμος και ο σκοπός ειναι να ακολουθήσουν οι άλλες ΔΕΚΟ σε χειρότερη μορφή αφου καυχώνται για τον ΟΤΕ οτι έκαναν κάτι τόσο σούπερ ουάου που ειναι θεοί.
Μεσα στο καλοκαίρι θα έρθουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ την ωρα που θα είμαστε στις παραλίες και τον Σεπτέμβρη κανεις δεν θα εχει μία στην τσέπη.
Να μην μακρυγορώ επειδη γράφω πολλά, το να πουλάς επιχειρήσεις δεν ειναι και κακό, το να πουλάς δικαιώματα του λαού και να τα φορτώνεις στην αντιπολίτευση ειναι ξεπούλημα όσο-όσο.

αντωνης είπε...

Τζονακο καλημερα + καλη βδομαδα.
Οι ανθρωποι ειναι επικινδυνοι για τον τοπο, αυτο ειναι το συμπερασμα μου.
Οσο γι' αυτα που εγραψες, συμφωνω. Και μαλλον θα εχουμε και αλλα ξεπουληματα δημοσιων επιχειρησεων "προς οφελος της χωρας και της αναπτυξης" και παλι.
Τελικα ο μονος σιγουρα κερδισμενος απο την ολη υποθεση ειναι μαλλον ο Βγενοπουλος.