Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε



Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια



Η
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου άρχισε το 1914 και έφτασε στο τελικό της στάδιο το 1923. Υπολογίζεται ότι στοίχισε τη ζωή 300,000 με 350,000 Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου . Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά δεν αναγνωρίζονται διεθνώς ως γενοκτονία, με την εξαίρεση του Ελληνικού Κράτους με Νόμο του 1994, με τον οποία καθιερώθηκε η 19 Μαΐου ως ημέρα τιμής.

Γενικότερα, εκείνη την χρονική περίοδο η έξαρση του εθνικισμού στις δύο χώρες προκάλεσε σφαγές και διωγμούς και από τις δύο πλευρές.

Πως και πότε διαπράχθηκε η γενοκτονία

Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1461) γνώρισε κατά καιρούς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του. Επτά χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα. Η οθωμανική κατάκτηση του μικρασιατικού Πόντου μπορεί να διακριθεί σε τρεις περιόδους.


A' περίoδος

Η πρώτη αρχίζει με την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 και λήγει στα μέσα του 17ου αιώνα. Την περίοδο αυτή οι Τούρκοι κρατούν ουδέτερη στάση κατά των Ελλήνων του Πόντου.

B' περίoδος

Η δεύτερη αρχίζει στα μέσα του 17ου αιώνα και λήγει με το τέλος του πρώτου ρωσοτουρκικού πολέμου. Χαρακτηρίζεται με τη θρησκευτική βία κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται ομαδικοί εξισλαμισμοί των ελληνικών πληθυσμών.γγ

Γ' περίoδος

Η τελευταία περίοδος, που τελειώνει το 1922 υποδιαιρείται σε δύο υποπεριόδους.

A' υποπερίoδος

Η πρώτη αρχίζει με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το 1774. Χαρακτηρίζεται από τη συστηματική προσπάθεια των τοπικών αρχών να μην εφαρμόζουν προς όφελος των χριστιανών τους φιλελεύθερους νόμους.

B' υποπερίoδος

Η δεύτερη υποπερίοδος αρχίζει το 1908 και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού.

Η απόφαση για την εξόντωση των Ελλήνων της Τουρκίας πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ (19191923).

Το Νεοτουρκικό Κομιτάτο << Ένωση και Πρόοδος >> ιδρύθηκε το 1889. Στο συνέδριο τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1911 πάρθηκε η απόφαση, ότι η Μικρά Ασία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα.

Οι Τούρκοι στον Πόντο άρχισαν με την επιστράτευση όλων από 15 έως 45 ετών και την αποστολή τους σε Τάγματα Εργασίας. Παράλληλα αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Ελλήνων να ασκούν ελεύθερα τα επαγγέλματά τους και επί πλέον απαγόρευσαν τους μουσουλμάνους να εργάζονται επαγγελματικά με τους Έλληνες με την ποινή της τιμωρίας από τις στρατιωτικές Αρχές.

Κατ΄ αρχάς οι άτακτες ορδές των Τούρκων επιτίθονταν στα απομονωμένα ελληνικά χωριά κλέβοντας, φονεύοντας, αρπάζοντας νέα κορίτσια, κακοποιώντας και καίγοντάς τα.

Οργανωμένες επιθέσεις

Οι Τούρκοι χωρίς προσχήματα πια περνούν στην επίθεση. Από κάθε γωνιά του Πόντου και της Μικράς Ασίας έρχονται καταγγελίες. Οι σποραδικές δολοφονίες αρχίζουν να αυξάνονται. Χωρικοί, που πήγαιναν να δουλέψουν στα χωράφια τους, βρίσκονταν καθημερινά δολοφονημένοι.

Οι διωγμοί εκδηλώθηκαν αρχικά με τη μορφή σποραδικών κρουσμάτων βίας, καταστροφών, απελάσεων και εκτοπισμών. Φαίνονταν σαν να προέρχονταν από ανεύθυνα κυρίως στοιχεία. Πολύ γρήγορα όμως έγιναν συστηματικοί, πιο οργανωμένοι και εκτεταμένοι και στρέφονταν τόσο κατά των Ελλήνων όσο και κατά των Αρμενίων. Εμπνευστής και εγκέφαλος αυτής της επιχείρησης της γενοκτονίας ήταν ο Μεχμέτ Ταλαάτ, υπουργός των Εσωτερικών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με δικές του εντολές, που καλούσαν τις αρχές να μη δείχνουν κανένα έλεος και για τoυς χριστιανούς, εξαπολύθηκαν οι διωγμοί κατά των "ανεπιθύμητων" εθνοτήτων σε μια τεράστια έκταση.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγκάστηκε, σε ένδειξη πένθους, να κλείσει στις 15 Μαΐου 1914 όλες τις εκκλησίες και τα σχολεία και να καταγγείλει στις Μεγάλες Δυνάμεις τους νέους διωγμούς. Δεν κατάφερε όμως τίποτε γιατί κηρύχθηκε στο μεταξύ ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο η Τουρκία έλαβε μέρος ως σύμμαχος της Γερμανίας, έχοντας πια την ευχέρεια να εφαρμόσει πλήρως το παλαιότερο σχέδιο της εξόντωσης των χριστιανών.

Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες των παραλίων της Μικρασίας να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να μετοικήσουν με πολυήμερες εξοντωτικές πορείες.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας, με ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 είναι γραμμένα τα εξής: "Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού δεν σήμαινε και τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα ..."

Σκοπός των Τούρκων ήταν, με τους εκτοπισμούς, τις πυρπολήσεις των χωριών, τις λεηλασίες, να επιτύχουν την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των περιοχών που κατοικούνταν από Ρωμιούς και να καταφέρουν ευκολότερα των εκτουρκισμό εκείνων που θα απέμεναν.

Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η ήττα της Τουρκίας από τις δυνάμεις της Αντάντ και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου έφερε μια προσωρινή ανάπαυλα στο απάνθρωπο σχέδιο των Νεότουρκων. Η νέα τουρκική κυβέρνηση υποχρεώνεται από τις νικήτριες δυνάμεις να δώσει άδειες επιστροφής στους λίγους εξόριστους που είχαν απομείνει.

Το τελικό πλήγμα

Το 1919 αρχίζει νέος διωγμός κατά των Ελλήνων από το κεμαλικό καθεστώς, πολύ πιο άγριος κι απάνθρωπος από τους προηγούμενους. Εκείνος ο διωγμός υπήρξε η χαριστική βολή για τον ποντιακό ελληνισμό.

Στις 19 Μαΐου, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου συγκροτεί μυστική οργάνωση, τη Mutafai Milliye, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων και σχεδιάζει την ολοκλήρωση της εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ εξόντωσε τον ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας.

Η τρομοκρατία, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι κρεμάλες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο για την προστασία του αμάχου πληθυσμού. Τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε το ποντιακό αντάρτικο.

Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου τα διαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού. Υπολογίζεται ότι συνολικά λόγω αυτών των μέτρων έχασαν τη ζωή τους 350.000 Πόντιοι.

Η προσφυγιά

Με τη συνθήκη της ανταλλαγής των πληθυσμών έρχονται στην Ελλάδα περί τους 700.000 Πόντιους. Οι ξεριζωθέντες εγκαταλείπουν την πατρώα γη και όλα τα υπάρχοντά τους. Παίρνουν μαζί τους ιερά κειμήλια. Αφήνουν πίσω τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνουν στην Ελλάδα.

Η προσφορά των Ελλήνων του Πόντου στο ελληνικό κράτος

Πάμφτωχοι, έχοντας αφήσει πίσω τους περιουσίες και πλούτη, έφτασαν ταλαιπωρημένοι από τις διώξεις κι εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές στη νέα ελληνική πατρίδα. Σκόρπισαν σε χωριά και πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας και σε άλλες περιοχές. Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στη βόρεια Ελλάδα.

Μέσα από αντιξοότητες και εμπόδια, που συνάντησαν, ειδικά στα χωριά της εγκατάστασής τους, κατόρθωσαν τόσο αυτοί όσο και αργότερα τα παιδιά τους όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να διεισδύσουν στους χώρους των επιστημών και των τεχνών, της πολιτικής και του συνδικαλισμού, και να διακριθούν.

Γιατί δεν αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Πριν από τον όρο "Γενοκτονία" υπήρχε ο όρος "Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας". Πρόβλημα στη δίκη των γενοκτόνων μπορεί να υπάρξει με το νομικό όρο "nullum crimen nulla poena sine lege", δηλαδή δίχως προϊσχύοντα νόμο δεν υπάρχει έγκλημα ούτε ποινή. Ο όρος της Γενοκτονίας δεν υπήρχε την εποχή εκείνη, έτσι η τιμωρία και καταδίκη εκείνων τίθεται υπό ερωτηματικό. Το ποινικό Δίκαιο, για να εξασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των κατηγορουμένων δεν μπορεί να δράσει αναδρομικά. Από την άλλη άποψη όμως σε όλα τα νομικά πλαίσια υπήρχε η τιμωρία της δολοφονίας.

Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη γενοκτονία των Ποντίων του 1922. Παρ'όλα αυτά, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι έχει ατράνταχτες αποδείξεις.

19 Μαϊου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη.
Μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο", ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.


*Επίσης μπορειτε να δείτε στη σελιδα του Μακεδονικου Πρακτορείου Ειδήσεων (εδω) στοιχεια για την ιστορια των Ποντιων.






*Εδω μια φωτογραφια απο το αγαλμα Ποντιου ανδρα, στην πλατεια του χωριου μου (ειναι το χωριο Νεα Κερασουντα στο νομο Πρεβεζας). Δειχνει προς τις χαμενες πατριδες.



Τελειωνω με ενα βιντεακι απο τον ποντιακο πολεμικο χορο Σέρρα ή Πυρρίχιο


21 σχόλια:

Laplace είπε...

καλημερα κ καλη εβδομαδα φιλε..
κανεις δεν ξεχνα..οποιος ξεχνα,ξεχνα την ιστορια του,ξεχναει το ειναι του..

αντωνης είπε...

@laplace
Μακαρι να ηταν οπως τα εγραψες. Αλλά δυστυχως πολλοι ξεχνουν σχεδον τα παντα σ' αυτη τη χωρα.

Εγω απλα εβαλα το ποστακι αυτο γιατι το αισθανομαι. Ως ενα μικρο φορο τιμης στους ανθρωπους εκεινους.

Καλο βραδυ φιλε ρομποτακο και καλη βδομαδα.

marianaonice είπε...

Πολύ ωραία δουλειά Αντώνη!!
Μπράβο σου! Για να μην ξεχνάμε και για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι! Όσο για τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που μένουν πάντα ατιμώρητα, σιγά μη τους έφταιξε το ""nullum crimen nulla poena sine lege". Αυτό είναι γενική αρχή του δικαίου μας και ισχύει διαχρονικά σε όλα τα δίκαια νομίζω!
Όμως οι δολοφονίες κατά συρροή χιλιάδων αμάχων έστω και αν ονομάζονται γενοκτονία, είχαν νομικό πλαίσιο και μπορούσαν κάλιστα να οδηγηθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι!
Πότε έγινε όμως αυτό; Ποτέ! Όσο για την ελληνική πλευρά με τις αποδείξεις στα χέρια θα μείνει!

Δεν μας είπες σε ποιό χωριό είναι το άγαλμα του Πόντιου άνδρα που δείχνει τις χαμένες πατρίδες;

Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα φίλε μου :)

αντωνης είπε...

Καλησπερα Μαριαννα

Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

Απλα να σου πω οτι δεν καταλαβα τι σημαινει η φραση που εγραψες στα λατινικα, αν δεν κανω λαθος.

Δικιο εχεις για το χωριο. Ειναι στο νομο Πρεβεζης και λεγεται Νεα Κερασουντα. (θα το βαλω και μπροστα)

Καλη εβδομαδα!!!

:)))

marianaonice είπε...

Το "nullum crimen nulla poena sine lege" σημαίνει ότι δεν υπάρχει έγκλημα ούτε ποινή αν δεν προβλέπεται από το νόμο.
Δηλαδή για τη γενοκτονία δεν υπήρχε νόμος που να τη χαρακτηρίζει ως έγκλημα, αλλά αυτό είναι τρελλό, αφού η γενοκτονία είναι δολοφονία κατά συρροή χιλιάδων ανθρώπων μέχρις εξοντώσεως του έθνους τους! Και η δολοφονία είχε νόμο που την πρόβλεπε.

Αυτή η γενική αρχή του ποινικού μας δικαίου εξασφαλίζει το να μην τιμωρείται κανείς αν οι πράξεις του δεν προβλέπονται από το νόμο, γιατί με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη της κοινωνίας μας αναφύονται καινούρια αδικήματα που δεν υπήρχαν παλιά όπως ας πούμε οι απάτες περί το χρηματιστήριο, ή απαλείφονται αδικήματα που σήμερα δεν έχουν ποινική απαξία, όπως η μοιχεία, που κάποτε ήταν ποινικό αδίκημα!
Πάντως όταν θέλουν να κουκουλώσουν κάτι σκαρφίζονται ό,τι μπορείς να φανταστείς! Όπως ότι δεν υπήρχε νόμος να τιμωρεί τη γενοκτονία!

Laplace είπε...

φιλε τελικα ειχες δικιο..απο το πρωι δεν ακουσα τπτ σε ραδιοφωνα..
μονο σε λιγα Blogs σαν το δικο σου ειδα αναφορα..

αντωνης είπε...

Καλημερα ρομποτακο.
Ποια ραδιοφωνα; Αυτα κοντευουν να καταντησουν χειροτερα και απο την αθλια τηλεοραση...

Roadartist είπε...

Σίγουρα δεν πρεπει να ξεχναμε, μπράβο Αντωνη για την αναρτηση..
Πολύ καλά έκανες και να ξανακανεις ποστακια ως ενα μικρο φορο τιμης σε ολους αυτους τους ηρωες.., καλή εβδομάδα !

αντωνης είπε...

@roadartist, ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

Καλη βδομαδα να εχεις.

NdN είπε...

Φίλε και εγώ μόλις τελείωσα το διάβασμα του κειμένου που ανέρτησες.

Πολύ καλά έκανες και το έγραψες, είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε και να τιμούμαι όσους χάθηκαν άδικα.

Για το αν αποσιωπείται από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις δεν μπορώ να ξέρω, αλλά γενικά δεν μπορείς να βασίζόμαστε σε τέτοια μέσα.

Καλή σου μέρα καρντάσι!

αντωνης είπε...

Καρντασι, να εισαι καλα!

:)))

Βάσσια είπε...

Αντώνη συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου.

Στη πόλη μου ζουν δεκαετίες τώρα, πάρα πολλοί Πόντιοι κι είναι από τους "ωραιότερους" Έλληνες.

Είναι φίλοι, συνάδελφοι, και κάποιοι έχουν γίνει συγγενείς.

Κανείς δεν ξεχνά τέτοια γεγονότα, ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνονται παγκόσμια.

Καλή εβδομάδα
:-)

αντωνης είπε...

Βασσια σε ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σου σχολια.

Εχοντας καταγωγη και απο Ποντο και απο Σμυρνη, δεν μπορω να ειμαι αντικειμενικος ως προς το χαρακτηρισμο. Αλλά τον δεχομαι

:)))

Καλη βδομαδα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τυραννισμένη Πατρίδα...
Πολλές ψυχές μαρτύρησαν για να ζούμε ελεύθεροι εμείς σήμερα.
Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Unknown είπε...

Αντωνη ειδα την αναρτηση σου ειναι υπεροχη,οπως σου εχω γραψει με συγκινουν ιδιαιτερα οτιδηποτε μαθαινω για τους ποντιους και τους μικρασιατες.Σημερα παρακολουθησα μια ωραια εκπομπη της Μπ.Τσουκαλα στη ΝΕΤ που αναφεροταν στη γενοκτονια των πονιων.Μιλησαν αρκετοι και με συγκινησαν οι ποντιοι σε 3-4 γενια που δακρυσαν για την πατριδα τους.Εκεινο που μου εκανε εντυπωση ηταν ενας ιστορικος δεν συγκρατησα το ονομα του,ο οποιος ειπε οτι η νεες γενιες ιστορικων τουρκων που κανουν εξακριβωση στοιχειων ανηπερεαστα, επιβεβιωνουν οτι οντως οι τουρκοι νεοτουρκοι κεμαλιστες απο το 1914-1922 που ολοκηρωθηκε το κακο εκαναν γενοκτονια εναντιον των ελληνων και αρμενιων.Χαιρομαι ν'ακουω οτι ανοιγει το μυαλο των ανθρωπων.Φιλικα ελευθερια.

αντωνης είπε...

@Γλαρενια, ετσι ακριβως ειναι. Οι προσφυγες ενα περισσοτερο.

Φιλια


@Ελευθερια, να εισαι καλα. Δεν ειδα την εκπομπη που λες αλλά εναν ιστορικο που ξερω οτι εχει ασχοληθει αν θυμαμαι καλα λεγεται Βλασιδης.

:))

cinderella είπε...

Με αεροπλάνα και βαπόρια
και με τους φίλους τους παλιούς
τριγυρνάμε στα σκοτάδια και όμως εσύ δεν μας ακούς

Δεν μας ακούς που τραγουδάμε
με φωνές ηλεκτρικές,μες στις υπόγειες στοές
ώσπου οι τροχιές μας συναντάνε
τις βασικές του τις αρχές

Ο πατέρας μου ο Μπάτης
ήρθε από την Σμύρνη το εικοσιδυό
και έζησε, πενήντα χρόνια
σαν πρόσφυγας σε ένα κατώι μυστικό

Σε αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε τρώνε βρώμικο ψωμί
έλεγε ο Μπάτης μια Κυριακή
κι οι πόθοι τους ακολουθούνε
υπόγεια διαδρομή

Χτες το βράδυ είδα έναν φίλο
σαν ξωτικό να τριγυρνά
πάνω στην μοτοσυκλέττα
και πίσω τρέχανε σκυλιά

Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα
βάλε στα ρούχα σου φωτιά
βάλε στα όργανα φωτιά-χρυσή λαβωματιά-
να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα
η τρομερή μας η λαλιά...

Κάποτε μια φίλη είχε αφήσει αυτό το σχόλιο στο blog μου. Σειρά μου να το αφήσω σε σένα...
Νομίζω οτι τα λέει όλα.
Καλησπερες!

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Αντώνη μου καλησπέρα,
διαφωνώ κάθετα με την αντίληψή σου περί του θέματος κι έχω να πω πως όλα αυτά είναι ανακρίβειες κι υπερβολές...
Ήταν "άλλος ένας συνωστισμός στο λιμάνι" και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού ο φιλόξενος λαός των Τούρκων δεν θα διέπραττε ποτέ τέτοιου είδους εγκλήματα.
Εξάλλου μην ξεχνάς τις κουμπαριές που αν μη τι άλλο γεφυρώνουν αυτά τα "κενά της Ιστορίας"...
Και για να σοβαρευτώ:
Έχοντας ζήσει 15 μήνες κοντά στην πράσινη γραμμή της Κύπρου πιστεύω πως δικαιούμαι να 'χω την αντικειμενικότερη γνώμη για τους "γείτονες".
Αφού λοιπόν τα παιδιά μας δεν διδάσκονται (σκοπίμως) γι' αυτά και άλλα "χρονικά κενά" της Ιστορίας έχουμε ιερό χρέος να τα μεταφέρουμε εμείς σ' αυτά.
Ντροπή και αίσχος στο σάπιο εκπαιδευτικό - πολιτικά μεθοδευμένο - σύστημα,
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ!
Συγχαρητήρια Αντώνη μου για την έρευνά σου και συγνώμη για το έντονο ύφος!
Φιλιά

αντωνης είπε...

@cinderella
Ευχαριστω για την αφιερωση (θα ανταποδωσω εντος ολιγων λεπτων).

Αγαπημενο τραγουδι.

Καλησπερα και να εισαι καλα.

αντωνης είπε...

@Στελιο, στην αρχη ανησυχησα και σκεφτηκα "τι γραφει, μηπως ειναι κανενας αλλος";
Μετα "ισιωσα".

Φιλε, το υφος το δικο σου ειναι παντα αποδεκτο. Οσο και αν ειναι εντονο, οπως λες. Στα εχω ξαναπει αλλωστε.

Φιλια και καλο βραδυ.

Unknown είπε...

Αντωνη καλημερα σωστα ξερεις τ'ονομα.Ελευθερια.