Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

εντυπωσεις απο μια πολυ ωραια εκθεση

Σημερα επισκεφθηκαμε, ως επισκεπτες-φιλοι, την εκθεση Οινοραμα & Οινοτεχνια 2008. Ειναι μια εκθεση που ηθελα χρονια να παω, γιατι το κρασι ειναι αγαπημενο χομπι. Αλλα πρωτον τα προηγουμενα χρονια γινοταν αρκετα μακρια, και δευτερον θεωρουσα αρκετα τσουχτερο το εισιτηριο (15 €). Για καλη μας τυχη, το θυμισε η Κικη εδω και ετσι μπαινοντας στην ιστοσελιδα της εκθεσης πηραμε τσαμπα προσκλησεις ως επισκεπτες.

Ευτυχως, και θα καταλαβετε αργοτερα το γιατι, ηταν στο εκθεσιακο κεντρο MEC, πολυ κοντα στο σπιτι. Σκαρτα 2 χιλιομετρα. Ενω πηγαμε σχετικα νωρις, κατα τις 11 παρα, ενω η εισοδος ηταν απο τις 10, ειχε πολλα αυτοκινητα στο parking.

Απο εδω πηραμε τις καρτες επισκεπτη.









Και μετα πηραμε το (πολυ χρησιμο) ποτηρακι.









Στην αρχη της αιθουσας, απο την πλαϊνη εισοδο, που ηταν πιο κοντα στο parking, ειχε περιπτερα που αφορουσαν περισσοτερο επαγγελματιες του κρασιου (βαρελια, μηχανηματα, φελλους, μπουκαλια, συντηρητες κρασιου κλπ)


Εδω δυο φωτογραφιες που δειχνουν λιγο απο τον κοσμο που ηταν στην εκθεση. Οσο περνουσε η ωρα, μεγαλωνε το πληθος.


Και μετα μπηκαμε στην "κυριως" εκθεση. Οπου ειχε τους παραγωγους-εκθετες. Εκει με το ποτηρακι που πηραμε στην εισοδο, μπορουσες να δοκιμασεις απο ολα τα καλα. Και τι δεν δοκιμασαμε. Λευκα, κοκκινα, ροζε, λιαστα, αποσταγματα. Δεν δοκιμασαμε πολλα απο γνωστους παραγωγους. Προτιμησαμε να δοκιμασουμε μικροτερους παραγωγους. Βρηκαμε και συγγενη της γυναικας μου, παραγωγο απο το νομο Ηρακλειου. Το μονο οχι καλο για μενα, ειναι οτι πολλα ωραια κρασια μικρων παραγωγων απο πολλες περιοχες (οπως τη Μακεδονια και την Κρητη) δεν μπορει καποιος να τα βρει στην Αττικη ακομα. Ελπιζουμε να ερθουν καποια στιγμη, γιατι πολλα απο αυτα ηταν εξαιρετικα κρασια.
Οπως φαινεται απο την εισοδο μας στην κυριως εκθεση και μετα, δεν τραβηξα φωτογραφιες. Εκτος απο μια.


Μορφη ο "Μπαμπατζιμ" απο κοντα, γιατι τα αποσταγματα του ειναι αγαπημενα απο χρονια.

Απο κει και περα, καμια φωτογραφια. Ειχαμε αρχισει να ζαλιζομαστε για τα καλα. Που μυαλο για φωτογραφιες. Καποια στιγμη σταματησαμε να δοκιμαζουμε γιατι θα ηταν δυσκολη η οδηγηση μετα.
Ευτυχως πολλοι εκθετες ειχαν κατι για να τσιμπησουμε. Κρακερακια, παξιμαδακια, και αρκετα τυρια.
Τελειωνοντας αυτη τη μικρη αναφορα, μας αρεσε πολυ αυτη η εκθεση. Για εμας το κρασι ειναι αγαπημενο χομπι και μας αρεσει να επισκεπτομαστε οινοποιεια στις διαφορες βολτες και εκδρομες που κανουμε. Βρηκαμε αρκετα οινοποιεια της Κρητης που δεν τα ξεραμε και αρκετα απο αυτα θα επισκεφθουμε το καλοκαιρι που θα παμε κατω.
Μερικα μικρα ελαττωματακια.
-Δεν ειχε ενα χωρο για να τσιμπησεις κατι προχειρο, παρα μονο ενα εστιατοριο.
-Δεν ειχε ενα χωρο για να πιουμε ενα εσπρεσσακι στο τελος και να κανουμε και κανα τσιγαρακι.
-Το εισιτηριο ειναι ακριβο.

Πηραμε ομως πολλα προσπεκτους απο παραγωγους και κανα 2 βιβλια. Και ειδαμε και απο κοντα το περιπτερο με τους συντηρητες κρασιου, μια αγορα που θελουμε να κανουμε με την πρωτη ευκαιρια.

Και μια απορια προς οσους ξερουν περισσοτερα απο μας για το κρασι. Υπαρχει τροπος να δοκιμαζει καποιος πολλα κρασια χωρις να κινδυνευει να μεθυσει; (ξερουμε για τον τροπο με το δοχειο, αλλα δεν το καναμε γιατι απλα δεν ειδαμε κανεναν αλλο να δοκιμαζει και να φτυνει).

Θα ξαναπαμε σιγουρα.
Αλλωστε "οινος ευφραινει καρδιαν"


24 σχόλια:

Ενεσούλα είπε...

θα μου άρεσε κι εμένα να επισκεπτώ μια τέτοια έκθεση γιατί θεωρώ την οινογνωσία μια ικανότητα που θα ήθελα να κατέχω!
Δεν πίνω αλκοόλ, παρά μόνο κρασί και αυτό όχι καθημερινά αλλά το θέμα "κρασί" είναι πολύ ενδιαφέρον.
Σίγουρα θα μεθούσα πάντως.
Κι εγώ ξέρω αυτό το κόλπο που το φτύνεις, αλλά εμείς είμαστε Ελληνάρες, δεν το "θυσιάζουμε" έτσι!
Καλό είναι που είχαν μεζεδάκια.
Είχε αρκετά βιβλία για το θέμα;
φιλιά και καλή εβδομάδα!

αντωνης είπε...

Ενεσουλα, και εγω πλεον πινω μονο κρασι και κανα τσιπουρακι ή καμια ρακη απο τα μερη σου.
Αν ηθελες παντως να παρεις μια ιδεα για το κρασι ξεκινα μια περιηγηση στα οινοποιεια του νομου σου. Για μας ετσι ξεκινησε το θεμα κρασι. Απο μια επισκεψη στο οινοποιειο του Μπουταρη στο χωριο Σκαλανι.
Οσο για βιβλια, και στην εκθεση ειχε αρκετα αλλά και εγω στη βιβλιοθηκη μου εχω καποια. Αν θελεις να σου προτεινω κανενα, πολυ ευχαριστως.
Φιλια, καλη βδομαδα!!!

lifewhispers είπε...

χεχε!! "ανθισατε" λιγακι ε; ετσι λεμε εμεις απο την κρητη, αυτο το ευδιαθετο που σε πιανει μετα απο ευλογη καταναλωση οινου, αλλα οχι αρκετη για να εχεις μεθυσει!!

μακαρι να ξερα κι εγω τον τροπο θα τον εφαρμοζα σιγουρα, αλλα ο γιατρος μου χει κοψει το κρασι, ανεξαρτητως χρωματος!!

φιλια!

αντωνης είπε...

Ανθισαμε δε λες τιποτα. Αφου ανακατεψαμε τα παντα. Σταματησαμε λιγο πριν μεθυσουμε.
Γιατι καλε σου εχει κοψει το κρασι; (ρητορικη ειναι η ερωτηση, αλλά πρωτη φορα ακουσα κατι τετοιο και μου εκανε εντυπωση)

* * *

tractatus είπε...

Ωραία ανάρτηση, Αντώνη! Εχει γίνει και μια ταινία ενός Ελληνοαμερικάνου σκηνοθέτη για τα κρασιά και τη σχέση τους με τον έρωτα κάθε φορά που οι γεύσεις έπρεπε να περιγραφούν απο τους ειδήμονες που τα δοκίμαζαν...γενικά το κρασί και η γεύση του είναι λογοτεχνία για μένα...:))))Στην υγειά σας, λοιπόν!!!

αντωνης είπε...

Καλημερα Ελενη + καλη βδομαδα.
Εις υγειαν και να ειμαστε καλα!

:)

dyosmaraki είπε...

Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση.

Πράγματι έχουμε πολύ καλή παραγωγή κρασιών μάλιστα με ετικέτες μικρής κυκλοφορίας (για αυτόν τον λόγο δεν είναι πολύ γνωστά)

Ενας τρόπος να βρίσκεις ποικιλία κρασιών μικρών παραγωγών είναι να πηγαίνεις σε καταστήματα "συνεταιριστικά" (εκεί βρίσκω πολλά καλά κρασιά που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά μα είναι υπέροχα)
Αλλος τρόπος είναι να συγκεντρώνεστε μια παρέα (συγγενείς,φίλοι,γείτονες που συμφωνούν τα γευστικά σας γούστα) και να παραγγέλνετε κρασιά απ' ευθείας από τους παραγωγούς.
Εμείς έχουμε μαζευτεί μερικά άτομα και παραγγέλνουμε από κοινού κρασί από δύο μέρη :
Tην Κω και από ένα ορεινό χωριό των Χανίων (και τα δύο δεν κυκλοφορούν στην Αθήνα).
Ετσι έχεις τρία πλεονεκτήματα :
- Φέρνουν τα κρασιά στον χώρο σου
- Το κόστος της μεταφοράς αν είστε αρκετά άτομα, μοιράζεται
- Πετυχαίνεις καλές τιμές αφού τα παίρνεις με τιμή χονδρικής
(Το ίδιο έχουμε κάνει για άλλα προϊόντα)

Οσο για το ερώτημά σου σχετικά με το πως μπορεί να πίνει κανείς χωρίς να μεθάει ένα μυστικό είναι ενδιάμεσα από τα ποτηράκια με το κρασί να πίνεις πολύ νερό (διαλύει το κρασία και το αποβάλλει ο οργανισμός.
Αλλη μέθοδος είναι όταν γνωρίζεις πως θα πας για κρασοκατάνυξη να έχεις φάει λαδερό φαγητό πριν. Το λάδι προστατεύει τον οργανισμό από το αλκοόλ.
Καλή εβδομάδα Αντώνη και συγγνώμη για την πολυλογία πρωί πρωί μα ας όψεται το κρασάκι...

αντωνης είπε...

@Δυοσμαρακι, πολυ ενδιαφεροντα αυτα που εγραψες.
Νερο πιναμε, αλλά ποσο να διαλυσει;;;
Οσο για το λαδερο, δεν ηταν δυνατο 10 η ωρα το πρωι να φαμε κατι. Αν και δεν ειχαμε στο μυαλο μας οτι θα πιουμε τοσο. Την επομενη φορα θα ξερουμε.
Καλη εβδομαδα
:)
(η πολυλογια ειναι δεκτη οταν μιλαμε για πραγματα που μας αρεσουν)

kiki είπε...

Θα συμφωνήσω με Δυοσμαράκι. Κάτι λιπαρό πριν πιούμε, προφυλλάσει από το μεθύσι. Επίσης, ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ. Το νερό αραιώνει το αλκοόλ στο αίμα. Και τέος οι γνωστοί κάδοι ου πετάς το κρασί για να μην το πιεις όλο...
Και του χρόνου!

αντωνης είπε...

Κικη, ευχαριστω για την αφορμη που μας εδωσες με τη δικια σου αναρτηση για να παμε στην εκθεση αυτη.
Να σαι καλα!

NdN είπε...

Ωραία η ανάρτηση φίλε! Και εγώ είμαι λάτρης του κρασιού. Συχνά πυκνά "μαλώνουμε" με έναν Ιταλό συνάδελφο για το που έχει καλύτερο κρασί! Στην Μακεδονία έχει πολλούς παραγωγούς που δεν βρίσκεις τα κρασιά τους σητην Αθήνα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και για τους παραγωγούς της Ν.Ελλάδας. Για παράδειγμα υπάρχουν κάτι Σαντορινιά κρασιά που βρίσκεις μόνο σε μία κάβα στην Θεσσαλονίκη.

Κάποτε γινόταν και μία παρόμοι έκθεση στην ΔΕΘ, αλλά δεν ξέρω πλέον αν συνεχίζει!

Καλή εβδομάδα!

αντωνης είπε...

Λοιπον καρντασι, οταν βρεθουμε θα κερασει το κρασι αυτος που θα ειναι εντος εδρας OK?
Καλη βδομαδα!

dyosmaraki είπε...

Αν είναι για κρασοκατάνυξη, μην ξεχάσετε και εμένα εεεε????

αντωνης είπε...

Εγινε δυοσμαρακι
Οταν μαζευτουμε, θα εισαι και εσυ εκει!
:)

Βάσσια είπε...

Ναι την ευφραίνει Αντώνη.

(Κόκκινο κρασί- πολυαγαπημένο)

Καλή εβδομάδα :-)

marianaonice είπε...

Για κρασιά δεν έχω ιδέα! Βέβαια όχι ότι δεν πίνω και καθόλου. Ένα δύο ποτηράκια κόκκινο κρασάκι με την παρέα το τραβάει ο οργανισμός μου και αν το κέφι είναι στο φόρτε του τότε τα ποτηράκια αυξάνονται, καμιά φορά επικίνδυνα...
Και η ρετσινούλα μ΄ αρέσει... Τώρα από τ΄ άλλα είμαι αγράμματη, ούτε μπορώ να ξεχωρίσω το καλό από το κακό κρασί!! Βάζω τον άνδρα μου ή τον αδελφό μου να δοκιμάσουν πρώτοι!! Χα,Χα!!!
Ωραία και ενημερωτική ανάρτηση Αντώνη και απ΄ ότι βλέπω πέρασες καλά....
Πάντα τέτοια!!!
Καλό απόγευμα.

αντωνης είπε...

Καλη βδομαδα Βασσια. Να πω την αληθεια, μεγαλωμενος στα Μεσογεια με την κυριαρχια της ρετσινας δεν ηξερα και πολλα κρασια. Μεχρι που γνωρισα τη γυναικα μου και την παρεα-συγγενεις της και εμαθα και το κοκκινο κρασι. Τωρα πινω και απ' τα δυο, και τελευταια πινω και κανενα ροζε.
Αλλά παντα με παρεα, ποτε μονος μου. Γι' αυτο και μου αρεσει το κρασι γιατι θελει παρεα.
@Μαριαννα, ειναι αλλη αισθηση οταν μπορεις λιγακι να ξεχωριζεις το καλο κρασι απο τα "ξυδια".
Καλο απογευμα.

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Πω πω ρε φιλαράκι μ' έφτιαξες...
Ακόμα εκεί θα'μουν!
Και θα γύριζα σπίτι ή με τα πόδια ή μετά από μέρες!
Η μεγάλη μου αδυναμία (εντός ορίων βέβαια) είναι το κρασάκι κι η παρεούλα...
Μόλις ανοίξει ο καιρός είσαι καλεσμένος στην υπόγα του μπάρμπα-Μήτσου (το υπόγειο στο πατρικό μου) να κάτσουμε κάτω απ' τη μουριά με θέα το λιμάνι και να πιούμε απ' το 300αρι δρύϊνο ρετσινούλα με μεζέ τσίρο, ελίτσες και παστό γουρουνάκι άμα γουστάρεις απ' ευθείας απο το κιούπι.
Πάντως μια παλιά μέθοδος των βαρελοφρόνων που ακολουθώ κι εγώ είναι το λεγόμενο ξενέρωμα.
Κάθε 5-6 ποτηράκια πίνεις μονοκοπανιά ένα ποτήρι νερό...

αντωνης είπε...

Στελιο, την επομενη φορα αν γινει στο ιδιο μερος η εκθεση να παμε μαζι. Και οσο και αν πιουμε, ερχομαστε μετα στο σπιτι μου για μασες και ξαπλες και μετα φευγεις. Διπλα μου ειναι το εκθεσιακο κεντρο.
Ευχαριστω για το καλεσμα, να εισαι καλα.
Και μενα μεγαλη μου αδυναμια ειναι η παρεουλα με κρασακι και μεζε...
Δεν φαινεται αλλωστε; χαχαχαχαχα

NdN είπε...

Σύμφωνοι φίλε! Οποιος παίζει εντός έδρας κερνάει τα κρασιά! Και επειδή έχεις και σοι πάνω στη Σαλλλλλονίκη θα σου πω πότε θα κατέβω για καλοκαίρι για να ανέβεις να σε πάω στο Μέλαθρον και από εκεί στα κάστρα για κρασί!

αντωνης είπε...

Φιλε, για φετος το καλοκαιρι δεν το βλεπω. Εχω υποσχεθει στη γυναικα οτι θα παμε Κρητη μετα απο 4 χρονια!
Δεν μπορω να το αποφυγω, γιατι μετα ποιος την ακουει. Ασε που θελω και γω να παω (μπρρρρρρ τι ειπα).

Καλο βραδυ και καλο μηνα!

tzonakos είπε...

Κρασοκανάτες, σουρώσατε ρε ;
Χαααα ... :)
Πλάκα πλάκα καιρό εχω να πάω σε μια τέτοια έκθεση ΧΙΚΚΚ ...

αντωνης είπε...

Χαλλλαρα Τζονακο. (εγω αλλωστε ειμαι γνωστος κρασοκουρουπας)

Ευτυχως που το σπιτι ειναι κοντα.

tzonakos είπε...

Ναι ρε :)
Ευτυχώς που ναι κοντά το σπίτι να πετάγεσαι για καμμιά κανάτα κράσος !