Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

Κάλεσμα!Με αφορμή το πρωτόγνωρο κύμα απεργιών πείνας από τους κρατούμενους στις Ελληνικές φυλακές αλλά και την εγκληματική αποσιώπησή του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για τη Δημοκρατία και την προάσπιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων καλούμε όλους όσους διατηρούν μπλογκς, διαδικτυακά φόρα και όχι μόνο να δημοσιεύσουν ταυτόχρονα και συντονισμένα στις 20 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη, το παρακάτω κείμενο και όλους του χρήστες του διαδικτύου να το υπογράψουν.

Όχι στο Όνομά μας


Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

Πλήρης  στοίχιση

Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”

- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08


Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.


Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.


Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.


Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.


Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Την 21η Νοεμβρίου το κείμενο αυτό θα σταλεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προτροπή της αναδημοσίευσής του. Το κείμενο προς αποστολή θα φέρει τους υπερσυνδέσμους (URL) από όλες τις ιστοσελίδες, που το υιοθέτησαν.ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ: Επειδή η κατάσταση στις φυλακές αντικατοπτρίζει το επίπεδο του "πολιτισμού" μας ως λαού, καλώ οσους φίλους θέλουν να δημοσιεύσουν το παραπάνω κείμενο και να το υπογράψουν.

36 σχόλια:

marianaonice είπε...

Το θέμα των φυλακών ήταν πάντα μία ανοιχτή πληγή στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης!!
Όσοι εισαγγελείς θέλησαν να κάνουν έρευνα σε βάθος κατέληξαν εκτός σώματος! Βλέπε Γιαταγάνα, Λογοθέτη, Κακλαμανάκη.
Ή εξοντώθηκαν από μεταθέσεις άδικες και παραλείψεις, ενώ πνίγηκαν στις αναφορές και στις μηνύσεις από τους "θιγόμενους" φορείς που άγγιξαν!!
Κάποτε κάποιος εισαγγελέας στον Πειραιά, σε έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού έπεσε πάνω σε γνωστούς αρχιφύλακες και σωφρονιστικούς (που έγιναν και φίρμες αργότερα) με ναρκωτικά και όπλα. Αποτέλεσμα: Ο εισαγγελέας απειλήθηκε και "ζήτησε" να μετατεθεί από τον Πειραιά.

Τώρα φαντάζομαι η κατάσταση θα έχει χειροτερέψει όπως σίγουρα έχει χειροτερέψει σε όλους τους τομείς!!
Σχολεία χωρίς κτίρια, βιβλία και εκπαιδευτικούς, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΕΘ, φάρμακα, ιατροφαρμακευτικό υλικό μέχρι κα γάζες, χωρίς μηχανήματα!!
Δικαστήρια μπάχαλο από πάσης πλευράς, χωρίς αίθουσες δικαστικές, χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς δικαστές, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς δικαστικούς επιμελητές!!
Οι φυλακές θα γλύτωναν;; Εκεί πλέον το όργιο της κρατικής ανικανότητας και αναλγησίας θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του!!
Και το χειρότερο:
Οι φυλακές γεμίζουν συνήθως με αθώους, ή μικροπαραβάτες που καθίστανται υπόδικοι για ψήλου πήδημα ενώ βλέπουμε όλοι μεγαλοαπατεώνες και γενικά εγκληματίες με το σφιχτό κολλάρο, που έλεγε και ο καθηγητής της Εγκληματολογίας Γαρδίκας (πολιτικούς, δικηγόρους,εφοριακούς κλπ. κλπ.)να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας, και να δρουν ανενόχλητοι, γεμίζοντας τα πουγγιά τους μαύρο χρήμα!!

Καλό βράδυ Αντώνη!!

"Ένα γελαστό απόγευμα" είπε...

Αντώνη μου καλησπέρα.
Οργίστηκα πάλι σήμερα με τα
"μέτρα" - ασπιρίνες που πανηγυρικά ελήφθησαν ενώ δεν είναι ούτε καν εφικτά και θέτουν τις βάσεις
για το ξεχείλωμα των νόμων...
Εν ολίγοις αυτό που κατάλαβα είναι: τράβα δανείσου ή παρανόμησε όσο χρειάζεται για να δικαστείς από πλημμελειοδικείο και στο 1/5 της ποινής είσαι ελεύθερος να φύγεις...
Αμ το άλλο;
"Μεθαδόνη στους κρατουμένους"
Helloooo!!!!
Το άλλο με τον τοτό το ξέρεις;
Κε υπουργέ πες μας ότι δε σας βγαίνει ο προϋπολογισμός για να ταΐζετε κρατούμενους...
Σε λίγο θα βγάλετε και τους βαρυποινίτες έξω...
(και καλά θα κάνετε δηλαδή για
να 'χει αρκετό χώρο για σας)

fpboy είπε...

μαζί σου !

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Έτρι μπράβο.

ΟΛΟΙ...

Την πολύ καλησπέρα μου.

vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Μαριανάκι εσύ που τα ξέρεις από πρώτο χέρι, αγανακτείς περισσότερο. Οπως κι εγώ με τα σχολεία. Δεν πάνε να πάρουν το μηχάνημα του αλήθεια/ψέμματα να απολύσουν τους δικαστές; Απορώ! :Ρ

Παιδιά δεν σωζόμαστε με τίποτα. Μόνο με νέα επανάσταση η οποία θα έρθει από μόνη της. Δυστυχώς πρέπει να στάσουμε να πεινάμε για να ξεκουνήσουμε τους κωλαράκους μας!

Αντώνη έτσι και σε πειράξει κανείς, τον φάγαμε!

marianaonice είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το @γελαστό απόγευμα!! Έρχονται δύσκολες μέρες για τους νομοταγείς πολίτες! Σε λίγο θα συμφέρει περισσότερο να παρανομείς παρά να υπακούεις στους νόμους! Θα σου έρχεται πιο φθηνά και πιο κερδοφόρα!
Μάλλον τις φυλακές όμως τις ετοιμάζουν για εμάς και όχι για τους εαυτούς τους! Αφού ξέρουν τον τρόπο να ξεφεύγουν τα λαμόγια!!
Καλημέρα!

marianaonice είπε...

@freedula??
12.48΄ γράφαμε ταυτόχρονα και οι δύο μας και τι σύμπτωση εσύ απευθυνόσουν και σε εμένα λες και ήξερες ότι την ίδια στιγμή ήμουν κι εγώ εδώ στο @σπίτι του Αντώνη!
Ναι έχεις δίκιο τα ξέρω από μέσα τα χάλια τους! Και ξέρω ότι όσο πιο μεγάλος κακούργος είσαι τόσο πιο τσάμπα σου έρχεται και τόσο πιο χονδρικά ψωνίζεις τις φυλακίσεις! Σου κάνουν ας πούμε κάτι σαν έκπτωση, αν έχεις κάνει πολλά αδικήματα! Οπότε συμφέρει αν είναι να παρανομήσεις να του δώσεις να ...καταλάβει!! χαχαχαχα!!!!!

kikop80 είπε...

Έτσι!
Άκουσα πως σταμάτησε η απεργία πείνας, ε?
Με το θέμα του μπλόγκ τι έγινε?
Έχουμε κανα νεότερο?
Καλησπέρα Αντουάν!
:)

"Ένα γελαστό απόγευμα" είπε...

Καλησπέρα...
Δυο μέρες μετά οι μάσκες έπεσαν και σήμερα πλέον μίλησαν ευθέως για "αποσυμφόρηση των φυλακών"...
Λίγη μπέσα δε σας μάθανε στα σπίτια σας βρε λαμόγια;
Τα "παντελόνια" φοριούνται αποκλειστικά από άντρες...
Οπότε διαλέξτε: Φούστα ή...ράσο;
Ελεεινά καθάρματα και αποβράσματα της κοινωνίας...

Φιλιά Αντώνη,
Μαριάννα τιμή για μένα η ταύτιση!
Καλό Σαββατοκύριακο

patsiouri είπε...

Και η Τανίλα έχει γράψει ένα πολύ εύστοχο σχόλιο για το θέμα εδώ
http://lexotanila.blogspot.com/

Τι έγινε όντως με το μπλόγκ??????

αντωνης είπε...

Καλημερα σε ολους + καλη βδομαδα

Διαφορες υποχρεωσεις και ψιλοαναποδιες δεν μου αφησαν χρονο και διαθεση για να απαντησω στα σχολια σας.
Θα γινει με την πρωτη ευκαιρια, σας ευχαριστω.

:)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλημέρα, καλή βδομάδα Αντώνη μου, εύχομαι οι αναποδιές να μην είναι κάτι το σοβαρό.
Πολλά φιλιά:))

tzonakos είπε...

Εγω θα έγραφα ως σχόλιο τον είλογό σου...
Δείχνει ποιοί είμαστε ως κοινωνία.
Χωρις πολλά πολλά, το σωφρονιστικό σύστημα ειναι σαν το σύστημα υγείας.
Υπάρχει τύποις και στην ουσία κάνει κάτι άλλο, κάτι λίγο, κάτι λάθος.

Δεν θέλω να πώ πολλά για το θέμα γιατι μόνο κακίες θα βγάλω.

tzonakos είπε...

Ασχετο, κοίταξες το μπλογκ σου μήπως ειναι οκ τώρα ;

eirini είπε...

Πέρασα να πω μια καλησπέρα!

VaD είπε...

Eυχέλαιο,ευχέλαιο,και μη φωνάξεις τον...Εφραίμ,καμμένο χαρτί είναι πια!
:))))

αντωνης είπε...

Μαριαννα πολυ καλο το σχολιο σου. Αλλά κατι πρεπει να γινει για τις φυλακες. Δεν μπορει να συνεχιστει αυτη η κατασταση.

αντωνης είπε...

Στελιο, που εχουν παρει ενα σωστο μετρο οι κυβερνωντες για να παρουν εκει;

Αυτο που εβαλες στην παρενθεση στο τελος δυστυχως δεν το βλεπω να γινεται. Γιατι μια παροιμια λεει οτι "κορακας κορακου ματι κτλ". Πολυ θα ηθελα να διαψευσθω...

αντωνης είπε...

fp,
:)

αντωνης είπε...

καλησπερα και σε σενα Κωστα.

αντωνης είπε...

freedula, αρκετος κοσμος πειναει ηδη. Αλλά το φιλοτιμο και η περηφανεια του Ελληνα δεν το αφηνει να φανει προς τα εξω.

Κανεις δεν μπορει να με πειραξει, γιατι απλα δεν εχω πειραξει κανεναν.

:)

αντωνης είπε...

kikop, σταματησαν την απεργια.

Οσο για το μπλογκ, πλεον δεν με νοιαζει οτι και να γινει.
Θα την κανω γι' αλλα τσαρδακια.

αντωνης είπε...

πατς, εγραψα και πριν.

Θα την κανω γι' αλλα τσαρδακια. Ξενερωσα πλεον με το blogspot και τις μαλακιες του.

αντωνης είπε...

Τζονι, γιατι κακιες;

Για το μπλογκ, τα εγραψα πριν.

αντωνης είπε...

Καλησπερα Ειρηνη!!!
:)

αντωνης είπε...

Vad, ευχελαιο;
χαχαχαχαχα

:)

tzonakos είπε...

Eπειδή το σωφρονιστικό σύστημα δεν σωφρονίζει και μάλλον χειρότεροι βγαίνουν απο εκει μεσα.
Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω αυτο με 'μαλακό' τρόπο ...

Οκ, ενημέρωσε για το μπλογκι, καλό βράδι.

αντωνης είπε...

Καταλαβα Τζονι, αλλά εδω ελευθερα και χωρις μαλακους τροπους.

Καλο βραδυ

NdN είπε...

Καταλαβαίνω ότι την κάνεις από τον blogger ...

Περιμένω ενημέρωση!

Αντε καλημέρα!

αντωνης είπε...

Ετσι ειναι καρντασι.
Σε λιγες μερες θα την κανω απο δω.

:)))

VaD είπε...

Ντροπή μου!!!Χαίρομαι που κέρδισαν οι γαύροι!:)))))

αντωνης είπε...

χαχαχαχα, ακου ντρεπεσαι
Καλημερα Vad!
:)

skouliki είπε...

το πρόβλημα ότι αρνούνται να σκεφτούν τι σημαίνουν οι λεξεις ανθρώπινα δικαιώματα

καλημερα :)

αντωνης είπε...

καλησπερα σκουλικι!

Ετσι ακριβως.

eirini είπε...

Χθες κατάλαβα ότι έπρεπε να υπογράψω! Ξανθιά βλέπεις!!! Το έκανα επιτέλους! Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Καλησπέρα Αντώνη! Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!

αντωνης είπε...

Καλησπερα Ειρηνη!!!
Καλο Σαββατοκυριακο!
:)