Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

«Κατεβάζουμε τον διακόπτη»

ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
«Κατεβάζουμε τον διακόπτη»

«Κατέβασε τον γενικό για μία ώρα και δες την αλλαγή που μπορείς να κάνεις».

Ολα ξεκίνησαν με την ερώτηση «Πώς μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση για τις κλιματικές αλλαγές» και η απάντηση ήταν «ζητήστε από τους πολίτες του Σίδνεϊ να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα». Ετσι στις 31 Μαρτίου του 2007, στις 7.30 το βράδυ, 2,2 εκατ. κάτοικοι του μακρινού Σίδνεϊ και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έκλεισαν τα φώτα τους και έβγαλαν τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα.

Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί κατά 10,2% η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αν διαρκούσε για ένα χρόνο θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση 48.616 αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο. Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν αφενός να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αφετέρου να καλλιεργήσει ανάλογη στάση ζωής στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων.

Στις 29/03 για μία ώρα

Φέτος η «Ωρα της Γης» έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις καλώντας άτομα και επιχειρήσεις από περίπου 40 χώρες να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου μεταξύ 8 και 9 το βράδυ. Στη συμβολική αυτή κίνηση για τον πλανήτη θα συμμετέχουν όχι μόνο πρωτεύουσες αλλά και πολλές μικρότερες πόλεις, με την Αίγινα να είναι η μοναδική για την ώρα ελληνική περιοχή που έχει δηλώσει συμμετοχή.

Στην Αίγινα η εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου ξεκίνησε από την Ελένη Σκρέκου πριν από δύο μήνες, η οποία διαβάζοντας για την κινητοποίηση που ξεκίνησε από την Αυστραλία αποφάσισε να αναρτήσει την είδηση σε ένα blog. «Αρχικά ξεκίνησε να διαδίδεται μεταξύ φίλων και σήμερα έχουμε περισσότερες από 25.000 επισκέψεις στο ιστολόγιο». Οι κάτοικοι του νησιού έχουν λάβει και μέσω ταχυδρομείου, με τη συνεργασία του δήμου, γραπτή ενημέρωση. Το Σάββατο το βράδυ θα γίνει πορεία στην Αίγινα με κεριά από την μία άκρη του λιμανιού ώς την άλλη, ενώ ομάδα μαθητών θα προπορεύεται με συνθήματα και μηνύματα υπέρ της προστασίας του πλανήτη.

Την παγκόσμια εκστρατεία έχει αναλάβει η WWF, ωστόσο στην χώρα μας ο οργανισμός «δεν έχει αναλάβει δράση για λόγους μη επιχειρησιακής ετοιμότητας» και έτσι η Αθήνα θα παραμείνει αμέτοχη, εκτός αν τα blogs κάνουν πάλι το θαύμα τους.

(Απο το http://earthhourhellas.wordpress.com/)

3 σχόλια:

marianaonice είπε...

Παρ΄ότι έχω σπίτι στην Αίγινα, δεν το ήξερα για τη Σκρέκου. Λοιπόν μόλις που προλαβαίνω να κλείσω το Γενικό! Κάτι έτσι να κάνουμε μήπως ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά...
Την καλησπέρα μου.

NdN είπε...

Ελα φίλε,

Είδα ότι έκλεισες και τα φώτα στο blog σου! ;)

Εδώ στο Λονδίνο η καμπάνια ήταν μεγαλύτερη. Φταίει που έχουμε και δημοτικές εκλογές και οι άγγλοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια ζητήματα!


Υ.Γ. Εκεί είναι ήδη 8, εδώ έχουμε 2 ακόμα ωρίτσες!

τσότσος είπε...

Αντώνη, ήμουν στην Αίγινα και στην πορεία με κεριά στο λιμάνι. Υπήρξε καθολική ανταπόκριση όλων σχεδόν των Αιγηνητών με τις (αναπόφευκτες όπως παντού εξαιρέσεις).
Η Ελένη Σκρέκου, μαζί με άλλους εθελοντές είχε οργανώσει την προηγούμενη Κυριακή 23 Μαρτίου την προβολή του ντοκυμαντέρ του Αλ Γκορ "μια άβολη αλήθεια" και είχε ενημερώσει πολύ κόσμο (όργωσε τα μπαρ του νησιού) τόσο για την προβολή (την παρακολουθήσαμε μόνο 20 άτομα...) όσο και για την δράση του προηγούμενου Σαββάτου.
Έχει μεγάλη αξία η προσπάθεια αυτή και ΜΠΡΑΒΟ στην Ελένη, αν και θα είχε μεγαλύτερη αξία αν συμμετείχαν και άλλες ελληνικές πόλεις, ιδίως οι μεγάλες (ο Κακλαμάνης το πήρε αργά χαμπάρι, φαίνεται δεν του" γέμιζε" επικοινωνιακά το μα΄τι αυτή η εκδήλωση και έσβυσε τα φώτα του Δημαρχείου και στο Λυκαβηττό...).