Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Εντυπωσεις από το 8ο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ

Καταρχας οφειλω να πω οτι ηταν πολυ καλη η πρωτοβουλια του ΠΑΣΟΚ να καλεσει bloggers να παρακολουθησουν το συνεδριο του. Παναγιωτη, ευχαριστω για την προσκληση.



Το πρωτο που θελω να πω ειναι οτι χαρηκα ιδιαιτερα που γνωρισα ανθρωπους με τους οποιους εχουμε καποιες κοινες αγωνιες σε πολλα θεματα και τους οποιους δεν ηξερα από κοντα. Την Ελενη, τις δυο Κατερινες, την Μαριαννα, την Καιτη, το Στελιο, τη Ντινα, τον Αλεκο, την Αγγελικη, την Ελλη, το Στεφανο, τον Πετρο, τον Μιχαλη, τον Δημητρη, το Γιωργο, το Θοδωρο και αρκετους αλλους. Και ξαναειδα τον Παναγιωτη και το Τζονακο.
Ας ελπισουμε καποια στιγμη να γινουν περισσοτεροι ανθρωποι σαν αυτους μεσα στα κομματα και ειδικα στο ΠΑΣΟΚ. Σιγουρα θα γινει καλυτερο.


Θα πω λιγα πραγματα στην αρχη, ως αφορμη για κουβεντα.


  • Μου δημιουργηθηκε η εντυπωση ότι το ΠΑΣΟΚ, με βαση τους συνεδρους, είναι αρκετα γερασμενο κομμα. Πολλοι λιγοι στις ηλικιες 25-35 και ελαχιστοι κατω των 25. (γι αυτό και σε προηγουμενο ποστ το ειχα παρομοιασει με «δημοσια υπηρεσια»)
  • Απογοητευση από πολλα λεγομενα «κορυφαια» στελεχη, όπως πχ την Διαμαντοπουλου και τη Γεννηματα (η οποια απορω πως βγηκε 1η σε σταυρους για το Εθνικο Συμβουλιο. ΗΜΑΡΤΟΝ!). Μια σκετη φλυαρια χωρις καμια ουσια.
  • Αλλα και αρκετοι που ειχαν να πουν πραγματα, όπως ο Παγκαλος. Δυστυχως αρκετα εως πολύ μεγαλοι σε ηλικια. Μου αρεσε επισης ο Αντωνης ο Κοτσακας, ο Μιμης ο Ανδρουλακης, ο Σκανδαλιδης, φυσικα ο Αντωνης ο Καρρας.
  • Ενιωσα ότι πολλα στελεχη δεν ξερουν πώς να συμπεριφερθουν στην αντιπολιτευση. Τουλαχιστον ας μην βαζουν τρικλοποδιες σε ανθρωπους που κατι προσπαθουν.
  • Δεν μου αρεσε για πολλοστη φορα η μαχη της λιστας για ένα οργανο αμφιβολου αποτελεσματικοτητας στη σημερινη Ελλαδα.
  • Δεν μου αρεσε η προβολη υποψηφιων με γιαπικο τροπο, όπως να εχουν τυπωσει εκατονταδες καρτες και να τις μοιραζουν σε αγνωστους. Ευτυχως σε μενα δεν εδωσαν γιατι ημουν παρατηρητης.
  • Ημουν από τους λιγους που παρακολουθησαν για πολλη ωρα τις ομιλιες (ξερω, ειμαι μαζοχας ωρες ωρες). Η αιθουσα ηταν απελπιστικα αδεια για πολλες ωρες. Πολλοι ηταν στους διαδρομους και περιφερονταν για τα «ψηφαλακια».
  • Πολύ ωραιες συζητησεις εγιναν εκτος της αιθουσας των ομιλιων, στα τραπεζια διαλογου. Συμμετειχα και μου αρεσε η κουβεντα περι «πολιτικης και διαδικτυου» με πολύ ενδιαφεροντες ομιλητες. (ποστ περι του θεματος εχει κανει ο Τζονακος εδώ). Κατά τη γνωμη μου τετοιες συζητησεις θα επρεπε να είναι εκτος συνεδριου.
  • Πολυ καλα οργανωμενη ηταν η πρωτοβουλια του e-forum, και με αρκετα καλη απηχηση. Μπραβο σε ολους σας.
  • Ενιωσα ότι πολλα περισσοτερα εχουν να πουν απλοι ανθρωποι από αρκετα προβεβλημενα πολιτικα στελεχη.
  • Δεν μου αρεσε η ατμοσφαιρα γηπεδου, όταν μιλουσε ο Παπανδρεου. Και επισης τα συνθηματα ηταν τουλαχιστον αστεια (ακου «νατος, νατος ο πρωθυπουργος»!!!)
  • Ο Παπανδρεου ηταν παραπανω από ότι περιμενα καλος. (εδώ να σημειωσω ότι παρακολουθησα την δευτερη ομιλια του το Σαββατο το βραδυ). Αλλα δυστυχως μοιαζει σαν τη μυγα μες το γαλα σε αυτό το κομμα, ετσι όπως εκρινα με βαση τα οσα ειδα. Εχει καλες προτασεις και αυτό με την ανανεωση του Πολιτικου Συμβουλιου, ετυχε θερμης υποδοχης από τον κοσμο.
  • Δεν πολυκαταλαβα γιατι ασχολουνται τοσο πολύ με το Συνασπισμο και τον Τσιπρα. Σιγα τα ωα.
  • Μου εκανε εντυπωση ότι ο Βενιζελος παρακολουθουσε την ομιλια του προεδρου του κομματος του, σα να ηταν ξενος. Φανταζομαι ότι και ο Ζαγοριτης της ΝΔ καπως αναλογα θα φεροταν.
  • Για μενα πολύ συγκινητικη στιγμη ηταν όταν μιλησε αυτος ο αγωνιστης, είναι η μονη φωτογραφια που θα βαλω από οσες τραβηξα. Και για οσους τυχον δεν τον αναγνωριζουν γιατι η φωτογραφια δεν είναι και τοσο καλη, είναι ο Κυπριος Βασσος Λυσσαριδης. (όταν μιλησε για τον Πενταδακτυλο, ενιωσα παρα πολύ περιεργα)










Σαν τελευταιο συμπερασμα, να πω οτι το συνεδριο αυτο ηταν αρκετα καλυτερο απο οσα ειχα λαβει μερος παλαιοτερα ως εκλεγμενος συνεδρος. Ειδικα απο το τελευταιο που ειχα συμμετασχει το 1996, καμια συγκριση.

Δεν θελω να κουρασω με περισσοτερα, οποιος θελει να συζητησουμε ευχαριστως να τον ακουσω.

Κατι τελευταιο. Ένα εχω συνηδειτοποιησει πλεον, ότι χρειαζεται αγωνας από ολους μας για ένα καλυτερο αυριο. Τιποτα δεν θα κερδηθει και δεν θα μας το προσφερουν στο πιατο. Ας δειξουμε επιτελους ότι αντιδρουμε σε πραγματα που δεν είναι καλα για μας. Και ας μην περιμενουμε παντα από τους αλλους να βγαλουν το φιδι από την τρυπα. Μεθαυριο εχει απεργια, remember?

17 σχόλια:

patsiouri είπε...

Πω πω, από το Τζονάκο έχομαι, το κεφάλι μου έχει γίνει σούπα!!

marianaonice είπε...

Δεν ξέρω άλλά όταν βγήκε πρώτη σε σταυρούς για το Εθνικο Συμβούλιο η Γεννηματά, τότε επέτρεψέ μου να έχω πολλές αμφιβολίες ότι βαδίζουν σε σωστό δρόμο! επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη και ανακυκλώνουν ανθρώπους που ολοφάνερα διεκδικούν μια θέση στον πράσινο ήλιο, για τον εαυτούλη τους! Οικογενειοκρατία στο έπακρον!! Και μη μου πεις ότι η Γεννηματά παλεύει για τα δίκαια του κόσμου, γιατί θα γελάσω...
Φοβάμαι Αντώνη ότι είναι πολύ μακρύς ακόμη ο δρόμος για αλλαγή επί της ουσίας! Φθαρμένοι άνθρωποι, φθαρμένες τακτικές, τι να σου κάνει ένας Γιώργος, ακόμη και αν αυτός δεν έχει φθαρεί ακόμη;;
Τέλος πάντων τι να πω! Η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Ίσως κάποτε να έρθουν και καλλίτερες μέρες....
Καλό ξημέρωμα και καλή ξεκούραση φίλε μου.

tzonakos είπε...

Μπράβο ρε Αντώνη, μπράβο !
Ετσι. Ρε μπάς κι είμαστε συγγενείς τίποτα ;
Και καλά έκανες και παρακολούθησες τις ομιλίες, κι εγω άκουσα αρκετυά και θα θελα να ακούσω περισσότερα.
Τελικά η αισιοδοξία γύρισε σε ενα ανάμικτο συναίσθημα. Δεν αλλάζουν τα πράγματα απο τη μιά μέρα στην άλλη.
Ποτέ δεν ξέρεις όμως.
Δες τον προβληματισμό στην συζήτηση στο θέμα του Παλλαντζά. ( thelonapo.blogspot )
Συμφωνούμε, με τα ίδια μάτια βλέπουμε, και μακάρι να είχε το ΠΑΣΟΚ πολλούς σαν τα παιδιά που είμαστε στο περίπτερο του eforum.
...
Περισσότερα απο κοντά.

αντωνης είπε...

καλημερα σε ολους
@πατσιουρι, περαστικα!
@Μαριαννα μου, αν δεν βαδιζουν σε σωστο δρομο κακο του κεφαλιου τους ειναι. Θα το παλεψουμε και οπου βγει.
@Τζονακο, θα τα λεμε ρε φιλε ετσι και αλλιως. Ειδα τι γραφετε στου Στεφανου. Μαλλον θελει ακομα πιο τολμηρες αποφασεις απο τον Παπανδρεου, αυτη την εντυπωση εχω.

Βάσσια είπε...

Αντώνη :-)

Σε πολλά συμφωνώ μαζί σου (γερασμένοι, περί Φώφης και άλλων) σε άλλα όχι.
Διαβάζοντας και ακούγοντας περί αυτού του συνεδρίου, δεν έμεινα ικανοποιημένη.

Πιστεύω, και το έγραψα και στον Τζονάκο, ότι κάτι δεν πάει καλά.
Πάντα κατά την προσωπική μου άποψη.

Σε θαυμάζω που παρακολούθησες τόσες ημέρες και μας ενημερώνεις εδώ.

Δεν θα γράψω περισσότερα.
Έω πολλά στο μυαλό μου για το ΠΑΣΟΚ, δεν σου κρύβω ότι (προερχόμενη κι από οικογένεια που το ΠΑΣΟΚ ήταν και για κάποιους είναι ακόμα το ΜΟΝΟ κόμμα) νιώθω λυπημένη και απογοητευμένη.

Θα περιμένω μέχρι την ώρα που θα ξαναπάμε στην κάλπη, μήπως και βρω τη χαμένη μου πίστη, βρε Αντώνη, στο κόμμα των νεανικών μου χρόνων.

(σόρυ για την γκρίνια).
:-)

NdN είπε...

Καλησπέρα Καρντάσι,

Ας αρχίσω λέγοντας ότι λυπήθηκα που δεν ήμουν και εγώ εκεί. Θα δωθούν κι άλλες ευκαιρίες να τα πούμε από κοντά, αλλά το συνέδριο ληταν μία πολύ καλή.

Πολυ κατατοπιστική η περιγραφή σου. Είναι κρίμα πάντως να υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και που κατά τα φαινόμενα μπορούν να βοηθήσουν και να βλέπουμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους. Για την μάχη της λιστας και την εκλογή στο Εθνικό Συμβούλιο, θα γράψω αυτα που έγραψα και στον Τζονάκο. Οταν λέει ο ΓΑΠ «δεν θέλω κανέναν δίπλα μου με (ένοχο) κυβερνητικό παρελθόν και την ίδια ώρα κάποιοι μοιράζουν λίστες, είναι δεδομένο ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν θα αναφερθώ καν σε ονόματα, απλά θα πω ότι περίμενα κάποιοι να κάνουν πίσω μόνοι τους. Δεν έκαναν και επομένως η λύση είναι να τους κλωτσήσουμε. Τελος πάντων, ο αγώνας ακόμα δεν τελείωσε και από τη στιγμή που αποφασίσαμε να συμμετέχουμε θα μείνουμε μέχρι τέλους.

Ακόμα κάτι. Το πως παρακολουθούσε ο βενιζέλος την ομιλία του Γιώργου δεν το είδα. Αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι η ομιλία του ήταν πολύ καλη. Αυτός έδειξε να έχει καταλαβει για ποιο λόγο έχασε. Αν όμως ρίξεις μια ματιά στην «λιστα» στου ρεύματος, θα καταλάβεις ότι οι οπαδοί του ακόμα δεμ κατάλαβαν.Μάλλον ετοιμάζονται για την επόμενη «επόμενη μέρα».

αντωνης είπε...

Βασια καλησπερα! Καταρχας οπως σου εχω ξαναπει χαιρομαι να συζηταω τετοια θεματα μαζι σου. Ειναι καλο το οτι δεν συμφωνουμε σε ολα.
Ειναι σιγουρο οτι καποια πραγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν πανε καλα, για αλλους λιγοτερα για αλλους περισσοτερα.
Απογοητευμενη εχεις τα δικια σου να αισθανεσαι.
Και κατι τελευταιο, η ανταλλαγη αποψεων δεν ειναι σε καμια περιπτωση γκρινια.
Να εισαι καλα (και δεν το λεω επειδη καποτε πιστευες σε αυτο το κομμα, αυτο ειναι δευτερευον. Το λεω γι' αυτο που καταλαβαινω απο οσα γραφεις)
:)))

αντωνης είπε...

Καρντασοπαιδο καλησπερα.
2-3 πραγματακια θα πω, γιατι στα περισσοτερα συμφωνουμε. Θελει πολυς κοσμος κλωτσιες απο εκει μεσα.
Σχολιασα εδω μονο ομιλιες που ακουσα και ειδα. Την ομιλια του Βενιζελου δεν την ειδα και δεν ξερω τι ειπε, γιατι δεν ειχα κατεβει την Πεμπτη που ηταν η πρωτη μερα του συνεδριου.

Ελπιζω να γινουμε περισσοτεροι καποια στιγμη φιλε.
:)

katerina είπε...

Ξεκίνησα και εγω να σου γράψω τα διάφορα μου.
Αλλά Αντώνη μου δεν θα το κάνω, όχι τώρα, όχι ακόμα.
Αυτό όμως που θέλω να σου πω είναι το πόσο χάρηκα που τα είπαμε, αυτό ειναι η μόνη σίγουρη αλήθεια μου. Οι άλλες .....ταξινομούνται.
Ή και αλλοιωνονται.
Να εισαι καλά. Τα ξαναλέμε.

αντωνης είπε...

Κατερινα, ηταν το πρωτο (και ισως πιο ομορφο απο ολα)που εγραψα στο ποστ αυτο. Και εγω χαρηκα που σε γνωρισα
:)

Elli είπε...

εμένα δεν χάρηκες που με γνώρισες?
:(

αντωνης είπε...

Αχ βρε Ελλη, χιλια συγνωμη. Ο δαιμων του blog. Εκει που εγραψα τη δευτερη φορα το Ελενη, εσενα εννοουσα. Διορθωνω αμεσως.
Φιλια!!!

tzonakos είπε...

! Oxι ρε γμτ !
Εχασα την Ελλη ; Και να φανταστείς πόσο ήθελα να τη γνωρίσω. Αχ βρε Αντώνη εσυ φταίς λέμε :Ρ

αντωνης είπε...

Τζονακο, την Ελλη την ειδαμε οταν ελειπες το Σαββατο το μεσημερακι!
Αλλά ως γνωστον, εγω φταιω!!!

Elli είπε...

Σάββατο βράδυ αλλά δεν πειράζει!!!
Next time tzonako :)

tzonakos είπε...

Για κάτσε, Σάββατο βράδι κατέβηκα ξανά... τεσπα, οκ next time κι ελπίζω οχι next Synedrio δηλαδη σε κανα χρόνο :)
Εκτός κι αν τύχει νωρίτερα κάτι.

Να σας πω την αλήθεια, δεν περίμενα οτι 4-5 μέρες μετά το Συνέδριο θα "πέσει" τόσο πολύ το πράγμα. Θα μ πεις, και τι περίμενα, να βρισκόμαστε κάθε μέρα ;
Εγω θα γυρνάω στο εξής πιο συχνά στις τοπικές οργανώσεις εδω και όπου μπορώ. Απαρατήρητος όπως πάντα, χαχαχα.
Ωπ, Αντόνιο εχεις μια φωτογραφία μου απο το Συνέδριο ;

αντωνης είπε...

ναι Τζονακο, εχω αλλά δεν ειναι τοσο καλες.
Εχει πολυ καλες ο Κωστας στο chouvi.blogspot.com

και το συνεδριο γινεται καθε 3 χρονια και οχι καθε χρονο ΡΡΡ