Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

μερικα σχολιακια

* Δεν εχω γραψει καθολου για τις προσφατες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ. Πρωτη αντιδραση και δεν το κρυβω ηταν ενα "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ". Κοιτωντας με λιγο πιο ψυχραιμη ματια τα πραγματα, εξακολουθω να μην θεωρω λαθος την αποφαση του Παπανδρεου. Αλλά δεν αρκει αυτο για να ειμαι ικανοποιημενος απο ενα κομμα που συμπαθω. "Για να γυρισει ο ηλιος, θελει δουλεια πολλη" που λεγαμε και παλιοτερα.
Και δεν ειμαι σιγουρος πλεον αν μπορει αυτο το κομμα να επανελθει σε καποιες αρχες που το καθορισαν για παρα πολλα χρονια. Αυτο για μενα συμβαινει επειδη υπαρχει πλεον πολλη σαπιλα στο εσωτερικο του. Και μαλλον γι' αυτο δεν μπορει να ορθοποδησει. Αυτη ειναι η γνωμη μου.
Παρολα αυτα πιστευω οτι το θεμα ειναι ησσονος σημασιας και γι' αυτο θα περασω σε μερικα πολυ πιο σημαντικα.

* Βγηκε προχθες ο προεδρος της ΔΕΗ και εξηγγειλε νεα αυξηση στα τιμολογια 7% απο την 1/7 και αλλο ενα 9% στις αρχες του 2009. Μεγαλε, δεν γυρνας στα μπουζι και στα injection λεω εγω; Αντε μην πω τιποτα βαρυτερο.
Και οταν η κυβερνηση λεει οτι πολεμαει την ακριβεια (πως αληθεια μπορει να γινει κατι τετοιο, οταν ο αρμοδιος υπουργος ηταν επιχειρηματιας πριν ειναι ενα ερωτημα), τοτε να κοιταξει πρωτα απ' ολα να μην αυξανει τα τιμολογια των ΔΕΚΟ. Αλλιως μας δουλευει και απλα εμεις το ανεχομαστε. Ταχα γιατι δεν υπαρχει αντιπολιτευση.
Ομως το θεμα της ακριβειας και της φτωχειας φιλοι δεν ειναι κομματικο. Απλα χρησιμοποιουμε για πολλοστη φορα οποια δικαιολογια μας ερθει για να αποποιηθουμε τις ευθυνες μας. Και να τις ριξουμε σε κατι αλλο, τους κακους πολιτικους ή τους κακους συνδικαλιστες. Τους οποιους ομως εμεις εκλεγουμε.
Κανονικα οι συνδικαλισταραδες της ΔΕΗ θα επρεπε να απεργουν απο χθες επ' αοριστον. Αλλιως ειναι για μενα συνενοχοι. Αλλά αυτο μαλλον θα γινοταν σε μια σοβαρη χωρα.


* Οι ανθρωποι περσι ειχαν τις φωτιες, φετος το σεισμο. Και ερχονται οι τοπικοι αρχοντες να συναντηθουν με την κυβερνηση και τους την επεσαν τα ΜΑΤ γιατι λεει πηγαν στο Μαξιμου αντι για να πανε στη Βουλη. Ρε σεις, καμια τσιπα πια;;; Φασιστες ε φασιστες!!!

* Μεσα στην εβδομαδα που μας ερχεται θα υπαρξει συλλαλητηριο εναντια στην ακριβεια. Εκει ειμαι πραγματικα περιεργος να δω ποσοι θα σηκωθουμε απο τον καναπε μας για να συμμετασχουμε.
Η θεση μου ειναι οτι αν δεν ειναι εκει πολυς κοσμος, θα ειμαστε για αλλη μια φορα αξιοι της μοιρας μας. Και δεν θα μας φταιει κανενας αλλος.

* Πιστευω οτι για το θεμα της ακριβειας, θα πρεπει η σταση μας ως καταναλωτες θα επρεπε να ειναι η εξης: Μποϋκοταζ ανα εταιρεια και οχι ανα προϊον. Πχ. ενα μηνα κανεις δεν αγοραζει τιποτα απο την ταδε εταιρεια. Ή αλλο παραδειγμα: Κανεις δεν βαζει βενζινη απο την ταδε εταιρεια. Ετσι και δεν μπορει να υπαρξει καποιος που να πει οτι δεν μπορω χωρις το ταδε προϊον, αρα δεν συμμετεχω. Και εκει θα φανει πραγματικα και το αν εχουμε θεληση να κανουμε κατι ουσιαστικο και οχι μαχη εναντια στους ανεμομυλους.

16 σχόλια:

Laplace είπε...

συμφωνω για ακριβεια κ μπουκοταζ..
κ για τους φασιστες..
για Γιωργο,ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΑΡΗΚΑ κ περιμενω διαγραφη του Παγκαλου,Διαμαντοπουλου,Βενιζελου κ λοιπων αρπαχτικών..
καλο ΣΚ φιλαρα

marianaonice είπε...

Φίλε Αντώνη
Εγώ είμαι λίγο επιφυλακτική για αυτές τις τόσο ριζικές τομές αν πρέπει σ΄ αυτή τη φάση να γίνουν...Φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συσπείρωση για να ορθοποδήσει... Συμφωνώ όμως ότι συσπείρωση με τη σαπίλα δεν γίνεται! Γι΄αυτό και πρέπει να αφαιρεθεί το σάπιο κομμάτι. Για το Σημίτη όμως οι απόψεις είναι διχασμένες και ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ τον θεωρεί πετυχημένο. Υπήρξε και πρωθυπουργός άλλωστε επί 8 έτη.
Μήπως έτσι αποδυναμώνεται το ίδιο το κόμμα που τον στήριξε και τον έκανε και πρωθυπουργό;; Απλά ένα ερώτημα βάζω. Και εγώ δεν ξέρω και για τίποτε δεν είμαι σίγουρη.
Σίγουρα αυτά θέλουν το χρόνο τους για να καταλαγιάσει η τρικυμία και να φανεί το αποτέλεσμα... Ας περιμένουμε λοιπόν.

Για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ μην απορείς. Αναμενόμενες ήταν και όχι μόνο στη ΔΕΗ. Έρχονται και αλλού!
Το θέμα της ακρίβεις δεν είναι σίγουρα κομματικό, όμως Αντώνη τα κόμματα, και μάλιστα της αντιπολίτευσης μπορούν να οργανώσουν την αντίδρασή μας και να τη διοχετεύσουν σε μορφές πάλης όπως συλλαλητήρια, απεργίες κλπ. Όταν λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βουλιάζει τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες... Κάποιος πρέπει να οδηγήσει και να ξυπνήσει το κοπάδι!!

Καλά τα λες!! Φασίστες!! Όσο για τσίπα, τι είναι αυτό δεν το ξέρουν!!

Για το συλλαλητήριο πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και πράγματι αν ο κόσμος αδιαφορήσει τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Τέλος ναι συμφωνώ το μποϋκοτάζ ανά εταιρεία ίσως είναι πιο αποτελεσματικό! Αν και νομίζω ότι και αυτό είναι ανέφικτο, αφού δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας!

Καλά τα λες Αντώνη, έστω και αν οι περισσότεροι προτιμάμε τον καναπέ μας!!
Καλό σου βράδυ :))

αντωνης είπε...

@ρομποτακο, αν συμφωνεις ελπιζω να συμμετεχεις και εσυ στο συλλαλητηριο που εχει οργανωθει.

Οσο για το Γιωργο, εχω αρχισει και σκεφτομαι μηπως ειναι καλυτερο να κανει κατι μονος του μακρια απο τη σαπιλα.

@Μαριαννα, δεν ξερω τι ειναι καλο και τι οχι. Η διαφωνια μου με την 2η τετραετια του σημιτη ειναι δεδομενη και δεν θυμαμαι αν το εχω ξαναγραψει εδω.

Αν οι ηγεσιες των οποιων κομματων (τις οποιες μαλλον δεν αγγιζει η ακριβεια και η φτωχεια) δεν αντιδρουν, εμεις γιατι οχι;;; Τι αλλο πρεπει να περιμενουμε δηλαδη;

Οποιος προτιμαει τον καναπε του Μαριαννα μου, για μενα (και θα ειμαι πολυ σκληρος εδω) δεν εχει δικαιωμα να διαμαρτυρεται.
Βαρεθηκα τους διαμαρτυρομενους απο τον καναπε τους και πολυ περισσοτερο απο το πληκτρολογιο τους. ΑΜΑΝ πια με τους επαναστατες του κ*λου. Ας κατσουν στη γωνιτσα τους και ας βγαλουν το σκασμο.
(σορι για το υφος, προφανως και δεν αφορα εσενα. Αλλά εχω κουραστει με τους κουραμπιεδες)


Καλο βραδυ!

marianaonice είπε...

Σωστά όσα λες για τις ηγεσίες των κομμάτων που δεν τους αγγίζει η ακρίβεια και η φτώχεια!
Όμως Αντώνη μου το ερώτημα το δικό μου είναι εμείς πως θα αντιδράσουμε; Ποιός δηλαδή φορέας θα αναλάβει να μας οργανώσει!! Αυτό εννοώ και σαφώς και εγώ θυμώνω με όλη αυτή την παθητική στάση μας σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας!
:)

Nikos Lioliopoulos είπε...

Πολύ φοβάμαι φίλε ότι η κατάσταση είναι μη αντιστρέψιμη για το Πασοκ.
Βέβαια για να μια ειλικρινής η πρώτη μου αντίδραση και μένα ήταν επιτέλους!
Για τη Δεη συμφωνώ απόλυτα. Η ανυποληψία του Πασοκ είναι ένα καλό άλοθι. Μια καλή δικαιολογία για την αδράνεια μας, ως πολίτες.
Τώρα για την πρόταση σου , για μποϊκοτάζ κατά εταιρία, δεν είναι εφαρμόσιμο, γιατί μποϊκοτάροντας μια ωφελούνται οι άλλες, όπου βέβαια δεν υπάρχει ανταγωνισμός.
Αυτά.

αντωνης είπε...

Μαριαννα μου, την αλλη βδομαδα διοργανωνεται συλλαλητηριο απο τις συνδικαλιστικες και τις καταναλωτικες οργανωσεις (δεν εξεταζω αυτη τη στιγμη τα στραβα τους) κατα της ακριβειας. Αν κατσουμε σπιτι μας προφασιζομενοι διαφορες δικαιολογιες και παλι, τοτε θα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας για πολλοστη φορα.
Και το θεμα της ακριβειας των προϊοντων ειναι υπερανω κομματων νομιζω.
Εγω παντως θα ειμαι εκει.

αντωνης είπε...

Φιλε Νικο, δεν λεω οτι η προταση που κατεθεσα ειναι εφαρμοσιμη 100% ή οτι αυτη ειναι η πιο σωστη. Απλα τη σκεψη μου βαζω, γιατι καπως πρεπει να αντιδρασουμε.

Και κατι που σου εχω ζητησει και σε μια αλλη παρομοια κουβεντα. Επειδη εχεις την καθημερινη εμπειρια λογω της δουλειας σου, γραψε σε παρακαλω ενα ποστ στο μπλογκ σου για την τιμη που παιρνετε στα προϊοντα που παραγετε για να κανουμε τη συγκριση με τις τιμες που πληρωνουμε εμεις οι καταναλωτες. Θεωρω οτι ειναι πολυ χρησιμο να ξερουμε.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Αντωνη, ενδιαφέρουσα η πρόταση σου και θα το κάνω αφού συγκεντρώσω στοιχεία. Εγω η αλήθεια είναι οτι καλλιεργώ βιομηχανικά προϊόντα(τεύτλα. βιομ ντομάτα, βαμβακι) που δεν πάνε στα ράφια. Παντςς στα νωπά(φρούτα λαχανικά, γάλα κλπ) δεν υπάρχει κάποια άνοδος της τιμής παραγωγού. Και βέβαια η ψαλίδα τιμής παραγωγού –τιμής καταναλωτή έχει εκτοξευτει. Οι μεσάζοντες θησαυρίζουν .Άνοδος τιμής υπάρχει μόνο στα δημητριακά .Βεβαια την όποια διαφορά στα έσοδα μας την εξανέμισε η αδικαιολόγητη άνοδος των τιμών λιπασμάτων και ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου.
σ.σ. Θα έχαναν ευκαιρία αυτοί!

αντωνης είπε...

Νικο, και τα βιομηχανικα προϊοντα ομως με καποιο τροπο καταληγουν στο ραφι. Πχ απο τη βιομ.ντοματα φτιαχνουν σαλτσες (ή κανω λαθος;)
Και εκει δεν παιρνατε καποια τιμη πριν και καποια σημερα;
Βεβαια εκει μαλλον ειναι πιο μεγαλο το κυκλωμα και ειναι δυσκολο να βγαλουμε ευκολα συμπερασμα.

Θα περιμενω με ενδιαφερον.

tractatus είπε...

Αντώνη...δεν είναι ήσσονος σημασίας γιατί απο αυτά κι απο εκείνα έχει προκύψει ο λογαριασμός της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των λιμανιών και σύντομα θα προκύψουν κι άλλα...Και ξέρεις αφού λές:
"Αλλά δεν αρκει αυτο για να ειμαι ικανοποιημενος απο ενα κομμα που συμπαθω. "Για να γυρισει ο ηλιος, θελει δουλεια πολλη" που λεγαμε και παλιοτερα"
κι αφού: "Και δεν ειμαι σιγουρος πλεον αν μπορει αυτο το κομμα να επανελθει σε καποιες αρχες που το καθορισαν για παρα πολλα χρονια. Αυτο για μενα συμβαινει επειδη υπαρχει πλεον πολλη σαπιλα στο εσωτερικο του" τότε τι επιτέλους και καλά τα έκανε ο ΓΑΠ... αυτό ήταν το πρόβλημα για μήπως η Λιασαβώνα που τελικά δεν θα εφαρμοστεί....Οσο για την εργασοθεραπεία έπρεπε να είχε αρχίσει και γίνει για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απο τότε που ανέλαβε...να οργώνουν τη χώρα, να γίνονται συνελεύσεις, να μοιράζουν φυλλάδια στο δρόμο, να επισκέπτονται εργασιακόύς χώρους, να κάνουν happenings στους δρόμους και να δίνουν εναλλακτική πρόταση στον κόσμο....έπρεπε δλδ να έχει εφευρεθεί ο Τσίπρας και να διαγραφεί ο Σημίτης για να το καταλάβουμε...Δυστυχώς Αντώνη μου..."για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ" και σπρώξιμο απο όλλους και συνέχεια...το πρόβλημα δεν είναι οι Αλλοι αλλά ΕΜΕΙΣ...ολοι ΕΜΕΙΣ κι όχιει οι Αλλοι -αυτοί...

αντωνης είπε...

Ελενη, φυσικα και δεν διαφωνω μαζι σου. Σε τιποτα.

: )))

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψή σου για το μποΪκοτάζ των εταιριών και όχι των προϊόντων. Το ολιγοπώλιο στην Ελλάδα, έχει σπάσει το φράγμο της ενδοσυνενόησης, και κάτω από την απουσία του ελέγχου, κερδοσκοπούν αισχρά σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή.
Όσο για το "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ".
Θα διαφωνήσω μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κίνημα και θα πω άλλο τραγούδι.
"Δυο γιους είχες μανούλα μου δυο δέντρα δυο ποτάμια
δυο κάστρα Βενετσιάνικα δυο δυόσμους δυο λαχτάρες
Ένας για την ανατολή κι ο άλλος για τη δύση
κι εσύ στη μέση μοναχή μιλάς ρωτάς μιλάς ρωτάς τον ήλιο
Ήλιε που βλέπεις τα βουνά που βλέπεις τα ποτάμια
όπου θωρείς τα πάθη μας και τις φτωχές μανούλες
Αν δεις τον Παύλο φώναξε και τον Ανδρέα πες μου
μ' ένα καημό τ' ανάστησα μ' ένα λυγμό μ' ένα λυγμό τα 'γέννου
Μα 'κείνοι παίρνουνε βουνά διαβαίνουνε ποτάμια
ο ένας τον άλλο ψάχνουνε για ν' αλληλοσφαγούνε
Κι εκεί στο πιό ψηλό βουνό στην πιό ψηλή ραχούλα
σιγά κοντά πλαγιάζουνε κι όνειρο ί- κι όνειρο ίδιο βλέπουν
Στης μάνας τρέχουνε κι οι δυο το νεκρικό κρεβάτι
μαζί τα χέρια δίνουνε της κλείνουνε τα μάτια
Και τα μαχαίρια μπήγουνε βαθιά μέσα στο χώμα
κι απ' έκει ανάβλυσε νερό να πιεις να ξε- να πιεις να ξεδιψάσεις'
Έτσι γιατί κάποιες στιγμές πρέπει να θυμόμαστε από που ερχόμαστε και που πάμε.

Αννα είπε...

Εγώ πέρασα να πω μια καλημερα γιατι σημερα φευγω και θα τα ξαναπουμε μετα τις 25...
Να περνας ομορφα

αντωνης είπε...

καλα να περασεις Αννουλα!!!

kikop80 είπε...

Καλησπέρα Αντώνη!
Συμφωνώ!
Και πρέπει σωστά να κάνουμε πιο συγκεκριμένο το μποϋκοτάζ!
Όπως γίνεται τώρα δεν ιδρώνει τ' αυτί τους!

αντωνης είπε...

απο οτι διαβαζω kikop, εχουν αρχισει και αλλα blogs να γραφουν και να προτεινουν μποϋκοταζ σε συγκεκριμενες εταιρειες.