Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Μνήμες Σημίτη: ένας σκοτεινός απολογισμός

Ο κ. Κ. Σημίτης κατόρθωσε ως πρωθυπουργός να ονομάσει, με τους οικονομικούς του σχεδιασμούς, τον νεοφιλελευθερισμό εκσυγχρονισμό. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τέθηκε σε εφαρμογή ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων. Αποτέλεσμα, η Ιονική Τράπεζα να περιέλθει στην Πίστεως (σήμερα Alpha), η Ολυμπιακή να απαξιωθεί σε όφελος νεόκοπων αεροπορικών εταιρειών, ο ΟΤΕ να μείνει γυμνός για να έλθει στις μέρες μας η συνδυασμένη επέλαση Ν.Δ., Βγενόπουλου και Deutsche Telekom.

Στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης δέσποσε η -με την πλήρη κάλυψη του κ. Σημίτη- «μεταρρύθμιση» Γιαννίτση. Φρύαξε ο κόσμος και η κυβέρνηση υποχώρησε.

Το άγος του Χρηματιστηρίου της περιόδου 1999-2000, εκτός των περιουσιών που χάθηκαν, εξέθρεψε, διεύρυνε και νομιμοποίησε τα κόλπα, τις αρπαχτές, και τις τεράστιες υπεραξίες που εισέπραξαν επιτήδειοι και «επιχειρηματίες» σε βάρος των μικροεπενδυτών.

Δύο ακόμη ανακατανομές «σημάδεψαν» την περίοδο Σημίτη. Τεράστια -φαραωνικά τα έχει αποκαλέσει ο Μιχ. Παπαγιαννάκης- έργα έγιναν στην πρωτεύουσα εκτρέφοντας 3-4 μεγαλοκατασκευαστές και συντελώντας στην ενίσχυση του υδροκεφαλισμού της. Η Περιφέρεια έμεινε εκτός σημαντικών κονδυλίων και χωρίς διάχυση εισοδημάτων σ' αυτήν.

Η ανακατανομή του πλούτου χτύπησε -και το χτύπημα συνεχίζεται- τους μικρομεσαίους και τους μισθωτούς χάρη σε συνειδητές πολιτικές που έδωσαν έμφαση στην ονομαστική σύγκλιση με την Ε.Ε. (έλλειμμα, χρέος, επιτόκια κ.λπ.) και όχι στην πραγματική (μισθοί, συντάξεις κ.λπ.).

Ενα όχι εύκολα διακρινόμενο «μίσος» κατά των δημοσίων υπαλλήλων έφερε την κατάργηση της χορήγησης και στους δύο συζύγους του οικογενειακού επιδόματος για να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς με τον φόβο της δικαστικής δικαίωσης και του πολιτικού κόστους. Και τέλος, ενώ θεσπίστηκε η μερική απασχόληση και στο Δημόσιο για να καλυφθούν κενά στις κοινωνικές υπηρεσίες, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Διότι οι επιτελείς του κ. Σημίτη φοβήθηκαν ότι πολύ γρήγορα θα κυριαρχούσε το αίτημα να μετατραπεί η μερική σε πλήρη απασχόληση.

Για να προληφθούν αναφορές στο «δρυός πεσούσης» κ.λπ. υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω πολιτικές συνάντησαν πάντα την οξεία κριτική μας. Η ένταξη στην ΟΝΕ υπήρξε μέγιστο επίτευγμα. Υπερτερεί όλων των αρνητικών;


Κ.Τ.

ΣΧΟΛΙΟ: είναι ένα άρθρο στη χθεσινη Ελευθεροτυπία, το οποιο με βρίσκει σύμφωνο σε πολλά σημεια, όχι σε ολα. Θα ήθελα όποιος μπει στον κόπο να σχολιάσει ας περιοριστεί στα γραφόμενα του άρθρου.
Σε σχόλια άσχετα με το θέμα, απλά δεν θα απαντώ. Γιατί πολύ φανατισμό διάβασα αυτές τις μέρες και απλά εμένα δεν με ενδιαφέρει μία τέτοια αντιπαράθεση.
Κάτι τελευταίο: Ο τίτλος είναι από την εφημερίδα, όχι δικός μου.


33 σχόλια:

Laplace είπε...

συμφωνω με το αρθρο φιλε..πως θα γινοταν να διαφωνω?καλημερα..

Ανώνυμος είπε...

Aντώνη μου,
που οφείλεται το γεγονός, ότι ο κόσμος (και δεν μιλάω φυσικά για τα οργανωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ), δηλ. το 6-8% που κάνει τη διαφορά στην ανάδειξη της κυβέρνησης στη χώρα μας, είναι ακόμη θυμωμένο με το ΠΑΣΟΚ, και δεν ξεχνά τον θυμό του, για να επανακάμψει;
Ήδη έχεις απαντήσει με το post σου!

αντωνης είπε...

καλημερα ρομποτακο

αντωνης είπε...

Καλημερα zanzibar
Κατα τη γνωμη μου, αυτοι δεν βρισκουν πολλες διαφορες μεταξυ της κυβερνησης του Σημιτη και της κυβερνησης του Καραμανλη.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα Αντώνη, οι διαπιστώσεις αυτές, δεν είναι ακραίες.
Και κυριαρχούν σε διαβεβαιώ στην κρίσιμη κοινωνική μάζα που αυτή τη στιγμή είναι μετέωρη. Οι νοικοκύρηδες που χωρίς να είναι σοσιαλιστές ψήφιζαν Σημίτη, σήμερα ψηφίζουν Κ.Κ. τον Β' γιατί έλκονται από την σταθερότητα. Άντε να συναινέσουν σε κανένα σενάριο "μεγάλου συνασπισμού".
Εγώ, αν ήθελα να πιάσω το κλίμα χωρίς να αμαυρώσω εντελώς τα προηγούμενα -αυτό είναι το θέμα για το ΠΑΣΟΚ,θα έλεγα:
"Το 1996 βρεθήκαμε σε ένα πλαίσιο, όπου η σταθεροποίηση, η εναρμόνιση με την Ε.Ε. και η μεγέθυνση της οικονομίας ήταν το ζητούμενο.
Προσηλωθήκαμε σε αυτόν τον στόχο και είχαμε κάποια αποτελέσματα. Από την άλλη εξ' αιτίας της εμμονής μας σε αυτούς τους στόχους, δεν είδαμε το νέο κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό που στηνόταν σιγά- σιγά, δεν ανταποκρίθηκαμε στις νέες ανάγκες των "μη προνομιούχων", αλλά και κοινωνικές ομάδες που για δεκαετίες αισθάνονταν μια σχετική σταθερότητα ("Λευκά Κολλάρα", Επαγγελματοβιοτέχνες, Αγρότες)τις οδηγήσαμε -μαζί βέβαια με τις πιέσεις της νέας παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας- στην μεγαλύτερη αβεβαιότητα που ένιωσαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα χωρίς να αρνούμαστε τα θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, στο εκσυγχρονισμό κάποιων υποδομών κτλ, δηλώνουμε ότι πρέπει να κάνουνουμε κατά 180 μοίρες στροφή, γιατί άλλαξε ο κόσμος."

αντωνης είπε...

καλημερα ΚαπΚουμ.
Νομιζω οτι η αυξηση της παραγωγικοτητας (οση εγινε) δεν εφερε πολλα θετικα αποτελεσματα στους μη προνομιουχους και αυτο φαινεται σημερα ακομα πιο πολυ. Και γι' αυτο εχουμε πλεον για πρωτη φορα οσο εγω θυμαμαι την εμφανιση της φτωχειας που αφορα αρκετα ελληνικα νοικοκυρια.

tzonakos είπε...

Με αναγκάζεις ενω μπήκα online για 20 λεπτάκια να δω τα e-mails μου να μπώ σε μιά συζήτηση που δεν θέλω.
Με αναγκάζεις επειδή εισαι φίλος και αντι να πάς να πασαλειφτείς με αντηλιακό απέναντι απο μπικινοφόρες καμπυλωτές υπάρξεις κάθεσαι κι ασχολείσαι με το Σημίτη.
Οπως λέει σωστά ο ΚαπΚουμ, τότε έπρεπε να ανταποκριθούμε ως χώρα σε κάποια πράγματα. Ετσι ειναι κι ετσι πρέπει να τα δούμε.
-Αν ειχε περάσει το Ασφαλιστικό Γιαννίτση μπορεί να μήν μας καπέλωναν με το ασφαλιστικό φάνη-χάνι. Αυτο ως παρατηρηση.

Τότε ηταν ο Σημίτης αυτο ακριβώς που θέλαμε, ωστόσο αφέθηκε να πάει πιο δεξιά απο όσο έπρεπε και τα θέματα του απλού πολίτη έμειναν πίσω. Αυτο πάει στα μέιον του Σημίτη.
Αλλο ενα μείον ειναι αρκετοί απο τους συνεργάτες του. Που εγω δεν τους θέλω στο Πασοκ, ας πάνε στο πουθενά. Μην επεκταθώ σε αυτό.

- Για το Χρηματιστήριο αναρωτιέμαι αν φταίει ο Σημίτης ή ο κάθε ηλίθιος που πήγε να βγάλει τρελό κέρδος αφου το είδε καθαρά ως τζόγο ενω ξέρουμε πως τίποτα δεν εγγυάται τα κέρδη !
Εγω γιατι δεν έχασα τρελά εκατομμύρια τότε ;

- Τα 'φαραωνικά' έργα καλώς έγιναν.

- Η ανακατανομή πλούτου ας μου κάποιος αν ήταν τότε επι Σημίτη χειρότερη απο οτι ειναι σήμερα επι ΝΔ. Αν βρεθεί ΕΝΑΣ να πει ναι τότε δεν εχω να πω κατι άλλο.

- Οι ιδιωτικοποιήσεις ηταν επιταγή της ΕΕ. Αναρωτιέμαι πώς οι πολίτες μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε κατα της ΕΕ και οχι κατα των όποιων κυβερνήσεων. Με δεδομένο πια οτι η ΕΕ ολόκληρη θέλει να πάει Δεξιά θα δούμε και χειρότερα απο την γενιά των 700 ευρώ.

- Για την τακτική στα θέματα των ΔΕΚΟ εχω να πώ οτι δεν σχεδιάσθηκε καν κάποια στρατηγική αλλα όσοι ορίστηκαν να αναλάβουν τις τύχες των ΔΕΚΟ στα χέρια τους απλά πλούτισαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν για να τις αναπτύξουν.
Σε συνδυασμό με την επιταγή -πάλι- της ΕΕ για κατάργηση των μονοπωλίων και απαλλαγή του Κράτους απο επιχειρήσεις, ενα αλαλούμ επικρατεί απο το 1989 και μετά και δεν άρχισε επι Σημίτη αυτό.
Λεπτομέρειες όχι εδω για αυτο το θέμα που ειναι τε-ρά-στι-ο.

Ηθελες τέτοιο θέμα ; θα με υποστείς.
Καλη σας μερα.

αντωνης είπε...

τζονι καλημερα
(πρωτη απαντηση: σπανια πηγαινω για μπανιο στην Αττικη)
συνεχιζω

"Τότε ηταν ο Σημίτης αυτο ακριβώς που θέλαμε". Ποιοι θελαμε; Εκτος αν εννοεις την κομματικη νομενκλατουρα που για πολλους απο αυτους το μοναδικο τους μελημα ειναι η εξουσια.

"Αλλο ενα μείον ειναι αρκετοί απο τους συνεργάτες του". Συμφωνω.

"Για το Χρηματιστήριο αναρωτιέμαι αν φταίει ο Σημίτης ή ο κάθε ηλίθιος..." Οταν ο αρμοδιος υπουργος και ο διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος ελεγαν στον κοσμο να επενδυσει, οι ευθυνες τους ειναι πολυ μεγαλες.

"Τα 'φαραωνικά' έργα καλώς έγιναν". Ελλάδα δεν ειναι μονο η Αττικη ομως. Και απο ενα κομμα σαν το ΠΑΣΟΚ περιμενα περισσοτερα πραγματα για την επαρχια.

"Η ανακατανομή πλούτου ας μου κάποιος αν ήταν τότε επι Σημίτη χειρότερη απο οτι ειναι σήμερα επι ΝΔ." Οχι βεβαια, αλλά δεν εχω απαιτηση απο την κυβερνηση του Καραμαν-αλη. Αλλά απο την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ ΕΧΩ.

"Οι ιδιωτικοποιήσεις ηταν επιταγή της ΕΕ." Τοτε οι εθνικες κυβερνησεις ποιο ρολο παιζουν; Μηπως απλα ακολουθουν αυτες τις επιταγες;;;
Και αν ισχυει αυτο, τοτε θα δωσουμε δικιο στο ΚΚΕ; Παναγιά μου βόηθα.


Μια αναγκαια διευκρινιση. Οι οποιες ενστασεις αφορουν συνολικα τις κυβερνησεις Σημιτη, και οχι μονο τον ιδιο προσωπικα.

Ανώνυμος είπε...

Να βάλω μια πινελιά, αν και εγώ δεν ψήφισα ποτέ Σημίτη (Το 96 που τον συμπαθούσα προτίμησα να μπει ο ΣΥΝ στη βουλή, μετά ήρθε η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" η κατάργηση της επετηρίδας και οι προσχηματικοί διαγωνισμοί και ορκίστηκα να μην ψηφίσω ποτέ "Κεντροαριστερά", αλλά μόνον Αριστερά):
Έργα έγιναν, αλλά δεν ήταν όλα αναγκαία- βλέπε Ολυμπιακά ακίνητα.. (για μένα η Ολυμπιάδα ήταν το μεγαλύτερο λάθος του, η παρέκκλιση από τους δικούς του στόχους!)
Ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση με την Ε.Ε. ήταν το 1996 αίτημα μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Δεν ήξεραν όμως τότε τι επέλεγαν ή τέλος πάντων άλλα είχαν στο μυαλό τους.
Ο Σημίτης με θρησκευτική προσήλωση προχωρούσε σε έναν στόχο από τον οποίο τμηματικά έφευγε ο Λαός, όχι από καπρίτσιο, αλλά μετρώντας τις εμπειρίες του. Δεν ήθελε να διορθώσει τον στόχο του, πιστεύοντας ότι όσοι χάνουν, χάνουν δίκαια. Αλλά οι "κουρείς της Σίφνου" δεν είχαν και πολλά περιθώρια να γίνουν παριζιάνικα κομμωτήρια..
Το Χρηματιστήριο, οι Μήζενς και τα άλλα σκάνδαλα είναι αναμενόμενα (και πρέπει να είναι αναμενόμενα) σε αυτήν την στενή σχέση Δημοσίου Ταμείου και Επιχειρηματικών συμφερόντων.
Κάθε μέρα θα γεμίζουμε με μεγαλύτερα σκάναδαλα, γιατί έτσι δουλεύουν -ειδικά σε συνθήκες γενικότερης παρακμής- τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
ο Σημίτης και οι περί αυτόν έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα, τους λείπει η αυτοκριτική και έτσι προκαλούν όλους τους άλλους να τους επιτίθενται με μεγαλύτερη οξύτητα. Αν έκαναν την αυτοκριτική τους, θα τους αναγνώριζαν και τα θετικά τους σημεία.

αντωνης είπε...

ΚαπΚουμ, δε μπορω παρα να συμφωνησω με το σχολιο σου. Ειδικα με την τελευταια προταση. Αυτοκριτικη καμια ή τελος παντων ελαχιστη.

Αλλά καποιος λογος δεν πρεπει να υπαρχει που ουτε οι υπουργοι του δεν τον υπερασπιζονται πλεον;

tzonakos είπε...

Αντώνη δεν μπορεί να ζητάς να βγούν να τον υπερα;σπίζονται διάφοροι !
Αυτο που πρέπει τωρα ειναι ηρεμία.
Αν αρχίσουν και βγαίνουν διάφοροι όπως ο ανεκδιήγητος Κουλούρης τότε αυτο θέλουν καιτα τιβι κανάλια !
Να προβάλλουν γκρίνια που θα κάνει χειρότερη ζημιά !
Τον σκασμό να βγάλουν τώρα όλοι πρέπει !

tzonakos είπε...

Τωρα θα βγουν να κάνουν αυτοκριτική οι παπάρες ; Τώρα ;;;;;
Τόσο καιρό οι Παπουτσήδες και λοιποί απαράδεκτοι πασόκες πού ειναι ;
Τωρα να μη μιλήσουν καλύτερα.
Ας ιδιωτεύσουν, ας πάνε για καλλιέργεια ντομάτας και να γράψουν αυτοβιογραφία μετα απο 10 χρόνια.
Αυτοί που βούλιαξαν το Πασοκ δεν ειναι πασόκες.

αντωνης είπε...

Δε λεω να βγουν τωρα να μιλησουν, τωρα ισως ειναι αργα. Αλλά απο την αρχη που βγηκε ο Καραμαν-αλης λουφαξαν ολοι εκεινοι που ελυναν και εδεναν την περιοδο της κυβερνησης Σημιτη. Και αυτο δειχνει ειτε δειλια ειτε συνενοχη κατα τη γνωμη μου

Αν και για μενα ποτε δεν ειναι αργα για να ξεχωρισει η ηρα απο το σταρι.

Nikos Lioliopoulos είπε...

θέμα για πολύ συζήτηση! απαρνούμενος μέχρι τα όρια της αντοχής μου τις..."μπικινοφόρες καμπυλωτές υπάρξεις",(λόγω εργασίας βέβαια, και οχι λογω επιλογής!) επιχειρώ να προσεγγίσω το ζήτημα.

Εγω θα εμμείνω στην πολύ καλή άποψη που εχω για τον πρωθυπουργό Σημίτη, παρότι κάποια από τα ζητήματα που αναφέρεις στην ανάρτηση σου είναι ισχυρά επιχειρήματα περι του … αντιθέτου.
Για το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων παρότι είμαι γενικά υπέρ του ελάχιστου κράτους, θα συμφωνήσω ότι ήταν επιζήμιες τελικά , λογω του εντελώς λάθος πλαισίου στο οποίο έγιναν.
Για την κοινωνική ασφάλιση εχω να τον κατηγορήσω ότι δεν έκανε τίποτα. Η μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου κατηγόρια. Γιατι δεν είχε τα κότσια να κάνει.
Για το χρηματιστήριο ,όχι ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά είμαι της άποψης του Τζονακου!
Όμως δε συμφωνώ με τον λουόμενο φίλο μας Τζονάκο για τα φαραωνικά εργα .Εγκλημα τα περισσότερα. Ξερει κανεις ποσο στοίχησε το εντελώς περιττό στέγαστρο Καλατράβα;
Το μίσος για τουε δημόσιους υπαλλήλους αδυνατώ να το σχολιάσω γιατι εχω και γω λιγάκι…

More to come…

Α ρε κοντέ τι μας έκανες καλοκαιριάτικα!

αντωνης είπε...

Νικο, το καλυτερο σχολιο ειναι η τελευταια σου προταση

;))

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομίζω ότι ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ (το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ), μπορεί να κερδίει τους πολίτες, αν τοποθετηθεί με αξιοπιστία, χωρίς στρογγυλέματα στα βασικά ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα για όλο τον δυτικό κόσμο και βέβαια, να πείσει ότι μπορεί να κάνει τις ρήξεις αν χρειαστεί.
δείτε στο τελευταίο μου πόστ, αν θέλετε:
http://tsouknida.blogspot.com/2008/06/blog-post_15.html

Meropi είπε...

Βρε Αντώνη μου, θλίβομαι όταν βλέπω να απαξιώνεται έτσι ο Σημίτης και μάλιστα από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εγώ, αν και ψήφιζα αριστερότερα όταν ήταν ο Σημίτης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις ομολογώ ότι ήταν από τους καλύτερους πρωθυπουργούς που είχαμε (πολύ καλύτερο τον θεωρώ από το λαϊκιστή Ανδρέα). Έκανε και λάθη (και ποιος δεν έκανε;), αλλά άφησε έργο. Αν το έργο του είναι κυρίως στην πρωτεύουσα μήπως έχει να κάνει με το ότι αυτή (η πρωτεύουσα) είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη;; Άδικα του αποδίδεται ολοκληρωτικά η πτώση του Χρηματιστηρίου. Μη ξεχνάμε ότι κατά τα έτη 1999-2003 η κρίση ήταν διεθνής. Όλα τα Χρηματιστήρια έχασαν μέχρι και 80% των δεικτών τους. Ο δείκτης NASDAQ καταστράφηκε εντελώς. Ότι έγινε στην Ελλάδα έγινε παντού. Είναι λυπηρό να αναπαράγεις εσύ ένας οπαδός του ΠΑΣΟΚ αυτά που λένε οι οπαδοί της ΝΔ.
Εγώ πάντως θα θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη το Σημίτη γιατί, μεταξύ άλλων, έβαλε την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κύπρο στην Ε.Ε.

αντωνης είπε...

Μεροπη απαντω.

Ποιο το εργο της κυβερνησης Σημιτη και σε τι βοηθησε αυτο το εργο τον απλο Ελληνα πολιτη στην καθημερινοτητα του; (εξαιρω το μοναδικο πραγματικα χρησιμο εργο του Μετρο).

Σε απλα λογια, τι κερδισε ο μεσος μισθωτος απο την κυβερνηση Σημιτη;
Με παραδειγματα.

Και το οτι τα ιδια ισως λενε οι οπαδοι οποιου κομματος δεν με αφορα. Αλλωστε εγω σημερα ενας απλος ψηφοφορος ειμαι και οχι οπαδος κανενος κομματος.

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Αντώνη μου με αναγκάζεις μεσημεριάτικα να μπαίνω στην κουβέντα ενώ έχω παρατήσει 5 κοπέλες τόπλες στην πισίνα και τις αλείφει ο γιος μου αντηλιακό...
Επειδή βαριόμουνα (κι απέφευγα) να (περι)γράψω την αηδία μου σ' ευχαριστώ που με βγάζεις απ' τον κόπο!
ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!
Ή για να κυριολεκτήσω:
ΓΡΑΨΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΡΥΣΟΔΑΧΤΥΛΕ!!!
Goldfinger!
:))

αντωνης είπε...

Στελιο, απλα ετυχε να διαβασω ενα αρθρο με το οποιο συμφωνω σε πολλα απο οσα γραφει, οχι στο συνολο του.
Και ειπα να το βαλω εδω για να το συζητησουμε το θεμα χωρις φανατισμο και ακροτητες.
(και χαιρομαι πραγματικα που εχει κρατηθει αυτο)

:)))

(μπορεις να επανελθεις στις κοπελλες, μην καουν κιολας)

kikop80 είπε...

Το σχόλιό μου εδώ, όπως και αλλόυ που συνάντησα το ίδιο θέμα, είναι ένα:
ΝΑ πάει από κεί που 'ρθε και ακόμα παραπέρεα ο Θρούμπας!
Και είμαι απόλυτος!

αντωνης είπε...

kikop, οκ. Δεκτη η αποψη σου.

NdN είπε...

Καλησπέρα φίλε και επό εδώ.

Εγώ τον Σημίτη τον θεωρώ το καλύτερο Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης.

Για αρχή να πω ότι με το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων συμφωνώ απόλυτα. Και με αυτό του Σημίτη και με αυτό της ΝΔ. Πρόσεξε, λέω με το πρόγραμμα και όχι με τους όρους. Δηλαδή όπως έχω γράωει η συμφωνία ΟΤΕ-DT με βρίσκει σύμφωνο, απλά θεωρώ ότι οι Γερμανοί αγόρασαν τσάμπα. Ο λόγος που συμφωνώ με τις ιδωτικοποίησεις είναι ότι στην Ελλάδα δεν βάζαε ποτέ κάποιον που να ξέρει ως Διοικητή της εταιρίας, αλλά κάποιον αποτυχημένο πολιτευτεί. Δεν νομίζω να υπάρχει κανένα που να θεωρεί ότι ο διορισμένοπς κομματικός παράγοντας θα κάνει καλύτερη δουλειά απόκάποιον manager.

Το ασφαλιστικό Γιαννίτσι θέλει πολύ συζήτηση. Κακό ως κείμενο, αλλά βιώσιμο. Νομίζω ότι ήταν λάθος του Σημίτη, δεν το υποστηρίζω ως κίνηση. Βέναια ο Τζονάκος έχει δίκιο. Ηταν σαφώς πιο καλό για κράτος-πολίτες από αυτό που πήγε να περάσει η ΝΔ.

Στο χρηματιστήριο θα συμφωνήσω επίσης με Τζονάκο.Δεν ήταν υποχρεωτικό να παίξουν κάποιοι. Αυτό που δε θα συγχωρήσω ποτέ στην κυβέρνηση είναι ότι μέλη της Επιτροπης Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργειου Οικονομίας που λόγω θέσης είχα εσωτερική πληροφόρηση, κατάφεραν να βγάλουν πολλά χρήματα. Αυτό λέγεται κλέψιμο. Δεν είναι ενάντιο στο νόμο (δικαιούνται να κατέχουν μετοχές με βάση το νόμο), αλλά είναι ανήθικο.

Τα έργα τα στηρίζω μέχρι τελευταιου πλακακίου σε πεζοδρόμιο. Επρεπε να γίνουν και πρέπει να γίνουν κι άλλα.

Η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα έργα, το ότι μπήκε η Ελλάδα στο χάρτη είναι στα θετικά. Αρνητικά είναι οι προκλητικές συμπεριφορές ανθρώπων που δεν έιχαν ποτέ σχέση με το ΠΑΣΟΚ και απέχτησαν ξαφνικά το 1996. Ο λόγος ένας. Για να αποκτήσουν κότερα και μεζονέτες. Ο Σημίτης όχι, αλλά πολλοί από αυτούς που εμπιστεύτηκε.

αντωνης είπε...

Καλησπερα Νικολα.

Ο καλυτερος πρωθυπουργος γιατι την εκανε τοτε φιλε το 2004;

Το οτι τα κομματα δεν βαζουν managers στις ΔΕΚΟ, σημαινει οτι πρεπει να ιδιωτικοποιηθουν ή ειναι καλυτερα να μπει manager? Γιατι οι ΔΕΚΟ πρεπει να λειτουργουν και για την ασκηση καποιου ειδους κοινωνικης πολιτικης, και οχι να γινουν απλα επιχειρησεις με σκοπο το κερδος.

Για το Χρηματιστηριο ειπα τη γνωμη μου. Ηταν απαραδεκτοι ο Παπαντωνιου και ο Παπαδημος οταν εβγαιναν και ελεγαν οτι ολα ειναι καλα και καλουσαν να επενδυσει, ναι ή οχι;;;
Υπαρχει βεβαια και η ατομικη ευθυνη του καθενα που ηθελε να πλουτισει σε 4-5 μηνες, αλλά τοτε δεν επρεπε να επεμβει καποιος να συγκρατησει τους ανιδεους;

Σε τι βοηθησαν τα μεγαλα εργα την ζωη ενος μεσου μισθωτου θα μου απαντησει καποιος; (και ξαναειπα, εξαιρειται το μετρο της Αθηνας)

Η ενταξη στην ΟΝΕ και το Ευρω σε τι αλλαξε την καθημερινοτητα μου; Γιατι αν δεν με απατα η μνημη μου τοτε εγινε το πρωτο μεγαλο μπαμ στην ακριβεια.

Και πολλα αλλα θα μπορουσα να αναφερω φιλε, αλλά στο τελος οσοι δεν κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας ο,τι και αν ψηφιζουμε θα κατηγορηθουμε και για κρυφο-δεξιοι.
Ή οτι αναπαραγουμε την προπαγανδα του Ρουσοπουλου. ΗΜΑΡΤΟΝ!!!

αντωνης είπε...

Και παρακαλω, μακρια απο μενα η συγκριση της κυβερνησης Σημιτη με την κυβερνηση του Καραμαν-αλη.
Αλλά συγνωμη, εχω πολυ περισσοτερες απαιτησεις απο μια κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ σε σχεση με την αθλιοτερη κυβερνηση που θυμαμαι.

marianaonice είπε...

@Αντώνη
Το θέμα Σημίτη δεν είναι απλό. Εγώ θα έλεγα ότι συμφωνώ με το Τζονάκο, αλλά και οι απαντήσεις που του έδωσες και αυτές με καλύπτουν!
Για μένα ένα είναι γεγονός! Ότι ο Σημίτης ξεκίνησε με ορμή και πρόγραμμα για τα καλύτερα, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε μέτριος και έγινε και αντιπαθής χωρίς ίσως να φταίει για όλα τα δεινά μας αυτός! Το κυριότερο είναι αυτό που ειπώθηκε ήδη ότι δεν ήξερε να κάνει την αυτοκριτική του και όσο μπόϊ του έλειπε ίσως τόσο εγωϊσμό και υπεροψία επέδειξε! Αυτό αναίρεσε και τα θετικά του γιατί δεν μπορώ να πω ότι δεν είχε θετικά την οκταετία που κυβέρνησε την Ελλάδα.
Για το χρηματιστήριο, ανεξάρτητα του τι έκαναν οι υπουργοί του, θεωρώ ότι η Μερόπη έχει δίκιο, ότι η κρίση ήταν διεθνής!
Πιστεύω ότι τον έκαψε και η κακή επιλογή ορισμένων συνεργατών του!
Τι να πω! Μόνο ότι θλίβομαι πολύ για όλα αυτά και βλέπω ακόμη μεγαλύτερο σκοτάδι, γιατί η Ν.Δ. τώρα θριαμβεύει...

tzonakos είπε...

O NdN εμένα με κάλυψε.
Συμφωνούμε άλλωστε στα περισσότερα.

Αντώνη τα μεγάλα έργα δεν φταίει ο Σημίτης αν 4 χρόνια τώρα μένουν αραχνιασμένα κάποια στάδια κλπ κλπ.

Να θυμήσω απλά οτι εκτός απο τύπους που ειχαν εσωτερική πληροφόρηση για τις μετοχές ( ανηθικότατο το να το εκμεταλλευτούν αυτο για την πάρτη τους ) υπήρχαν και άλλοι, όπως πχ ο κος Σάλλας, της Τράπεχας Πειραιώς.
Ελεγε οτι ειναι βέβαιος πως θα πάει καλά το Χρηματιστήριο και θα ανέβει κι άλλο.
Λες και δεν ήξερε ...

Το Πασοκ εχει ανάγκη όλους όσους ειναι ΠΑΣΟΚ. Οι λαμόγιοι κάναν τη ζημιά, οι δήθεν με τα τζίπ και μεζονέτες !
Ειναι σοσιαλιστές αυτοί ;

Αυτοί που τους μίσησε ο κόσμος γι αυτο και δεν ξαναψήφισε ΠΑΣΟΚ.

...αυτά.

cinderella είπε...

Εγώ πάλι ήρθα για να ενισχύσω το δίπολο και να υποστηρίξω τον Αντώνη. Αφού οι συνάδερφοι ομιλητές Τζονάκος και NdN αλληλοϋποστηρίζονται εγώ ήρθα να πω στον νοικοκύρη πως είμαι με το μέρος του αν και με τα κυβικά του δεν έχει φόβο.
Κατ' αρχάς να πω οτι ο ισχυρισμός σας για το χρηματιστήριο δεν στέλει γιατί πολύ απλά κανένας μα κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στο εύκολο κέρδος, ειδικά μάλιστα όταν το ρίσκο έχει πέσει δραματικά. Όλος ο κόσμος, αφελέστατα πίστεψε ότι θα πλουτίσει. Οι πολιτικοί ηγέτες από την πλευρά τους που κάθε άλλο παρά αφελείς ήταν θα έπρεπε να τον προφυλάξουν. Όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά το συγκάληψαν κίολας μη αποδίδοντας ευθύνες!

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι οτι ο Σημίτης έχει πάιξει πάρα πολύ βρώμικο παιχνίδι και εξακολουθεί να το κάνει. Έδωσε το χρίσμα στο Γιώργο γιατί ήταν ο λίγότερο φθαρμένος πολιτικός και ο πιο λαοφιλής. Γλίτωσε το ΠΑΣΟΚ από την κατρακύλα του να χάσει από τη ΝΔ με 30 μονάδες διαφορά αλλά πρωτίστως έσωσε το ονοματάκι του που σε μια τέτοια ήττα θα είχε γραφτεί με μαύρα γράμματα και καμιά ιστορία δεν θα τον έσωζε. Σήμερα, επειδή βλέπει οτι ο Γιώργος δεν τσουλάει ιδιαίτερα του σκάβει το λάκκο με πολύ βρώμικους τρόπους. Αναρωτιέμαι τελικά η ρουφιάνα η ιστορία ποιον από τους δύο θα δικαιώσει; Φοβάμαι το Σημίτη. Και είναι Κρίμα!!
Αντώνη ελπίζω να μην βγήκα εκτός θέματος!!!

Υ.Γ. Στειλε μου να μου πεις τι κανόνισες με τα Χανιά!!

αντωνης είπε...

@Μαριαννα καλησπερα
Συμφωνω οτι ο Σημιτης δειχνει μια υπεροψια και αυτο δεν τον κανει συμπαθη στα ματια του κοσμου.
Στα υπολοιπα που ειπες, εχω ηδη πει τη γνωμη μου

: ))

αντωνης είπε...

@Τζονι, δεν λεω οτι τα επιχειρηματα σας δεν στερουνται βασης.
Και ξερεις οτι με σενα και το Νικο οι διαφωνιες μας ειναι πολυ λιγες για το σημερα. Και αυτο μετραει περισσοτερο απο το χθες.

:))

αντωνης είπε...

@Cindy καλησπερα.
Θα συμφωνησω εν μερει οτι αυτο που κανει ο Σημιτης δεν μου φαινεται καθαρο. Και δεν μπορω να καταλαβω ποια ειναι τα κινητρα του.

* Για τα Χανια δεν εχω καταληξει ακομα σε ξενοδοχειο. Θα σου πω τα νεα.

:)

NdN είπε...

Καλησπερα φίλε Αντώνη,

Το ΠΑΣΟΚ έμεινε 11 γεμάτα χρόνια στην εξουσία και υπήρχαν στελέχη που προκάλεσαν με τη νοοτροπία κια τη συμπεριφορά τους. Θεωρώ ότι ήταν αδύνατο να κερδίσει και άλλη τετραετία το ΠΑΣΟΚ.

Το ότι ο Σημίτης την έκανε πριν τις εκλογές του 2004 ήταν τεράστιο λάθος. Επρεπε να μείνει για να χάσει, αλλά η διαφορά ήταν περίπου στις 10 μονάδες. Οπότε πολλοί φοβήθηκαν μήπως ξαναβγούν τα μαχαίρια και βρήκαν τον ΓΑΠ που ήταν ο μοναδικός που θα περιόριζε την ήττα και που θα διαχειριζόταν πετυχημένα την επόμενη μέρα.

Το δημόσιο λόγο του status quo που επικρατεί ειναι αδύνατον να διορίσει managers στις ΔΕΚΟ. Αυτό προυποθέτει κουλτούρα μη βολέματος. Θα ήταν ιδανικό, αλλά δεν είναι εφικτό. Αυτό συμβαίνει στη Σουηδία και βλέπεις πως λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Οι ΔΕΚΟ πρεπει να λειτουργουν και για την ασκηση καποιου ειδους κοινωνικης πολιτικης, και οχι να γινουν απλα επιχειρησεις με σκοπο το κερδος. Συμφωνώ, αλλά πρέπει να είναι βιώσιμες. Και όταν ο καθένας διορίζει τους δικούς του δεν μπορεί να είναι.

Για το Χρηματιστηριο πράγματι ηταν απαραδεκτοι ο Παπαντωνιου και ο Παπαδημος οταν εβγαιναν και ελεγαν οτι ολα ειναι καλα. Αλλά σε μία ελέυεθρη αγορά (και το χρηματιστήριο είναι η κατ’εξοχήν ελεύθερη αγορά) υπάρχει κατα βάση η ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί με βάση το νόμο να επεμβει καποιος να συγκρατησει τους ανιδεους. Οποιος θέλει επενδύει. Και γι αυτό και οι μετοχές είναι ανώνυμες. Δηλώνεις όνομα μόνο στην μερίδα, στον χρηματιστηριακό κωδικό.

Τα μεγάλα έργα βοήθησαν γιατί ήρθαν και θα συνεχίσουν να έρχονατι κεφάλαια. Χωρίς αυτά θα είχαμε ερημώσει. Και επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνουν κι άλλα.

Η ενταξη στην ΟΝΕ και το Ευρω είναι αυτό που κατά βάση άλλαξε την καθημερινότητα μας. Η κούρσα των επιτοκίων, ο υψηλός δανεισμός της Ελλάδας και η τιμή του πετρελαίου θα είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποτίμηση της δραχμής. Θα χρειαζόμασταν ένα τσουβάλι πεντοχίλιαρα για να γεμίσουμε το ρεζερβουράρ. Είναι μεγάλη ιστορία η ανάλυση των θετικών στοιχέιων από την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και δεν μπορώ να την περιγράψω σε ένα σχόλιο.

Οταν λες την αληθεια και παρουσιάζεις τα γεγονότα δεν μπορεί κανένας να σε κατηγορήσει για κρυφο-δεξιο. Αυτά είναι αλήθεια, η ζωή του κόσμου άλλαξε, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να βρω μία περίοδο που η Ελλάδα και οι Ελληνες να είχαν τόσα πολλά.

αντωνης είπε...

καλησπερα Νικολα

Σε αρκετα συμφωνουμε, σε καποια διαφωνουμε.

Ειναι πολυ μεγαλη η κουβεντα και δεν εξαντλειται σε ενα σχολιο, εχεις δικιο.
Επισης νομιζω οτι ειναι μια κουβεντα που θα επρεπε να εχει γινει εδω και αρκετο καιρο μεσα στο ΠΑΣΟΚ και ειναι λαθος το οτι δεν εχει γινει.