Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

"Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ, ΟΧΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ"

(μου το εστειλε με mail ο ΚαπΚουμ και το βαζω εδω γιατι αφορα ενα θεμα που μας ποναει ολους.

Καλη δυναμη @φιλε!)


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αθήνα 10-6-2008

Δελτίο Τύπου- Διαμαρτυρία- Ανακοίνωση Κινητοποιήσεων

‘’ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ,ΟΧΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ’’

Τα Κέντρα Πρόληψης εδώ και 10 χρόνια υπάρχουν και αναπτύσσονται μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες οικονομικές και θεσμικές χάρη στο ήθος ,την ψυχή και τον επαγγελματισμό των στελεχών τους, που συνεχίζουν να εργάζονται με ζήλο στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, οργανώνοντας δομές- πρότυπα (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας 2005, 2006) και αποδεικνύοντας τα πρώτα αποτελέσματα μείωσης της ζήτησης 9% στο πληθυσμό από 18 – 24 ετών και 3,9% στο πληθυσμό 12 – 64 ετών.

Εμείς λοιπόν, οι Εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης βιώνουμε εδώ και 2 χρόνια μια ανεπανάληπτη κρίση που οφείλεται στην άρνηση της Πολιτείας και κυρίως του Υπουργείου Υγείας να καταβάλει τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού , (που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις) οδηγώντας τα σε υποβάθμιση και εξαθλίωση με τελικό στόχο ένα «προσεχτικά μελετημένο κλείσιμο».

Η πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα το αποδεικνύει:

Τα περισσότερα Κέντρα έχουν δυσκολίες στην πληρωμή ακόμα και των πάγιων εξόδων τους (πχ. ρεύμα, εργοδοτικές εισφορές), έχουν μειώσει τις δράσεις τους, έχουν σταματήσει την επιμόρφωση και επιστημονική εποπτεία του προσωπικού τους και σε κάποια από αυτά τα Κέντρα το προσωπικό έχει μείνει έως και 7 μήνες απλήρωτο!

Το τελευταίο δε διάστημα ο ΟΚΑΝΑ δεν ανανεώνει όσες τριετείς προγραμματικές συμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης λήγουν, με την πρόφαση των «γραφειοκρατικών λόγων».

Δεν έχει επιλεχθεί η φανερή επίθεση στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά η κρυφή, γιατί αυτοί που τη σχεδιάζουν δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν φανερά με όλους τους πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και τα έχουν ανάγκη : τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους νέους, τους ιερείς, τους αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν ήδη πρόβλημα οιασδήποτε φύσης (εξάρτησης από ουσίες και τεχνολογία, κακοποίησης, πένθους, ανορεξίας, βουλιμίας, κ.λ.π.)

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας: δίνουν αόριστες υποσχέσεις για θεσμικές αλλαγές χωρίς όμως δέσμευση για την χρηματοδότηση και την εξόφληση των χρεών τους, εκτοξεύουν μισόλογα αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα του έργου των Κ. Π. χωρίς όμως στοιχεία και επιχειρήματα, και συνεχίζουν να μας διαβεβαιώνουν για την εξόφληση των οφειλών τους, ενώ μέσα στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου κατέβαλαν ένα απειροελάχιστο ποσό από το χρέος τους: 8 περίπου εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να είναι στα ταμεία των Κέντρων εδώ και χρόνια.!

Από την άλλη η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτούν κατά 50% τα Κ. Π. από τους Κεντρικούς Πόρους έχουν διαμηνύσει ότι θα σταματήσουν την χρηματοδότηση και την περαιτέρω συνεργασία, αν ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν μέχρι το 2007 .

Σε λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας μέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) θα εξαπολύσει επικοινωνιακή καταιγίδα, όπως συνήθως με διάφορες εκδηλώσεις για να κοροϊδέψει τους πολίτες για τον ενδιαφέρον του για την Πρόληψη.

Εμείς ξέρουμε ότι η ουσιαστική πρόληψη ελάχιστα σχετίζεται με τη διανομή DVD, ευχολόγια, μοδάτα σποτάκια και ανιχνευτικά test στα σχολεία, όπως φαίνεται να ζητά με δηλώσεις του ο υφυπουργός υγείας στη Βουλή (30/5/2008), αλλά με την επιστημονικά στοχευμένη και συνεχή επαφή με τους ανθρώπους στην βάση της αντιμετώπισης των αιτιών που δημιουργούν κάθε είδους εξάρτηση.

Γι’ αυτό θα τους χαλάσουμε τα παραπλανητικά πανηγυράκια !

Την 26 Ιουνίου 2008, θα απεργούμε και θα διαδηλώνουμε μαζί με τους Συνάδελφους μας από όλες τις δομές Πρόληψης και Θεραπείας για :

Σοβαρή κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις σχετικές δομές, χωρίς αποκλεισμούς και ψευτο-διλήμματα του τύπου μονάδες υποκατάστασης ή στεγνά προγράμματα και πρόληψη!

Τις προηγούμενες μέρες όχι μόνο δεν θα συμμετέχουμε σε κανένα στημένο σόου - έχουμε καλέσει και τις διοικήσεις των Κ. Π. να πράξουν το ίδιο-, αλλά δεσμευόμαστε να μετατρέψουμε κάθε επικοινωνιακή εξαπάτηση σε γοερή διαμαρτυρία

Γιατί σήμερα το σύνθημα που φωνάζαμε πέρυσι «Δεν είναι μέρα γιορτής αλλά ντροπής», είναι όχι μόνο σύνθημα αλλά η ίδια η οικτρή πραγματικότητα!

Ας μη νομίζουν ότι θα απελπιστούμε και θα το βάλουμε κάτω. Η αγανάκτηση μας δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη!

Με την δύναμη αυτή απαιτούμε:

Άμεση Εξόφληση των χρεών του Υπουργείου Υγείας. Από εδώ και πέρα δεν θα δεχτούμε να συμμετάσχουμε σε κανένα διάλογο για το οποιοδήποτε σχέδιο, αν δεν λήξει η οικονομική μας ομηρία!

Συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που διοικούν τα Κέντρα, γνωρίζουν επακριβώς την προσφορά τους, είναι κατά νόμο υπεύθυνοι για αυτά και έχουν πολλούς άλλους τρόπους να πιέσουν το Υπουργείο Υγείας εκτός από το σταμάτημα της χρηματοδότησης και της συνεργασίας!

Απαιτούμε άμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και θα προβλέπει πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων σήμερα στην Πρόληψη.

Η Αντίσταση στην Παθητικότητα και την Αδιαφορία είναι το αντίδοτο για Κάθε Εξάρτηση και με τον αγώνα μας κάνουμε την πιο σημαντική δράση Πρόληψης!

20 σχόλια:

Laplace είπε...

4 χρονια ακουμε οτι ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ κλπ κ σε αυτο το θεμα κ ακομα???

τρομαρα τους,τρομαρα μας...

marianaonice είπε...

Αντώνη
Όπως σε όλους τους τομείς το κράτος αυτό τα έχει κάνει μπάχαλο, έτσι και στο θέμα των ναρκωτικών δεν μπορεί να είναι καλύτερο!
Άλλωστε δεν υπάρχει θέληση, γιατί αφενός το ναρκωτικό φέρνει χρήμα σε πολλούς γνωστούς-άγνωστους και αφετέρου η εξαθλίωση των νέων κυρίως πολιτών αυτής της χώρας βολεύει αφάνταστα!!
Όσο για τα χρήματα που δεν ...υπάρχουν, ξέρουμε πολύ καλά ότι εκεί που θέλουν υπάρχουν, όπως ας πούμε στις ...χρηματοδοτήσεις που έκανε ο Ζαχόπουλος!!
Είναι αίσχος να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα κέντρα αυτά και εγκληματικό γιατί από αυτά τα κέντρα εξαρτάται η ζωή τόσων ανθρώπων (πασχόντων και των οικογενειών τους)!!
Για άλλη μια φορά θλίβομαι, γιατί ο ΟΚΑΝΑ παρότι εφαρμόζει πρόγραμμα με το υποκατάστατο της μεθαδόνης στην αρχή και μετά το στεγνό, για μένα κάνει έργο σπουδαίο, αφού η μεθαδόνη έστω και αν είναι ουσία ναρκωτική και αυτή, όμως βοηθάει τα εξαθλιωμένα ανθρώπινα κουρέλια να ξαναγίνουν άνθρωποι με βούληση και συναίσθημα, που η ηρωίνη τους το είχε εντελώς καταστείλει!! Από εκεί και πέρα μπορεί κανείς μετά να ελπίζει ότι θα τα καταφέρει και στο στεγνό πρόγραμμα, αφού θα έχει ανακτήσει το συναίσθημα της θέλησης, απαραίτητο για τον αγώνα του να επιβιώσει!!
Ανεξάντλητο θέμα άνοιξες Αντώνη!
Όμως εγώ φοβάμαι ότι όλα είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω σ΄ αυτό το μπάχαλο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια!!
Καλό μεσημέρι φίλε μου :)

NdN είπε...

Καλημέρα φίλε,

Το σκεφτόμουνα για το επόμενο θέμα στους φακέλους.

Πάντως είναι πολύ περίπλοκο το θέμα και δεν είναι μόνο φταίχτης το κράτος. Αν έχει τύχει να βρεθείς κοντά σε τοξικομανείς θα έχεις διαπιστώσει ότι δύσκολα τους αποδέχεσαι γύρω σου. Μεγάλη συζήτηση το τι πρέπει να γίνει.

αντωνης είπε...

@γεια σου ρομποτακο

τρομαρα μας δε λες τιποτα

@γεια σου Μαριαννα

Ειναι οντως πολυ μεγαλο θεμα, αλλά οπως βλεπεις και συ δεν υπαρχει παρα ελαχιστο ενδιαφερον.
Ενω αν εβαζα κανενα ανεκδοτακι, θα υπηρχαν πολλα περισσοτερα σχολια

Τελος παντων, εγω θα τα βαζω και οσοι πιστοι ας προσελθουν.
Δεν θα γραφω ουτε για να με διαβαζουν πολλοι, ουτε για να γινομαι αρεστος στους πουθεναδες.

Καλο μεσημερι

αντωνης είπε...

@Καρντασι, εχω την εμπειρια να γνωριζω τοξικομανη απο κοντα. Σιγουρα δεν ειναι ευχαριστη η κατασταση.

Οσο για τους φακελλους, νομιζω οτι δεν προχωραει πλεον. Τα εχουμε ξαναπει αλλωστε.

kikop80 είπε...

Υποστήριξη στους υπαλλήλους και στις κινητοποιήσεις τους και ενημέρωση των ανθρώπων του κύκλου του καθενός από μας!

αντωνης είπε...

kikop
:)))

πολυ ωραιο σχολιο!

marianaonice είπε...

Πέρασα να δω τη συνέχεια της κουβέντας δώ μέσα γι΄ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που σκοτώνει τα παιδιά μας! Όμως δεν βλέπω κόσμο πολύ...
Βλέπεις Αντώνη μου,
πόσο οι συνειδήσεις μας έχουν αμβλυνθεί?
Δεν μας αγγίζει τίποτε πια, ούτε τα ανθρώπινα κουρέλια που περιφέρονται σαν ζόμπι στα υπόγεια στέκια της πόλης μας!
Εμείς να είμαστε καλά και η μίζερη ζωή μας!!

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Αντώνη μου καλησπέρα.
Ντροπή και αίσχος φίλε!
Οι αλήτες προσπαθούν πάση θυσία να εξαθλιώσουν το ανθρώπινο γένος.
Σήμερα άκουγα στο Σκάϊ 100,3 μια τηλ/κή συνέντευξη της ηθοποιού Άννας Βαγενά.
Έχει στραφεί κατά παντός υπευθύνου για το τεράστιο χάλι που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας.
Οι άστεγοι έχουν κατακλύσει τις πλατείες, η αντρική πορνεία είναι σε έξαρση κι οι υποσχέσεις για ξενώνες ναρκομανών και προγράμματα μεθαδόνης έχουν μείνει στα λόγια.
Σα δε ντρέπονται οι αλήτες!!!

αντωνης είπε...

Μαριαννα, το εγραψα απο το μεσημερι οτι δεν περιμενω συμμετοχη.
Δεν πειραζει, δεν ειμαι εγω εκεινος που θα κατακρινω τους αλλους.
Τουλαχιστον οχι τωρα.

Παντως συμφωνω οτι οι συνειδησεις μας εχουν αμβλυνθει τοσο ωστε να μην μας ενδιαφερουν τα πραγματικα σοβαρα θεματα.

Δεν ξερω τι να υποθεσω, αλλά γιατι ο κοσμος που γραφει στα blogs να ειναι πολυ διαφορετικος απο τον κοσμο που κυκλοφορει εξω; Μια μικρογραφια ειμαστε και εμεις της κοινωνιας.

αντωνης είπε...

Καλησπερα Στελιο!
Ετσι ειναι, αλλά κανεις δεν ενδιαφερεται για να βρουν το δρομο τους ολα αυτα και άλλα τοσα που βλεπουμε και ζουμε καθε μερα.
Και οσοι ασχολουνται, οι αλλοι τους ονοματιζουν γραφικους και τελειωνουν.

Ντροπη σε ποιους ρε φιλε; Σε αυτους που δεν εχουν τσιπα επανω τους μονο; Ή και σε οσους απο εμας τους ανεχομαστε;

Τα βλεπω ολα αυτα φιλε στο κεντρο της Αθηνας, γιατι το ζω καθημερινα. Και αν αυτα που βλεπω γινονται την ημερα, φανταζομαι τι θα γινεται τη νυχτα.
Κρατος πουθενα, αστυνομια αφαντη, η πολη στο ελεος των συμμοριων...
Και μεις απλα τα παρατηρουμε σα να μη μας αφορουν. Οταν ομως ερθουν και εξω απο την πορτα μας, τοτε θα ειναι πολυ αργα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε παιδιά.
Στο γεγονός ότι έχουν αμβλυνθεί οι συνειδήσεις ποντάρουν κάποιοι...
Να σημειώσω ότι τα Κέντρα πρόληψης, ειδικά στις πόλεις συμβάλλουν όταν η χρήση είναι ακόμα περιστασιακή, ή όταν υπάρχουν κάποια πρώϊμα συμπτώματα δυσφορίας, χωρίς ακόμα να υ΄πάρχει η καταφυγή σε ουσίες.
Πολλοί όταν λένε πρόβλημα ουσιών, εννοούν όταν το παγόβουνο έχει ήδη εμβολίσει το καράβι.
Να κάνουν δηλαδή πρόληψη των εικόνων της εξαθλίωσης (που είναι σημαντικό αλλά δεν είναι μόνο αυτό)

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Αντώνη μου υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται είτε γιατί κάποιος δικός του πάσχει ή επειδή κάποια κοινωνική δραστηριότητα είναι στα καθημερινά τους "πρέπει".
Αναγκάζομαι να δείξω αφού με "τσιγκλάς".
Ντροπή και αίσχος σε αυτούς που μας "κυβερνούν" Αντώνη!
Και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί κάθε άλλο παρά κυριολεκτικό είναι.
Χωρίς να περιαυτολογήσω, όσες φορές κάνει διαβήματα η ομοσπονδία ΑΜΕΑ σε διάφορα υπουργεία και φορείς κάθε αίτημα πέφτει στο κενό.
Με μια προκλητική αδιαφορία κι εκνευρισμό για την ενόχληση που του έκανα ένας σημερινός υπουργός μόνο που δε με πυροβόλησε.
Ένας άλλος υφυπουργός άδραξε την παρουσία αναπήρων σε κάποια τοπική εκδήλωση την οποία την χρησιμοποίησε για να φτιάξει το προεκλογικό κοινωνικό του προφίλ
αφού πολιτεύεται εδώ...
Λοιπόν Αντώνη μου, πιστεύεις πως φταίει κάποιος άλλος εκτός από αυτά τα παχύδερμα και τους δημοσιογράφους που δε βγάζουν τις καταγγελίες του κόσμου στη φόρα;
Φταίει κάποιος άλλος που όλη η Αθήνα μυρίζει σαν αποχωρητήριο, που υπάρχουν τόσοι άστεγοι, που δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους ναρκομανείς;
Αν ρωτήσουμε αυτούς θα μας πουν πως πρέπει κι ο ναρκομανής ν' αποκτήσει οικολογική συνείδηση και να μην ρυπαίνει το περιβάλλον με την παρουσία του...
Τόσο...πατσαβούρηδες είναι!!!

αντωνης είπε...

@ΚαπΚουμ, ηταν το ελαχιστο που μπορουσα να κανω φιλε

:)

@Στελιο, αν δεν τσιγκλησω εσενα να τα πεις ποιον θα τσιγκλησω;;;

:)

Meropi είπε...

Έχουν βαλθεί να κατεδαφίσουν κάθε έννοια ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ οι άτιμοι!!

αντωνης είπε...

Μεροπη καλημερα

Κατα τη γνωμη μου δεν υπαρχει ιχνος κοινωνικου κρατους πλεον.

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

αντώνη,
σε συγχαίρω για τον προβληματισμό που προέβαλες.
Ντρέπομαι για την κωλυσιεργία του κράτους, σιχαίνομαι την γραφειοκρατία, θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοια κωλύματα σε τόσο ευαίσθητους τομείς, όπου οι ενέργειες θα έπρεπε να είναι πιο άμεσες και αποτελεσματικές.
Είναι μία ακόμη απόδειξη του ρατσισμού, μου θυμίζει τους αποδιοπομπαίους τράγους στην αρχαιότητα, και μου υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι οι περισσότεροι δε δίνουν δεκάρα για ό,τι συμβαίνει έξω από το σπίτι τους, πιστεύοντας πάντα ότι το θέμα δεν τους αφορά.
Δε θα μπω στη διαδικασία να ακούσω τους καθωσπρεπιστές που θα μου μιλήσουν για πρόληψη, γιατί μοιάζουν να εθελοτυφλούν μπροστά σε μια πραγματικότητα. Ναι, το ιδεατό είναι η πρόληψη, αλλά ο κόσμος μας δεν είναι ιδεατός, υπάρχουν ελλείψεις, και αυτές είναι που οδηγούν τα νέα παιδιά εκεί. Με τη θεραπεία λοιπόν τι γίνεται;
Μπράβο στην πρωτοβουλία των εργαζομένων, επιτέλους ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους!
Καλό απόγευμα,
χαίρομαι που βρήκα ευκαιρία να έρθω.

Ανώνυμος είπε...

με όλο τον σεβασμό στον τελευταίο φίλο, αν δουλέψουμε όλοι μας, όχι μόνο οι ειδικοί, στο ευρύ φάσμα της πρόληψης το χάσαμε το παιγνίδι όχι μόνο για τα ναρκωτικά, αλλά και με όλες τις 'αρρώστιες' του σύγχρονου τρόπου ζωής.
σίγουρα η θεραπεία πρέπει να προσφέρεται δωρεάν και να είναι ευκολοπροσβάσιμη, αλλά δεν φτάνει.

αντωνης είπε...

καλησπερα ομπρελιτσα @ καπκουμ

θεωρω οτι πρεπει να γινουν πολλα και για την προληψη αλλά και για την θεραπεια.

Ειδικος δεν ειμαι, αλλά ειναι αμαρτια να πεθαινουν καθημερινα νεοι ανθρωποι απο τα ναρκωτικα. Και πρεπει γι' αυτο να βρεθουν λυσεις.

Ανώνυμος είπε...

"...αν δεν δουλέψουμε όλοι μας, όχι μόνο οι ειδικοί, στο ευρύ φάσμα της πρόληψης..."
ήθελα να πω
.. ο δαίμων της πληκτρολόγησης

"θεωρω οτι πρεπει να γινουν πολλα και για την προληψη αλλά και για την θεραπεια." (είπε ο Αντώνης)

Αυτό είναι ακριβώς το αίτημα των εργαζομένων