Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΝΕΙΣ;;;

Βλεπω τις τελευταιες μερες και στα blogs και λαμβανω mail που λενε γι' αυτο το θεμα του κατεβασματος των γενικων της ΔΕΗ για ενα τεταρτο. Σιγα, θα τους κανουμε τα μουτρα κρεας. Και απο την αλλη δεν βλεπω κανενα να καλει τον κοσμο να συμμετεχει στην απεργια της επομενης Τεταρτης. Μπας και καποιοι θελουν να μας βαλουν στο τρυπακι της "αντιστασης" απο τα p/c μας και εμεις τσιμπαμε; Μηπως μας βολευει ολους μας (και δεν εξαιρω τον εαυτο μου) αυτο το σκηνικο; Η μαγκια θα ηταν να κλεισουμε το ρευμα για μια βδομαδα, το αντεχουμε αυτο; Μπα, κανει και κρυο τωρα κανα δυο μερες, αστο καλυτερα.
Και μια βδομαδα χωρις p/c και tv? Απαπαπαπαπα, δε γινονται αυτα. (δηλωνω εξαρτηση απο το p/c, για να μην πει κανεις οτι βγαζω την ουρα μου απ' εξω).

Τωρα παμε στο θεμα της απεργιας. Εκτος απο τους δημοσιους υπαλληλους και τους φοιτητες, οι υπολοιποι τι κανουμε; Πολλοι φοβομαστε μη χασουμε τη δουλεια μας, πολλοι αφηνουμε τους αλλους να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα, αλλοι ειμαστε αγωνιστες απο τον καναπε μας, ολοι σχεδον κοιταμε την παρτη μας κτλ κτλ.
Μας εχουν χαζεψει εν τω μεταξυ ολοι οι εχοντες και κατεχοντες τα "μεσα μαζικης αποβλακωσης" και ειμαστε γενικα μια ωραια ατμοσφαιρα.
Συζηταμε εδω στη δουλεια τι θα κανουμε. Αλλος λεει να απεργησουμε και να παμε στην πορεια, αλλος το βρισκει μια καλη ευκαιρια να δει το παιδι του, αλλος να κοιμηθει, αλλος φοβαται. Χεστα και αστα η κατασταση.
Μερικες ενστασεις-αποριες εχω. Γιατι η πορεια να μη γινεται απογευμα ή Σαββατο; Και γιατι να μη γινονται πανελλαδικες κινητοποιησεις και οχι μονο στις μεγαλες πολεις; Ειδικα για ενα τετοιο θεμα που μας ποναει ολους μας.

16 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Koίταξε, για μένα που έχω μεγαλωσεις σε άλλου είδους εποχές, το να μη παίρνεις μέρος σε απεργία, είναι αδιανόητο.

Ο κόσμος πάλεψε για να μπορεί να απεργεί και ειναι (κατά τη δική μου φυσικά άποψη), ύβρις, αν συμφωνείς με τα αιτήματα, να κάθεσαι σπιτάκι σου και να περιμένεις να το κανει ο άλλος, ο μλκς για σένα.

Αλλά, οι καιροί αλλάζουν.
Κι αυτοί που (ίσως) εγώ θεωρώ "λακέδες του κατεστημενου" οπως έλεγαν στα μακρινά μου νιάτα, τώρα ειναι οι πετυχημενοι και οι καριερίστες.

αυτά.

Elli είπε...

εγώ πάντως που είμαι σε ιδιοτική εταιρεία, για να κάνω απεργία πρέπει να στείλω στο Big boss το όνομά μου, άσε που θα είμαι και η μόνη που θα απεργήσω και μετά θα είμαι δακτυλοδεικτούμενη : Αυτή που δεν θέλει να δουλέψει!
Η αντίδραση του προισταμένου μου όταν τον ρώτησα τι αίζει με την απεργία ήταν "Θέλουμε να κοιμηθούμε?"

αντωνης είπε...

μαριλενα, στον ιδ. τομεα εργαζεσαι;

Μαριλένα είπε...

Eγώ δεν εργάζομαι.

Ο Χρόνης ομως ο οποίος εργάζεται στον ιδ. τομέα, απεργεί.

Κανονικότατα.

Μαριλένα είπε...

Kαι να συμπληρώσω, πως σ' αυτό το σπιτι δεν ειμαστε καθόλου πολιτικοποιημένοι.

Αλλά, όταν γίνεται μια πανελλαδική απεργία κι όταν έχεις φτάσει στο απροχωρητο, δε, δεν ταιριάζει να μη συμμετέχεις.

(εννοείται πως σε εργασιακές συνθηκες όπως της κοπέλας παραπανω, δεν το συζητάμε.
Αν και υπάρχει ποστ σήεμρα (στην τρελοφαντασμένη) όπου μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, απολύει καθε χρονο υπαλλήλους, γαι το κοστος φυσικά, και όπου απελήθη υπάλληλος με 22 χρονια συνεχούς εργασίας)

dyosmaraki είπε...

Τα τελευταία χρόνια είμαι λίγο απαισιόδοξη για την έννοια της απεργίας. Οπως λες πολλοί συμμετέχουν στην απεργία προκειμένου να κάνουν πράγματα άλλα από αυτά που ορίζει ο σκοπός της απεργίας.
Για το θέμα του ασφαλιστικού όμως πιστεύω πως κάθε εργαζόμενος οφείλει να αντιδράσει. Και όχι μόνο με τη μορφή της απεργίας αλλά με κάθε μορφή αγώνα. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι.

αντωνης είπε...

καλημερα
@μαριλενα, μαλλον κομματικοποιημενοι θα εννοεις, ετσι;
@δυοσμαρακι, για ριξε καμια ιδεα-τροπο αγωνα για το ασφαλιστικο.

tractatus είπε...

Κατ' αρχήν όλοι και όλες έχουμε ανάγκη απο το μεροκάματο. Ετσι; Απο την άλλη για να το ξεπεράσουμε αυτό θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη συνδικαλιστική δράση, συνελεύσεις, αιτήματα και διάθεση για συμμετοχή. Η πρωτομαγιά έχει γίνει μια γιορτή λουλουδιών για παράδειγμα και όποτε γίνεται απεργία κάποιοι απλά πάνε για καφέ. Μέσα σε αυτο το σκηνικό απαξίωσης των λόγων για την εκάστοτε απεργία σωστά κάποιοι δεν βλέπουν το λόγο να χάσουν το μεροκάματο....έστω και του δημόσιου υπάλληλου που δεν θα χάσει την δουλειά του αλλά που η ετήσια αύξηση είναι 3%(με τον πληθωρισμό να καλμπάζει)

αντωνης είπε...

συνδικαλιστικη δραση πλεον μονο οι δημ. υπαλληλοι μπορουν να εχουν. Εμεις οι ιδ. υπαλληλοι πως;

dyosmaraki είπε...

- Λιγότερες συνελεύσεις και περισσότερη δράση. Κατάργηση της σύμβασης STAGE....
Υπάρχουν πολλά επί μέρους ζητήματα εκτός από το κυρίως θέμα που είναι η συνένωση των ταμείων κλπ (επί μέρους ζητήματα που όμως είναι σημαντικότατα).
π.χ. Η γενιά των 30 γκρινιάζει πως είναι η πιο αδικημένη γενιά. Γιατί δεν οργανώνει δράσεις ώστε να πάψει το καθεστώς ομηρίας στο οποίο ζούν?
Εξηγώ : Στις προσλήψεις με τη μορφή Stage δεν επικολλούνται ένσημα. Σου λένε πως όταν με το καλό μονιμοποιηθείς τότε θα σου κολλήσουμε αναδρομικά τα ένσημα για όσα χρόνια εργαζόσουν με σύμβαση stage. Και αν δεν? Τα ένσημα χάνονται.....Μα η επικόλληση ενσήμων είναι αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου. STAGE στο εξωτερικό εννοούν την πρακτική άσκηση μετά το Πανεπιστήμιο περίοδος η οποία δεν ξεπερνά τους 6 μήνες. Πως δέχεται η γενιά των 30 και όσοι πλήττονται από αυτό το μέτρο να διανύουν χρόνια σε κατάσταση stage και να μην τους επικολλούνται τα ένσημα? Περιμένουν πως κάποτε θα πάρουν σύνταξη???

dyosmaraki είπε...

Οι απεργίες παρ΄όλο που αποτελούν ένα μέσο πίεσης, είναι πλέον παρωχημένος τρόπος αφού έγιναν κατεστημένο. Ο κόσμος έχει συνδυάσει την έννοια της απεργίας με την έννοια της ταλαιπωρίας αφού καθημερινά κάποιος κλάδος απεργεί. Χρειάζονται συγκεντρώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου όπου να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να καταθέσει την άποψή του. Εάν κληθεί μόνο για να ακούσει κάθεται και στο σπίτι του και ακούει από τα κανάλια. Ολοι πλήττονται από το ασφαλιστικό. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται οι συνδικαλιστές να κλειδαμπαρώνονται σε πολύωρες συνεδριάσεις και να συζητούν μεταξύ τους. Μάλιστα πληρώνονται με παχουλές αμοιβές για αυτόν τον χρόνο τους και μιλούν από θέση ισχύος αφού κανείς εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει τους ίδιους (καλύπτονται από την συνδικαλιστική ιδιότητα).
Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους (και το ασφαλιστικό αφορά τους πάντες) και όχι κάποιοι άλλοι να παίρνουν αποφάσεις για αυτούς χωρίς αυτούς.

αντωνης είπε...

δυοσμαρακι, σωστες οι παρατηρησεις σου.
Ορισμενες βεβαια ειναι αρκετα γενικες, αλλά να μου πεις εδω δεν ειναι και ο καταλληλος χωρος.

Μαριλένα είπε...

Οχι, εννοω ακριβώς, ό,τι έγραψα: δεν ασχολουμεθα με την πολιτική.

(πόσο μάλλον με τα κόμματα)

αντωνης είπε...

γνωμη μου ειναι πως πολιτικη ειναι τα παντα

tzonakos είπε...

Αααα μπράβο γειά σου !!!
Πες τα γιατι κρατιέμαι και δεν εχω γραψει τίποτα ακόμα.
Ντουφεκιά στον αέρα το 15λεπτο χωρις ρεύμα μεσημερι Τετάρτης.
Δεν θα γινει τίποτα.
Και καλά αντίσταση των bloggers !
Που πα ρε Καραμητρο ;
Τι αντίσταση σε τι ; Αμα θες, κάνε διαμαρτυρία εξω απο το πισι μάγκα μου.
Τελοσπάντων, να μην απαξιώνονται οι μπλόγκερς με ανούσιους ξεσηκωμούς.
Ας είμαστε λιγο ο λογικοί.
Και μενα δεν μ αρέσει η ΔΕΗ, αλλα δεν κάνω τίποτα με το να κατεβάσω για 15 λεπτά διακόπτες !

Για πορείες Σάββατα ή Κυριακές, συμφωνώ.

Μαριλένα είπε...

Φυσικά γνώμη σου αναφαίρετη.

Οπως και δική μου, η εντελώς αντίθετη.