Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ

Καλημερα. Θα ηθελα να πω τη γνωμη μου για το πως θα επρεπε κατα τη γνωμη μου να εχει κινηθει ενα κομμα το οποιο βγηκε ηττημενο και βαθια τραυματισμενο απο μια εκλογικη αναμετρηση. Εν προκειμενω βεβαια, μιλαω για το ΠΑΣΟΚ. Πιστευω οτι μεχρι στιγμης τιποτα δεν παει καλα, οσον αφορα τις κινησεις μετα την ηττα. Ολοι δειχνουν βιαστικοι να τελειωνουν με τους αλλους και να δουν πως θα προχωρησουν μετα την 11/11. Δεν υπαρχει καμια πολιτικη κουβεντα, αλλά μια μαχη μηχανισμων και διαφορα αλλα παρομοια, πραγματα που το ΠΑΣΟΚ τα εχει ξαναζησει και δεν εχει βγει αλωβητο. Προσωπικα να πω οτι υπηρξα μελος και μεσαιο στελεχος στη νεολαια, και παραλληλα στην περιοχη που ζω, την Ανατολικη Αττικη απο το 1988 μεχρι το 1996. Απο εκει και περα, σταματησα να ασχολουμαι με τον ιδιο τροπο γιατι πικραθηκα. Μαλλον ειναι λαθος μου που προσεγγιζα πολυ συναισθηματικα την πολιτικη, με βαση καποιες προσωπικες και οικογενειακες αρχες. Τελος παντων.
Επανερχομαι στο σημερινο θεμα. Ολοι ειδαμε τι εγινε την Κυριακη των εκλογων, οπου ο Βενιζελος με μια ασχημη κινηση υπεβαλλε υποψηφιοτητα για την προεδρια του κομματος. Λειτουργουσε ο συγκεκριμενος και αρκετοι αλλοι υποστηρικτες του, με ορους επικοινωνιακους περισσοτερο (στο οποιο του αναγνωριζω οτι ειναι πολυ ικανος) και πολυ λιγοτερο με πολιτικους ορους. Και μπηκαν πολυ αγαρμπα στο παιχνιδι και τα εκδοτικα συγκροτηματα, υποστηριζοντας τον ξεκαθαρα (MEGA και εφημεριδες Λαμπρακη και Μπομπολα). Απο την αλλη βγηκαν απο το καβουκι τους πολλοι ανθρωποι της εποχης Σημιτη, μαλλον οι χειροτεροι και οι πιο αποκρουστικοι σε μεγαλο μερος και του κομματικου ακροατηριου και των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ. Μετα την συνεδριαση του Π.Σ. εχουν αλλαξει λιγο τη σταση τους, και ειναι λιγοτερο εριστικοι. Από την αλλη υπαρχει μια πληρης ελλειψη πολιτικου διαλογου για το τι εφταιξε για την μεγαλυτερη ηττα τα τελευταια χρονια, ελπιζω να γινει καποια κουβεντα στο Εθνικο Συμβουλιο.
Για μενα το βασικο που θα επρεπε να γινει σε ενα κομματικο σχηματισμο ο οποιος λειτουργει με πολιτικους ορους, ηταν μια συζητηση για τα αιτια της ηττας, και ενας διαλογος για το δρομο που θα ακολουθησει το κομμα απο εδω και περα. Και οταν γινει αυτο, τοτε να πηγαιναν σε εκλογη νεου προεδρου. Δεν μπορει να μη γινεται πολιτικη συζητηση και να πηγαινουν ολοι σε μια ποδοσφαιρικη λογικη, και μαλιστα λογικη "Αλεφαντου", μπαινουμε μεσα να τους φαμε και τετοια.
Ελπιζω τωρα μετα και την υποψηφιοτητα του Σκανδαλιδη, να γινει καποιος διαλογος για το ποιοι ειμαστε και που θελουμε να παμε. Και η θεση μου ειναι οτι ο μονος δρομος για να αρχισει επιτελους να ειναι οπως παλιοτερα αγαπητο στον κοσμο, ειναι να παει αριστερα το κινημα. Γιατι δυστυχως η επικρατηση του Σημιτη και των υποστηρικτων του, μπορει να εδωσε μια 8ετια διακυβερνησης, αλλα "χασαμε την ψυχη μας" και γιναμε αποκρουστικοι στον κοσμο που μας στηριζε τα προηγουμενα χρονια. Και φταινε και ολες εκεινες οι πρακτικες εξουσιας που δυστυχως δεν ταιριαζουν σε ενα τετοιο κομμα. Και οι πλουτισμοι στελεχων και η χειροτερη μορφη πολιτικης. Ευθυνες εχουν βεβαια και ολοι οσοι ηταν στην ηγεσια, μετα το 2004. Κατα τη γνωμη μου χαθηκε η ευκαιρια να παρει ενα σαφη δρομο το κομμα, ετσι ωστε να ξεφυγει απο αυτο που ειναι σημερα, ενα πολιτικο νεφελωμα οπου ο καθενας σχεδον απο τα στελεχη του εκφραζει με το δικο του τροπο το ποιοι ειμαστε και το που παμε. Γι αυτο και χασαμε πολυ προς τα αριστερα στις εκλογες του Σεπτεμβρη. Και να παρει επιτελους ξεκαθαρες θεσεις για τα θεματα που απασχολουν τον κοσμο, και οχι αυτη τη θολουρα που μπερδευει τον λαο και δειχνει οτι σημερα δεν διαφερει σε πολλα απο τη ΝΔ. Το θεμα για μενα δεν ειναι το ποιος θα ειναι ο αρχηγος (οχι πως δεν ειναι σημαντικο, καθε αλλο) αλλα η ξεκαθαρη πολιτικη που θα πειθει τον κοσμο. Πρεπει επιτελους να παρει ξεκαθαρες θεσεις και να παιξει σωστα το ρολο της αντιπολιτευσης. Να βγει και να πει το τι πιστευει για τα μεγαλα θεματα και να δειξει ποια ειναι (και αν υπαρχει) η διαφορα του απο τις κυβερνητικες θεσεις. Γιατι εγω ας πουμε δεν βρισκω πολλες διαφορες (για να αναφερθω και σε καποια ονοματα) του Χριστοδουλακη ή του Παπαντωνιου απο τον Αλογοσκουφη, για παραδειγμα.
Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι ιδιο το κομμα και μετα τις 11/11, αν και προσωπικα πιστευω οτι ο λεγομενος κυκλος της μεταπολιτευσης εχει κλεισει και πρεπει να ανοιξει ενας αλλος.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλη μερα φαινεται

αντωνης είπε...

???

Ilias είπε...

Συμφωνώ απόλυτα πως ο λεγομενος κυκλος της μεταπολιτευσης εχει κλεισει αλλά μαζί του έχουν κλείσει και οι σουπερ ιδεολογικές διαφορές. Ο κόσμος βαρέθηκε τους διαχωρισμούς αριστεράς και δεξιάς. Σίγουρα η κάθε πλευρά πρεσβεύει κάποια πράγματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά δεν μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Οι καιροί αλλάζουν...

αντωνης είπε...

Ηλια δεν πιστευω οτι ο κοσμος, ετσι γενικα και αοριστα, εχει βαρεθει τους διαχωρισμους. Σιγουρα εχουν αλλαξει τα πραγματα σε σχεση με παλιοτερα, αλλά παντα αυτος ο διαχωρισμος θα υπαρχει.

Ανώνυμος είπε...

Λέτε να έχουμε καμία έκπληξη με την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα; Λέω μήπως...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τις σκέψεις σου στο μπλογκ. ¨οσον αφορά την ιδεολογία αυτή δεν γεννιέται από την μια μέρα στην άλλη ειδικά μάλιστα σε κόμματα εξουσίας. ΄Για το λόγο αυτό το Πασοκ θέλει γρήγορα να αλλάξει ηγέτη μπας και δει εξουσία. Εδώ όμως είναι που θα κάνει το τραγικό λάθος γιατί κανείς δεν κατάλαβε ότι τα κόμματα που ενισχύθηκαν σε αυτές τις εκλογές είχαν ιδεολογία (ακόμα και το Λαος).

Haris είπε...

Καλώς ήλθες, στην μπλογκόσφαιρα.

αντωνης είπε...

ευχαριστω, να εισαι καλα

Ανώνυμος είπε...

αν υπηρξες μελλος αυτου του κομματος πώς διαχειριζεσαι το γεγονος οτι μια σοσιαλιατικη παραταξη ειναι βαθυτατα εξαρτωμενη απο καρχαριοσυμφεροντα και πρεπει να πασχισει να αναρρηχιθει στην εξουσια οχι για να προσφερει στο λαο τις υπηρεσιες της,αλλα για να γεμισει ξανα τα πορτοφολια τον Κων-Κων οπως με επιτυχια εκανε στο παρελθον?ποιος χανει αυτα που οι καρχαριες κερδιζουν?μηπως εγω και εσυ?και για να μην υπαρξει παρεξηγηση και εγω οπως και η οικογενεια μου τον Ανδρεα ακολουθησαμε αλλα τωρα πια δεν αξιζει τον κοπο να βρομιζομαστε με τα νεα ''δεδομενα''.

αντωνης είπε...

@ysatis εγραψα οτι ημουν πολυ ενεργος μεχρι το 1996. Μετα αρχισα να αποστασιοποιουμαι, τωρα πλεον εχω παψει να ασχολουμαι. Δεν αξιζει πλεον. Απλά εχω το σαρακι της πολιτικης μεσα μου.

Και φυσικα δεν υπαρχει κανενας λογος να παρεξηγησω κανεναν.