Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ

Καλημερα. Θα ηθελα να πω τη γνωμη μου για το πως θα επρεπε κατα τη γνωμη μου να εχει κινηθει ενα κομμα το οποιο βγηκε ηττημενο και βαθια τραυματισμενο απο μια εκλογικη αναμετρηση. Εν προκειμενω βεβαια, μιλαω για το ΠΑΣΟΚ. Πιστευω οτι μεχρι στιγμης τιποτα δεν παει καλα, οσον αφορα τις κινησεις μετα την ηττα. Ολοι δειχνουν βιαστικοι να τελειωνουν με τους αλλους και να δουν πως θα προχωρησουν μετα την 11/11. Δεν υπαρχει καμια πολιτικη κουβεντα, αλλά μια μαχη μηχανισμων και διαφορα αλλα παρομοια, πραγματα που το ΠΑΣΟΚ τα εχει ξαναζησει και δεν εχει βγει αλωβητο. Προσωπικα να πω οτι υπηρξα μελος και μεσαιο στελεχος στη νεολαια, και παραλληλα στην περιοχη που ζω, την Ανατολικη Αττικη απο το 1988 μεχρι το 1996. Απο εκει και περα, σταματησα να ασχολουμαι με τον ιδιο τροπο γιατι πικραθηκα. Μαλλον ειναι λαθος μου που προσεγγιζα πολυ συναισθηματικα την πολιτικη, με βαση καποιες προσωπικες και οικογενειακες αρχες. Τελος παντων.
Επανερχομαι στο σημερινο θεμα. Ολοι ειδαμε τι εγινε την Κυριακη των εκλογων, οπου ο Βενιζελος με μια ασχημη κινηση υπεβαλλε υποψηφιοτητα για την προεδρια του κομματος. Λειτουργουσε ο συγκεκριμενος και αρκετοι αλλοι υποστηρικτες του, με ορους επικοινωνιακους περισσοτερο (στο οποιο του αναγνωριζω οτι ειναι πολυ ικανος) και πολυ λιγοτερο με πολιτικους ορους. Και μπηκαν πολυ αγαρμπα στο παιχνιδι και τα εκδοτικα συγκροτηματα, υποστηριζοντας τον ξεκαθαρα (MEGA και εφημεριδες Λαμπρακη και Μπομπολα). Απο την αλλη βγηκαν απο το καβουκι τους πολλοι ανθρωποι της εποχης Σημιτη, μαλλον οι χειροτεροι και οι πιο αποκρουστικοι σε μεγαλο μερος και του κομματικου ακροατηριου και των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ. Μετα την συνεδριαση του Π.Σ. εχουν αλλαξει λιγο τη σταση τους, και ειναι λιγοτερο εριστικοι. Από την αλλη υπαρχει μια πληρης ελλειψη πολιτικου διαλογου για το τι εφταιξε για την μεγαλυτερη ηττα τα τελευταια χρονια, ελπιζω να γινει καποια κουβεντα στο Εθνικο Συμβουλιο.
Για μενα το βασικο που θα επρεπε να γινει σε ενα κομματικο σχηματισμο ο οποιος λειτουργει με πολιτικους ορους, ηταν μια συζητηση για τα αιτια της ηττας, και ενας διαλογος για το δρομο που θα ακολουθησει το κομμα απο εδω και περα. Και οταν γινει αυτο, τοτε να πηγαιναν σε εκλογη νεου προεδρου. Δεν μπορει να μη γινεται πολιτικη συζητηση και να πηγαινουν ολοι σε μια ποδοσφαιρικη λογικη, και μαλιστα λογικη "Αλεφαντου", μπαινουμε μεσα να τους φαμε και τετοια.
Ελπιζω τωρα μετα και την υποψηφιοτητα του Σκανδαλιδη, να γινει καποιος διαλογος για το ποιοι ειμαστε και που θελουμε να παμε. Και η θεση μου ειναι οτι ο μονος δρομος για να αρχισει επιτελους να ειναι οπως παλιοτερα αγαπητο στον κοσμο, ειναι να παει αριστερα το κινημα. Γιατι δυστυχως η επικρατηση του Σημιτη και των υποστηρικτων του, μπορει να εδωσε μια 8ετια διακυβερνησης, αλλα "χασαμε την ψυχη μας" και γιναμε αποκρουστικοι στον κοσμο που μας στηριζε τα προηγουμενα χρονια. Και φταινε και ολες εκεινες οι πρακτικες εξουσιας που δυστυχως δεν ταιριαζουν σε ενα τετοιο κομμα. Και οι πλουτισμοι στελεχων και η χειροτερη μορφη πολιτικης. Ευθυνες εχουν βεβαια και ολοι οσοι ηταν στην ηγεσια, μετα το 2004. Κατα τη γνωμη μου χαθηκε η ευκαιρια να παρει ενα σαφη δρομο το κομμα, ετσι ωστε να ξεφυγει απο αυτο που ειναι σημερα, ενα πολιτικο νεφελωμα οπου ο καθενας σχεδον απο τα στελεχη του εκφραζει με το δικο του τροπο το ποιοι ειμαστε και το που παμε. Γι αυτο και χασαμε πολυ προς τα αριστερα στις εκλογες του Σεπτεμβρη. Και να παρει επιτελους ξεκαθαρες θεσεις για τα θεματα που απασχολουν τον κοσμο, και οχι αυτη τη θολουρα που μπερδευει τον λαο και δειχνει οτι σημερα δεν διαφερει σε πολλα απο τη ΝΔ. Το θεμα για μενα δεν ειναι το ποιος θα ειναι ο αρχηγος (οχι πως δεν ειναι σημαντικο, καθε αλλο) αλλα η ξεκαθαρη πολιτικη που θα πειθει τον κοσμο. Πρεπει επιτελους να παρει ξεκαθαρες θεσεις και να παιξει σωστα το ρολο της αντιπολιτευσης. Να βγει και να πει το τι πιστευει για τα μεγαλα θεματα και να δειξει ποια ειναι (και αν υπαρχει) η διαφορα του απο τις κυβερνητικες θεσεις. Γιατι εγω ας πουμε δεν βρισκω πολλες διαφορες (για να αναφερθω και σε καποια ονοματα) του Χριστοδουλακη ή του Παπαντωνιου απο τον Αλογοσκουφη, για παραδειγμα.
Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι ιδιο το κομμα και μετα τις 11/11, αν και προσωπικα πιστευω οτι ο λεγομενος κυκλος της μεταπολιτευσης εχει κλεισει και πρεπει να ανοιξει ενας αλλος.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Ας πω και κατι αλλο

Δεν ξερω ποσοι ασχολειστε, αλλα επειδη εμενα μου αρεσει η μπαλιτσα, θα ηθελα με δυο λογια να σχολιασω την χθεσινη εμφανιση του Θρυλου. Ειχα αρκετο καιρο, για να μην πω χρονια να δω στο ελληνικο πρωταθλημα παικτες που να ξερουν να συνδυαστουν σωστα μεταξυ τους και να προσφερουν λιγο θεαμα. Δεν λεω πως εχουμε καμια υπερ-ομαδα αλλά 2-3 παικτες εμενα μου αρεσουν και δεν θυμαμαι προσωπικα τοσο καλο δεξι χαφ σαν το Γκαλετι. Μιλαω για τα τελευταια χρονια, μην πατε πολυ πισω γιατι το ποδοσφαιρο εχει αλλαξει.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ενα μονο θα πω, διαλυστε το και φτιαχτε κατι αλλο. Για ολους εμας που καποτε αγαπησαμε το ΠΑΣΟΚ (με τα σωστα του και τα λαθη του) και που σημερα εχουμε αηδιασει με ολους σας. Και με τον Παπανδρεου, που δεν δειχνει να εχει τα κοτσια που πρεπει να εχει αρχηγος του ενος απο τα 2 μεγαλα κομματα της χωρας και με τον αλητη Βενιζελο, του οποιου η συμπεριφορα δεν εχει καμια σχεση με δημοκρατη, προσωπικα μου βγαζει κατι σε πολυ φασιστα.
Καλα, τοσο πολυ εχουν αλλοτριωθει εκει μεσα; Ενας κεντροαριστερος δεν υπαρχει να τους στειλει ολους στο διαολο;
Προσωπικα δηλωνω οτι εχω αηδιασει και δεν περιμενα ποτε να νιωσω ετσι για κατι που στα νιατα αγαπησα. Αισθανομαι προδομενος αλλά τα νιατα μου δεν θα τα χαρισω σε κανεναν σας. ΑΡΚΕΤΑ ΣΑΣ ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ.
ξυπνατε και στειλτε τους εκει που τους αξιζει.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σίγουρα φίλες και φίλοι, βλέπουμε πράγματα τις τελευταίες μέρες που πολλοί δεν τα περίμεναν. Κάποιοι άλλοι όμως τα ανέμεναν, όπως πχ. την κίνηση Βενιζέλου για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Φαινόταν εδώ και καιρό ότι ο συγκεκριμένος είχε σαν στόχο να γίνει πρόεδρος. Και αυτό μπορούσε να γίνει μόνο μετά από ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Οπότε, λέω εγώ, γιατί να πασχίσει για τη νίκη του Παπανδρέου; Έπειτα είναι και το άλλο. Το πόσο σχεδιασμένο ήταν όλο το σκηνικό από το Βενιζέλο, φάνηκε και από την κίνησή του να αναγγείλλει την υποψηφιότητά του σε χρόνο dt μετά τη δήλωση του Παπανδρέου, όσο και από την ολοφάνερη στήριξή του από το συγκρότημα Λαμπράκη. Κατά τη γνώμη μου ήταν λάθος του Παπανδρέου να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση. Έπρεπε να καλέσει τα όργανα και μετά από συζήτηση για το τι έφταιγε για την ήττα, ας συζητούσαν και το θέμα του αρχηγού. Πρώτα απ' όλα νομίζω πρέπει στο ΠΑΣΟΚ επιτέλους να αποσαφηνίσουν κάποια ταυτότητα για το κόμμα, και μετά να ψάξουν ποιος θα είναι ο αρχηγός. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο, η ανάδειξη κάποιας σαφούς αριστερής ταυτότητας στο κόμμα αυτό. Γιατί ήδη η κυβέρνηση ξέρουμε τι θα κάνει, τα είπε και ο Αλογοσκούφης χθες κιόλας. Και πρέπει να υπάρξει σαφής απάντηση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτός αν βολεύονται όλοι στο ΠΑΣΟΚ, με το σκηνικό αυτό.
υγ. Δεν θα σχολιάσω καθόλου τις ενέργειες των "εκσυγχρονιστών" στο ΠΑΣΟΚ, ούτε και κάποιους γνωστούς δημοσιογράφους. Μου προκαλούν αηδία και οι μεν και οι δε.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

αχ και να ημασταν εκει που δειχνει η φωτο, να σου πω εγω μετα που θα γραφαμε και τις εκλογες και τα αρχηγιλικια ορισμενων, και το γιατι δεν εγινε υπουργος ο Κυριακος και ολες αυτες τις παπα*ιες.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Ας καλωσορισω οσους δουν το δικο μου blog. Εχω μπει λιγες μερες σε αυτου του ειδους την επικοινωνια, με αιτια τις εκλογες της 16/9. Παρακολουθω και γραφω σε αρκετα άλλα blogs.